Dorian van Rijsselberghe (links) en Kiran Badloe. 'Vaak kunnen kopmannen de druk niet meer aan, als er een tweede bij komt. Dat zie je bij hen niet.'

WK Windsurfen

Het jachtluipaard en zijn leerling zijn steeds meer op elkaar gaan lijken

Dorian van Rijsselberghe (links) en Kiran Badloe. 'Vaak kunnen kopmannen de druk niet meer aan, als er een tweede bij komt. Dat zie je bij hen niet.'Beeld Phil Nijhuis

Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe regeren de RS:X-klasse in het windsurfen. Maar slechts een van de twee mag naar de Spelen van Tokio: de hoogst geklasseerde op het WK, deze week in Australië. De twee naast elkaar gelegd.

Tom van der Wilt

Karakter

Bondscoach Jaap Zielhuis (53) moet even nadenken. “Verschil in karakter? Ze lijken zoveel op elkaar”, zegt hij telefonisch vanuit Australië, waar de laatste weken al verschillende WK’s plaatsvonden. “Soms lijkt Dorian wat lui, maar dat is hij niet. Ik vergelijk hem altijd met een jachtluipaard, die heel goed weet toe te slaan, als het nodig is.”

Sil Hoekstra (21) is de trainingspartner en de leerling die in de toekomst het stokje moet gaan overnemen van de meester. Zoals Badloe vorig jaar uit de schaduw stapte van de tweevoudig olympisch kampioen. “Het zijn heel zorgzame gasten”, zegt Hoekstra. “Ze denken aan het team. Daardoor geven ze veel terug aan de sport. Het is hun passie. Ik denk dat Kiran nonchalant oogt, maar hij is niet minder gefocust. Hij wil zich zo nu en dan terugtrekken. Ik heb het idee dat Dorian de mensen opzoekt. Maar ze lijken zoveel op elkaar. Kiran slaapt het liefste wel lang uit. Die moeten we altijd roepen voor het ontbijt. Dorian heeft af en toe een trigger nodig.”

Kiran Badloe heeft de leiding genomen op de tweede dag van het WK in het Australische Sorrento. De titelverdediger won twee races en eindigde eenmaal als tweede.

Badloe leidt met 9 punten. De Pool Pawel Tarnowski staat voorlopig tweede met 11 punten. Dorian van Rijsselberghe is na zes races met 12 punten de nummer drie van het klassement.

Van Rijsselberghe kwam niet in dezelfde vloot uit als Badloe. Met twee tweede plaatsen en een derde positie kon hij redelijk tevreden terugkijken. Badloe en Van Rijsselberghe treffen elkaar de rest van het WK wel in dezelfde race. “Vanaf nu zitten we wel met z’n allen bij elkaar”, reageerde Badloe. “Dus dat wordt leuk. De punten liggen nog dicht bij elkaar, dus na morgen gaan we echt pas uitslagen zien.”

“Vanaf morgen gaan de handschoenen af”, stelde Van Rijsselberghe.

Het wereldkampioenschap wordt deze week gevaren anderhalf uur ten zuiden van Melbourne, in de Port Phillip Bay pal aan de Indische Oceaan. Van Rijsselberghe en Badloe staan met ieder een wereldtitel en een zilveren plak exact gelijk in puntenaantal. De olympische selectie, zo bepaalde het duo samen in 2017, zou gaan over de laatste drie WK’s voor de Spelen (waarop per categorie slechts één surfer mag meedoen). “Wat wij er ook tegenin brachten, dat het bijvoorbeeld te kort op Tokio zou zijn, ze hadden overal een antwoord op”, zegt Zielhuis. “Het WK is voor hen de echte krachtmeting.

“Ik heb nog nooit twee concurrenten zo met elkaar zien omgaan. Voor mij is dit de ultieme sportiviteit. Op de kant vriendschap, maar op het water scherp en de beste willen zijn. Er worden veel grappen gemaakt, maar zo gauw het serieus moet, dan is er zoveel energie en gaat het kiezelhard. Zonder elkaar te beschadigen, maar juist gebruikmakend van de kwaliteiten van de ander. Daarom zijn ze de twee beste plankzeilers ter wereld.”

 “Verschil in karakter? Ze lijken zoveel op elkaar.
“Verschil in karakter? Ze lijken zoveel op elkaar."Beeld Phil Nijhuis

Dorian van Rijsselberghe

Leeftijd: 31 jaar
Geboren: Den Burg
Coach: Aaron McIntosh
Beste prestaties: 2x goud Olympische Spelen (2012, 2016) 2x wereldkampioen (2011, 2018), 3x zilver (2019, 2016 en 2013)

Kiran Badloe

Leeftijd: 25 jaar
Geboren: Almere
Coach: Aaron McIntosh
Beste prestaties: 1x wereldkampioen (2019), 1x zilver (2018).

Stijl

Hoekstra: “Als je alles weg zou halen tijdens de race, moet je voor het verschil op zoek naar een lange slungel. Dat is Kiran. Ze zijn heel erg naar elkaar toe gegroeid. Daar zijn zij koplopers in. Om echt die laatste procenten eruit te halen.”

“Ik houd ze soms van afstand niet eens uit elkaar”, zegt Zielhuis, die zelf in 2004 op de Spelen actief was. “Dat komt omdat ze samen trainen. Daardoor hebben ze beiden een stijl ontwikkeld die vrij rechtop is. Een mooie houding vind ik, maar amper te onderscheiden.”

Sterk punt

Hoekstra roemt het tactisch inzicht van Van Rijsselberghe. “Hij kijkt altijd voor de race wat er gebeurt. En ook daarna ziet hij het als eerste, als de wind draait. Dat komt ook door zijn ervaring. Hij herkent bijna iedere situatie.” Zielhuis: “Dorian is heel creatief. Hij weet heel goed gebruik te maken van de omstandigheden en die in zijn voordeel te keren.”

Voor Badloe geldt dat hij een stukje langer is dan zijn concurrent. En daar haalt hij zijn voordeel uit, weet Hoekstra. “Omdat Kiran groter is, kan hij meer kracht uit zijn benen halen. Daardoor kan hij het board heel hard laten gaan. Ik denk dat hij de hoogste topsnelheid heeft.”

"Vaak kunnen kopmannen de druk niet meer aan, als er een tweede bij komt. Dat zie je vrijwel overal, maar bij hen niet."Beeld Phil Nijhuis

Valkuilen

Alles hetzelfde doen en de beste zijn, dat kan ook de zwakte zijn. “Je kunt een blinde vlek ontwikkelen”, zegt bondscoach Zielhuis. “Als de concurrentie iets doet, doen wij het juist anders. Die gedachte kan je nekken. Maar Aaron (McIntosh, de coach red.) zit daar bovenop. Het risico van te veel willen en elkaar over de kling jagen ligt ook op de loer. Maar onderschat Dorian daarin niet. Iedere dag dat hij niet bij zijn gezin is, wil hij optimaal benutten.”

Omstandigheden

Hoekstra weet zeker dat de wind of juist een gebrek daaraan geen enkele rol gaat spelen. “Ze zijn zo allround dat dat geen verschil maakt. Maar het is hier raar weer. Door de bosbranden is het systeem in de war. We zijn in het water al vergezeld door een school van honderd dolfijnen. Maar ook door zeehonden en zeeleeuwen. Dat heb je niet vaak.”

Van animositeit tussen de twee is ook deze week geen sprake. Al zocht Badloe vijf dagen de Gold Coast op bij een vriend.

Van Rijsselberghe schoor met het scheermes zoals altijd voor een belangrijke regatta al zijn haar eraf. “Ze zijn scherp”, zegt Zielhuis. “Vaak kunnen kopmannen de druk niet meer aan, als er een tweede bij komt. Dat zie je vrijwel overal, maar bij hen niet. Ik durf geen uitkomst te voorspellen.”

Lees ook:

Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe: Twee surfvrienden, één ticket naar Tokio

Een gesprek met windsurfers Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe. Over de drive om de beste te willen zijn, sushi in Enoshima, plastic soep en de balans sport-privé.

De weg naar de Spelen van Tokio begint voor de zeilers en surfers nu al

Over twee jaar is het zover: de Spelen van Tokio. Voor de zeilers en surfers gaat de strijd al deze week van start, in het Deense Aarhus.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden