null Beeld

GoedemorgenRustdag

Het gras op Wimbledon heeft geen vrije dag meer nodig

Het is een van de tradities die Wimbledon anders maakt dan de Australian Open, Roland Garros en de US Open: de vrije zondag midden in het toernooi. De zevende dag van het tennistoernooi in Londen geldt traditioneel als een rustdag, voor het gras, officials, spelers en buurtbewoners. Met ingang van 2022 wordt die vrije dag geschrapt, waardoor Wimbledon geen dertien, maar veertien speeldagen telt.

Door verbeterde grastechnologieën en onderhoud heeft het gras geen adempauze meer nodig, zo verklaarde de All England Club. Met de extra speeldag komt er ook meer ruimte in het schema. Daarmee verdwijnt ‘Manic Monday’, de maandag waarop alle zestien partijen uit de vierde ronde (m/v) moeten worden gespeeld.

Vier keer werd er op Wimbledon op de eerste zondag gespeeld, omdat de regen het schema te veel had vertraagd. Die zondagen – in 1991, 1997, 2004 en 2016 – werden ‘People’s Sunday’ genoemd. Het ‘gewone volk’ kreeg de kans om aan de poorten van het complex een kaartje te kopen voor het Centre Court.

In 1997 waren de 13.000 gelukkigen getuige van de partij tussen de Brit Tim Henman en Paul Haarhuis. Het Centre Court was getransformeerd in een voetbalstadion, met de wave (zelfs in de koninklijke loge gingen de armen omhoog), vlaggen, spreekkoren, massaal gejuich, boegeroep en gefluit. Het was Henman United thuis tegen Haarhuis. Na het winnende punt van Henman volgde een orkaan van lawaai.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden