Vak TVoetbal

Het Monster van Loch Ness is terug: de Beneliga

Daar is het monster van Loch Ness weer’, liet sporteconoom Trudo Dejonghe in de Vlaamse krant De Morgen optekenen. De Beneliga, een samensmelting van de Eredivisie en de Belgische voetbalcompetitie, is een idee dat al ruim twintig jaar oud is. Al voor de eeuwwisseling werd het competitieconcept opgerakeld om het voetbal in de lage landen nieuw elan te geven. Nu liggen de plannen weer op tafel.

Vorige week vrijdag stuurde de KNVB een persbericht rond waarin een nieuw haalbaarheidsonderzoek werd aangekondigd dat onder meer zal focussen op het competitieformat.

De Nederlandse clubs Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, FC Utrecht en Vitesse zouden voor de zomer al een eerste keer rond de tafel hebben gezeten met de vijf grootste Belgische clubs Anderlecht, Club Brugge, Standard Luik,

AA Gent en Racing Genk. De Bene­liga moet niet alleen een groter tv-contract opleveren, maar ook de kloof met de vijf grootste Europese competities verkleinen. Deze week staat een nieuwe vergadering gepland.

Driepunter

In andere sporten kende de versmelting van competities succes. De iets oudere basketbalfan herinnert zich misschien de veelkleurig gestreepte bal waarmee in de jaren zeventig werd gespeeld. Het was die van de ABA: de American Basketball Associa­tion, de profcompetitie naast de NBA (National Basketball Asso­ciation). 

Tussen 1967 en 1976 was de ABA een opvallend en onderscheidend basketbalmerk, dat zich afzette tegen het wat saaiere, meer traditionele product van de NBA. De ABA introduceerde de driepunter en had hoogvliegers mét persoonlijkheid onder wie Julius Erving en George Gervin. Maar ook de jaarlijkse Slam Dunk Contest, waar de fraaiste dunks worden vertoond, is een voortbrengsel van de ABA. 

Jeremy Evans van Utah Jazz bij een Slam Dunk Contest in 2012.Beeld AFP

Aan achterban ontbrak het de ABA niet. De losbandige, frivole stijl was mateloos populair bij basketbalfans. Het enige waar het de competitie aan ontbrak was een lucratief televisiecontract.

Fusieplannen waren er vanaf het begin, maar de rivaliteit tussen ABA en NBA bleek lang te intens. ‘Het Amerikaanse basketbalpubliek roept op tot een fusie’, schreef Basketball Weekly in 1971. ‘De oorlog is voorbij. De wapenstilstand zal binnenkort worden ondertekend’. Maar pas in de zomer van 1976 werd de samensmelting een feit. ABA-teams als de San Antonio Spurs, de Denver Nuggets en de Indiana Pacers werden opgeslokt door de NBA. De driepuntlijn, de Dunk Contest en de kleurrijke basketballers zijn gebleven. Inmiddels is de NBA uitgegroeid tot een geldmachine, die blijft groeien. In de afgelopen tien jaar verdubbelde de omzet van de NBA naar omgerekend zo’n 7 miljard euro.

Niet leuk

Ook in het handbal vonden Nederland en België elkaar voor een gezamenlijke competitie, de ­Bene-League. De houding van de topclubs in beide landen was soepel: zij zochten meer weerstand. De Nederlandse competitie was uitgehold, vond bijvoorbeeld Guus Hölscher van Platform Eredivisie bij de lancering van het concept: “Bij te veel wedstrijden staat de uitslag bij voorbaat vast. Dat is niet goed voor de sport, het is ook niet leuk om naar te kijken.”

In 2010 werd een volwaardige, grensoverschrijdende competitie ingevoerd met een kam­pioen die zich plaatst voor de voorronden van de Europese Champions League. Negen jaar later is de formule een succes. De Nederlandse handbalteams zijn zeer te spreken over de nieuwe competitieformule. Het niveau is erop vooruit gegaan.

De kans bestaat dat de plannen voor een gezamenlijke voetbalcompetitie opnieuw in de koelkast zullen verdwijnen. Maar let maar op: het monster van Loch Ness maakt over enkele jaren gewoon weer zijn opwachting.

Versmelten van sportcompetities

1. De Eredivisie en de Belgische voetbalcompetitie? (Beneliga)
2. American Basketball Associa­tion (ABA) en de National ­Basketball Association (NBA)
3. Eredivisie en de Belgische handbalcompetitie (Bene-League)

In de rubriek Vak T beschouwen sportredacteuren Fred Buddenberg, Naïm Derbali en Kick Hommes het sportnieuws uit de losse pols. Tips? Mail sport@trouw.nl. 

Lees ook:

Witwassen, matchfixing en corruptie: Belgisch voetbal in de ban van schandaal

Twee spelersmakelaars hebben mogelijk het hele Belgische voetbal in een kwaad daglicht gezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden