EK Honkbal

Het Nederlandse honkbalteam als smeltkroes naar volgende EK-finale. Winnen is geen doel, maar een verplichting

Het 'Team Kingdom of the Netherlands' stevent in Italië af op een nieuwe EK-finale tegen het gastland.  Beeld ANP
Het 'Team Kingdom of the Netherlands' stevent in Italië af op een nieuwe EK-finale tegen het gastland.Beeld ANP

Het Nederlandse honkbalteam walst in de poulefase van het EK in Italië over alle tegenstanders heen. Op de achtergrond rommelt de wens van Curaçao tot verzelfstandiging, maar die ‘is geen bedreiging’.

Met ruime overwinningen op Slowakije (11-0), Tsjechië (11-1) en Zweden (15-5 in een duel waarin een paar basisspelers rust kregen) lijkt er voor het Nederlandse honkbalteam voorlopig geen vuiltje aan de lucht op het Europees kampioenschap in Italië. Dat is er ook niet met de kwartfinale van donderdag tegen het zwakker geachte Groot-Brittannië. Team Kingdom of the Netherlands vreest aan deze kant van de oceaan weinig concurrenten.

Van de 31 EK’s won het Nederlands team er 23, inclusief de laatste drie toernooien. Eindwinst deze week is geen doel, maar een verplichting. Infielder Junior Martina (23) sprak van ‘een EK’tje meepakken’. In theorie kan alleen Italië de Nederlandse ambitie doorkruisen. Zondagavond is de finale in Turijn.

‘Dat Nederland vaak wint, zegt vooral iets over ons’

Tjerk Smeets, technisch directeur van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (BNBSB) vindt niet dat op een laag niveau wordt gespeeld. “Dat Nederland vaak wint, zegt vooral iets over ons. Wij zijn toonaangevend, ons niveau ligt hoog, maar de concurrentie zit niet stil. Israël geeft veel Joodse Amerikanen een paspoort en Griekenland bouwt aan een team met Amerikaanse invloeden.”

Bondscoach Evert-Jan ’t Hoen sleutelde de laatste tijd aan zijn 25-koppige selectie. Na het mislopen van de Olympische Spelen in juni werd afscheid genomen van dragende krachten die al minimaal vijftien jaar onderdeel waren van de ploeg, zoals Rob Cordemans (46) en Diegomar Markwell (41), twee mannen die met Nederland in 2011 de wereldtitel veroverden. Talenten kregen hun positie, waardoor de gemiddelde leeftijd in Team Kingdom of the Netherlands nu drie jaar lager ligt.

Net als Griekenland en Israël is Nederland afhankelijk van overzeese gebieden. Zo telt Oranje veel spelers van Antilliaanse afkomst. De naam van het team wordt internationaal gebruikt om aan te duiden dat spelers afkomstig van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, eilanden met een sterke honkbaltraditie, ook in de ploeg zijn opgenomen. Zij vormen de kern van de ploeg. Geen Nederlandse selectie is zo divers als die van het honkbal.

En dan ontbreken de absolute supersterren als Didi Gregorius en Kenley Jansen nog. Zij krijgen van de machtige World Baseball Softball Confederation voor ‘een EK’tje’ geen vrijaf bij hun professionele clubs in de Amerikaanse Major League Baseball (MLB). Zelfs bij de Olympische Spelen krijgen MLB-honkballers geen toestemming. Alleen bij de World Baseball Classics (WBC), dat georganiseerd wordt door de wereldbond, is elk landenteam compleet.

Melting pot

Toch proberen krachten op de achtergrond Team Kingdom of the Netherlands te ontwrichten. Sinds de veranderde status van de Antillen pleit Paddy Roomer, commercieel directeur van Curaçao Baseball, voor een zelfstandige ploeg voor Curaçao. “Hier hebben we al jaren last van”, zegt Smeets. “Ons nationale team is een melting pot, met als gezamenlijk doel winnen. We steunen als bond het honkbal op Curaçao zoveel als mogelijk.”

Per hoofd van de bevolking heeft Curaçao de meeste MLB-spelers ter wereld. Met die honkballers wil een deel van de Curaçaoënaren net zoals de voetballers zelfstandig verder en concurreren met Cuba en de Verenigde Staten. Smeets: “Die kans acht ik niet heel groot. Curaçao staat te laag op de wereldranglijst en wij zijn als Team Kingdom of the Netherlands al geplaatst voor de volgende editie van de WBC, waarschijnlijk in 2023. Wat er verder in de toekomst gebeurt, weet ik niet.”

Vanuit de selectie kent Smeets, in tegenstelling tot Roomer, geen onwelwillende geluiden. “Over dit thema heb ik nooit iets van de spelers gehoord. Als ze zich willen afscheiden, moeten ze zich niet meer beschikbaar stellen.”

Smeets verwacht met de huidige samenstelling de komende jaren nieuwe hoofdprijzen te pakken. “De verjonging lijkt vooralsnog te werken. Ze zijn bij wijze van spreken als broers voor elkaar.”

Lees ook: Didi Gregorius, een hier niet zo bekend uithangbord voor het Nederlandse honkbal

Didi Gregorius is een ster in de Amerikaanse profcompetitie honkbal. Hij speelt nu voor een miljoenensalaris bij de Philadelphia Phillies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden