null Beeld
Beeld

EK-columnIris Ludeker

Het EK is net het songfestival: je moet wel heel vals zingen om de volgende ronde niet te halen

Zo vooraf kijk je ernaar uit - lekker voetbal kijken, drie wedstrijden per dag. Al die goede voetballers, de sterkste opstellingen, zonder dat Arabisch of Russisch geld de doorslag geeft. Maar zo na een weekje, als het eenmaal goed begonnen is, blijkt dat er wel erg veel teams meedoen. Sterker: welke Europese landen doen er eigenlijk níet mee aan dit EK? Dus zit je dag in dag uit te kijken naar wedstrijden als Wales-Zwitserland of Polen-Slowakije.

Was dat altijd al zo? Die eindeloze voorrondes zijn toch vooral iets van het WK? Ik moest het even opzoeken, maar dat er 24 landen meedoen is inderdaad pas sinds 2016. Vóór 2016 waren er zestien teams. Sterker: vóór 1996 deden er per EK maar acht teams mee!

Daarmee blijkt mijn geheugen toch beter dan ik dacht, want in mijn herinnering bestond dat EK van 1988 vooral uit de laatste poulewedstrijd tegen Ierland, de halve finale tegen Duitsland en de finale. Die herinnering blijkt dus gewoon te kloppen: er wás alleen een halve finale en een finale.

Hoe dan ook, nu kom je er als voetbalkijker dus niet zo makkelijk vanaf. Eerst worstelen we ons door de tientallen poulewedstrijden heen, om vervolgens met bijna het hele veld door te stromen naar de achtste finale.

David Marshall is te laat: Patrick Schick van Tsjechië heeft de Schotse keeper met een prachtige boogbal, van net over de middenlijn, gepasseerd. Tsjechië won het duel met 2-0. Beeld AFP
David Marshall is te laat: Patrick Schick van Tsjechië heeft de Schotse keeper met een prachtige boogbal, van net over de middenlijn, gepasseerd. Tsjechië won het duel met 2-0.Beeld AFP

Zo heeft dat hele toernooi eigenlijk verdacht veel weg van dat andere pan-Europese feestje: het Eurovisiesongfestival. Net als bij het songfestival mogen bij het voetbalfestival praktisch alle landen meedoen, en net als bij het songfestival moet je wel heel vals zingen om de volgende ronde niet te halen.

Net als het songfestival is het voetballen bovendien leuk om met het hele gezin te kijken, en kun je lijstjes bijhouden. Er zijn momenten van collectieve ontroering (de Deense spelers rondom Christian Eriksen, Lukaku), er is af en toe een moment van onverwachte schoonheid (die goal van de Tsjech), maar vooral moet je je door veel middelmatigheid slaan voordat het eindelijk echt spannend wordt.

Nu we het er toch over hebben: zou het songfestival misschien ook voorspellende waarde hebben? Daar ging het bij de puntentelling dit jaar tussen een al dan niet coke-snuivende Italiaanse rockdude in een strakke broek en een charmante, mooizingende Française. Ware het niet dat het schema er waarschijnlijk een stokje voor steekt, maar dat zou wat mij betreft voor het voetbalfestival van dit jaar eigenlijk ook een hele mooie finale zijn.

Iris Ludeker, Robin Goudsmit, Tom van Hulsen, Henk Hoijtink en Stijn Fens schrijven deze weken afwisselend een EK-column.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden