Real Madrid-speler Eder Militao (in het blauw) in duel met Santi Comesana tijdens de wedstrijd van Rayo Vallecano tegen de grote stadsgenoot Real.

ReportageDerby van Madrid

‘Het gevoel van een arbeiderswijk’ maakt de supporters van Rayo Vallecano trots en rijk

Real Madrid-speler Eder Militao (in het blauw) in duel met Santi Comesana tijdens de wedstrijd van Rayo Vallecano tegen de grote stadsgenoot Real.Beeld AP

Rayo Vallecano, de derde club uit Madrid, verschilt in alles met het grote en rijke Real. ‘We komen uit dezelfde stad, maar wij zijn toch het arme broertje.’ In de stadsderby blijkt Goliath toch net iets sterker dan David: 0-1.

Jurriaan van Eerten

Het begint al buiten op straat. Op een blok van het stadion komen de supporters van Rayo Vallecano samen, met honderden tegelijk. De sjaaltjes in het rood met wit van de club, het gezang; alles dat je in een voetbalstadion verwacht is hier eigenlijk al aanwezig. Aluminiumwerker Luis Sánchez Garcia geniet volop. “Dit is het gevoel van een arbeiderswijk”, zegt hij, met een blikje Mahou-bier in zijn hand. “We zijn trots. Of we nu straks winnen of niet.”

Rayo Vallecano is de derde club uit Madrid in de Primera Division, naast de wereldberoemde reuzen Real Madrid en Atletico de Madrid. Met de trouwe kern van supporters begon Rayo het seizoen vol energie, en ook na een aantal nederlagen gaan ze deze wedstrijd nog in als nummer elf van de twintig. Ook al wordt het deze zaterdagavond, tegen Real, een beetje David tegen Goliath, hier op straat gelooft men erin.

In Vallecas sta je gewoon in de miezerregen

Vallecas is een arbeiderswijk bij uitstek, voornamelijk bewoond door de Spaanse onderklasse en toegestroomde Latijns-Amerikaanse arbeidsmigranten. Eenmaal binnen is te zien hoe krap het stadion tussen de woonblokken is ingebouwd: achter een van de doelen was geen ruimte voor een tribune, daar rijzen achter de muur gelijk flats op, die zo over het veld uit kijken. Wat een verschil met stadion Santiago Bernabeu van Real, met sfeerverlichting en een verschuifbaar dak. Hier in Vallecas sta je gewoon in de miezerregen.

Het heeft deels te maken met de verdeling van geld in de Spaanse eredivisie. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Britse Premier League, gaat dit veel minder evenwichtig. Zo kreeg Real 155 miljoen euro in seizoen 2018-2019, terwijl Rayo het met 47 miljoen moest doen. Voor de wedstrijd heeft Emiliano Armenteros, verantwoordelijk voor de scouting bij Rayo, over de telefoon uitgelegd dat dit het moeilijk maakt om sterspelers aan te trekken. Desondanks willen sommigen simpelweg graag naar Rayo toe. Neem bijvoorbeeld aanvoerder Oscar Trejo, die vanuit Toulouse naar Rayo kwam terwijl hij ook andere aanbiedingen kreeg. Volgens Armenteros is die echt voor de sfeer gekomen.

Matchwinnaar Karim Benzema in het Vallecas-stadion zaterdagavond.  Beeld REUTERS
Matchwinnaar Karim Benzema in het Vallecas-stadion zaterdagavond.Beeld REUTERS

Vergaarbak voor communisten en extreemlinks

Zodra de wedstrijd is begonnen, voel je gelijk wat die sfeer inhoudt. De harde kern van supporters host op de stoelen. De spelers gaan er onder luid gejuich direct fel in – niet voor niets vallen doelpunten van Rayo meestal in het begin van een wedstrijd. In het publiek gaan duizenden sjaaltjes omhoog, met kreten als ‘Vallekas Antifascista’.

Want deze volkswijk is van oudsher een vergaarbak voor communisten en extreemlinks – Onafhankelijke Volksrepubliek Vallekas noemen ze zichzelf graag. Voor Rayo-supporters staat een club als Real toch vooral voor het grote geld en de commercie. “Deze wedstrijd is daarom extra spannend”, zegt de 58-jarige Jose Vara, geboren en getogen Vallecano, op de tribune. “We komen uit dezelfde stad, maar wij zijn toch het arme broertje.”

Sterke marihuanageur op de tribunes

Vanavond houdt Rayo moedig stand tegen de rijke broer. Een doelpunt van Real wordt teruggedraaid na een blik op de Var, waarna de rust met 0-0 ingaat. In het stadion is niets, geen bar of hotdogkraam – hoewel de sterke marihuanageur op de tribune doet vermoeden dat niet iedereen nuchter blijft. In de tweede helft blijkt de mythe waarin de reus verslagen wordt uiteindelijk toch fictie; Karim Benzema maakt in de 83ste minuut het beslissende doelpunt voor Real. Maar tot in de laatste minuut van de blessuretijd schreeuwt het publiek Rayo met vuur toe.

Ook daarna blijft de sfeer erin, als iedereen gemoedelijk richting bar of metrostation sjokt. “Ze hebben het goed gedaan”, zegt Jose Vara bij de uitgang. “En kijk om je heen. Dit is wat ik als kind al kende. Ook al hebben we verloren, ik ben blij.”

Lees ook:

Het kleine Union Sint-Gillis verslaat alle Belgische kanjers. ‘Union staat voor love and peace’

Het gepromoveerde Union Sint-Gillis is de sensatie van het Belgische voetbal, maar ook sprookjes verlopen nooit zonder tegenslag, weten ze nu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden