Sonny Colbrelli won in september 2021 het Europees kampioenschap in Trente. In maart 2022 kwamen er hartproblemen bij hem aan het licht.

Wielrennen

Het haperende hart van Sonny Colbrelli dwingt hem te stoppen

Sonny Colbrelli won in september 2021 het Europees kampioenschap in Trente. In maart 2022 kwamen er hartproblemen bij hem aan het licht.Beeld AFP

De met hartritmestoornissen kampende Sonny Colbrelli kan niet anders dan zich neerleggen bij de Italiaanse wetgeving. De voormalig winnaar van Parijs-Roubaix stopt noodgedwongen.

Thomas Sijtsma

Lang droomde Sonny Colbrelli (32) van een terugkeer in het peloton. Het bleek tegen beter weten in. Zondag liet de Italiaanse wielrenner via zijn ploeg Bahrain-Victorious weten definitief te stoppen met topsport. Koersen met een onderhuidse defibrillator is niet alleen verboden in zijn land, het blijft ook buitengewoon gevaarlijk.

Kort na de openingsetappe van de Ronde van Catalonië, in maart van dit jaar, zakte Colbrelli in elkaar. Medisch personeel kreeg hem na een hartmassage en met hulp van een defibrillator weer bij bewustzijn. Later stelden artsen hartritmestoornissen vast, met het inbrengen van een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD-kastje) werd direct gevaar ondervangen.

2021 bleek zijn jubeljaar

Met een hartkastje mag in Italië geen topsport bedreven worden en daarom kan Colbrelli, een jaar geleden winnaar van de heroïsche herfsteditie van Parijs-Roubaix, niets anders dan een punt achter zijn loopbaan zetten. “Ik had nooit kunnen denken dat ik een jaar later een van de moeilijkste momenten in mijn leven zou doormaken”, zegt Colbrelli op de website van zijn ploeg. 2021 bleek zijn jubeljaar, de klassiekerspecialist voegde ook de Italiaanse en Europese titel toe aan zijn erelijst.

Italië loopt voorop wat betreft de cardiologische gezondheid van atleten. De regels zijn strikt: wie ooit kampte met hartproblemen, komt in principe niet meer in actie. Ook amateursporters vallen onder de regelgeving. Bij intensieve fiets- en loopevenementen wordt van deelnemers een medische verklaring verlangd bij de inschrijving.

Nederland heeft deze voorwaarde bij bijvoorbeeld marathons al in 1983 afgeschaft. Volgens experts is het een illusie dat hartproblemen bij een kort medisch onderzoek worden ontdekt. Colbrelli doorstond bij zijn ploeg de afgelopen jaren inspanningstesten zonder dat ook maar iets wees op hartritmestoornissen.

Zwitserse nationaliteit aannemen

De laatste maanden zocht Colbrelli, die weer voorzichtig fietst, naar mogelijkheden om toch weer deel uit te maken van het peloton. Zo overwoog hij de Zwitserse nationaliteit aan te nemen en dacht er zelfs aan om het ICD-kastje te verwijderen. “Stel dat het weer een keer misgaat, en je hebt dan geen defibrillator. Dergelijke risico’s kan ik mij voor mijn familie niet veroorloven.”

Ook was er contact met voetballer Christian Eriksen. De Deen lag onder vergelijkbare omstandigheden tijdens het EK-duel met Finland in juni 2021 ineens op het veld. Hij verhuisde na zijn herstel van Italië naar Engeland, waar het net als in Nederland wel is toegestaan om met een ICD-kastje te spelen. Colbrelli overwoog om dezelfde redenen de Zwitserse nationaliteit, maar de internationale wielerbond UCI verbood deze stap.

Trainen in afgelegen gebieden

Het karakter van de sport speelt ook een rol. Voetbal wordt gespeeld in de veilige omgeving van een stadion. Hulpverleners kijken toe en kunnen bij noodgevallen snel reageren. In het wielrennen ligt dat anders. Wielrenners trainen vaak alleen in afgelegen gebieden en in de koers rijdt lang niet iedereen in het zicht van publiek of camera’s. Daarnaast zijn de gevolgen niet te overzien wanneer een renner tijdens een afdaling met een snelheid van 80 kilometer per uur een schok van het ICD-kastje krijgt.

Colbrelli hoopt na zijn noodgedwongen pensioen bij zijn geliefde sport betrokken te blijven. “Ik neem afscheid van het wielrennen en dat probeer ik te doen met een glimlach, aangezien de wielersport me zoveel heeft gegeven.”

Lees ook:

Ajax treft schikking met familie Nouri van ruim 7,8 miljoen

In juli 2017 werd Nouri tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk getroffen door een hartstilstand. Als gevolg daarvan is bij de middenvelder ernstige en blijvende hersenschade opgetreden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden