Olympische Spelen

Het goud op de massastart was voor het team van Irene Schouten de allermooiste

Schouten als eerste over de streep. Beeld EPA
Schouten als eerste over de streep.Beeld EPA

Irene Schouten domineerde het schaatstoernooi in Peking en mag zich de succesvolste atleet op één Spelen noemen. Het goud op de massastart vandaag was voor haar ploeg – een buitenbeentje in de schaatswereld – misschien wel de belangrijkste medaille.

Kick Hommes

Niets bracht Irene Schouten zaterdag uit evenwicht. Niet het getrek aan haar pols, niet de val van ploeggenote Marijke Groenewoud. Niet de druk of het idee dat ze de succesvolste Nederlandse wintersporter ooit op één Spelen kon worden.

Ogenschijnlijk ijzig kalm was won Schouten ook nog de massastart. Na afloop balde ze twee vuisten en schreeuwde ze het uit. Van de eerste tot de laatste schaatsdag had ze gedomineerd. De oogst: drie keer goud, een keer brons. Vol emotie viel ze in de armen van haar coach, Jillert Anema. Het was bijzonder voor haar dat de derde gouden medaille werd behaald op het onderdeel dat het dichtst bij haar en haar ploeg staat.

Irene Schouten en geëmotioneerde coach Jillert Anema. Beeld ANP
Irene Schouten en geëmotioneerde coach Jillert Anema.Beeld ANP

Met haar zegereeks komt Schouten in een illuster gezelschap. Ze evenaarde de gouden erelijst van Yvonne van Gennip en Ard Schenk, die ook op één Olympische Spelen drie keer met goud naar huis gingen. Van Gennip in Calgary in 1988, Schenk in 1972 in Sapporo. Vanwege haar bronzen medaille op de ploegenachtervolging steekt Schouten er net even bovenuit. Van de zomersporters boekten alleen Rie Mastenbroek (1936), Fanny Blankers-Koen (1948) en Leontien van Moorsel en Inge de Bruijn ook zo’n gouden hattrick op één Zomerspelen.

Zelf vond Schouten dat Van Gennip ‘nog een streepje voor had’, omdat ze de massastart als teamonderdeel zag. Maar Van Gennip, in Peking aanwezig als teammanager, wilde daar niets van weten. “Dit is echt hartstikke knap van Irene. Ik had al een berichtje op LinkedIn geplaatst: welkom bij de club van drie goud.”

Focus en adrenaline

Het besef was er zaterdagmiddag nog niet bij Schouten, die na afloop van haar race meer dan een uur alle cameraploegen langs ging. Blij met de medaille was ze natuurlijk, en ook hoe ze tijdens het toernooi twee weken lang gefocust bleef. Tegelijk was ze nog vol in adrenaline over haar race.

Elke medaille had een verhaal gehad. Op de eerste, de 3 kilometer, had veel druk gezeten. Op de 5 kilometer had ze heel goed gereden. Dat waren de ‘makkelijke medailles’. De ploegenachtervolging ging met brons niet zoals gehoopt.

Zaterdag won ze na een hectische wedstrijd, waarbij Marijke Groenewoud viel en tegenstanders zelfs even aan haar polsen trokken. In de eindsprint versloeg ze na een paar laatste rake klappen de Canadese Blondin en de Italiaanse Lollobrigida, nadat voor de laatste bocht Blondin nog voorbij was gekomen. “Ik heb deze verdiend gewonnen.”

Schouten haalt Blondin toch weer in. Lollobrigida wordt derde. Beeld AP
Schouten haalt Blondin toch weer in. Lollobrigida wordt derde.Beeld AP

Hoe belangrijk de medaille was, bewees niet alleen de schreeuw van Schouten, maar ook de emotie van de directe omgeving. Langs de kant depte coach Jillert Anema de tranen weg met een rode boerenzakdoek. Voor de camera kwam de emotie er ook bij de normaal zo uiterlijk onaangedane Jorrit Bergsma uit.

Zoveel betekende de overwinning ook voor de ploeg die zich bedient van nuchterheid en als enige profploeg echt aandacht schenkt aan de marathon. Daar lag het fundament van het succes van Schouten. Het is zo’n prachtig onderdeel, verzuchtte Bergsma na zijn eigen massastartfinale nog maar eens.

Punt voor punt analyseerde hij de laatste rondes van zijn ploeggenoot nog na. De valpartij van Groenewoud, de overname van Blondin, de laatste bocht en de sprint naar de finish. “Dat was zo fantastisch van haar.”

Terwijl hij sprak, stond Schouten op het podium. Voor de ploeg van Anema, Bergsma en Schouten is de massastart een wezenlijk onderdeel van het programma. Bergsma en Schouten hadden voorafgaand aan zaterdag ook samen getraind. Bergsma had nog een sprintje van Schouten verloren. “Alles wat ik hier doe, komt dankzij het team”, zei Schouten.

De derde gouden plak voor Schouten. Beeld AP
De derde gouden plak voor Schouten.Beeld AP

Buitenbeentje in de schaatswereld

Tegelijkertijd maakt de focus op de marathon en massastart de ploeg tot een buitenbeentje in de schaatswereld, zeker ook omdat het onderdeel niet door de hele Nederlandse schaatswereld wordt onderkend. “Het is niet altijd makkelijk”, erkende Schouten. “Op dinsdag is er altijd een uurtje training voor de massastart. Ik heb daar nog nooit een schaatser van een andere ploeg gezien. Jillert weet dat ik de snelste ben. Alleen hebben we te maken met keuzes van een bondscoach, die soms andere mensen kiest.”

Niemand kon om Schouten heen. En drie keer goud is nu en nooit niet onder een tapijt te schuiven. Als ‘koningin van Peking’ mocht ze de vlag dragen tijdens de sluitingsceremonie. Er volgen nog veel meer plichtplegingen.

Van Gennip weet er alles van. “Irene krijgt natuurlijk even heel veel aandacht en dat is heel leuk. Alleen als ik haar was, zou ik in deze vorm ook het WK dat nog komt willen winnen.”

Het is de vraag of het Schouten veel gaat deren. Zij blijft ook na deze Spelen haar nuchtere zelf, verwacht Bergsma. “Zij blijft gewoon hard werken. En anders zorgt haar familie daar wel voor.”

Lees ook:

Favoriet Irene Schouten praat liever niet over drie keer goud

Vooraf wist Irene Schouten wel dat de buitenwereld haar als de grote gouddelver zag, maar voor haar eerste race wilde ze daar nog niets van weten. “Ik vind mezelf niet mooi schaatsen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden