ReactiesEk-kwalificatie
Het donderde in de kleedkamer van Oranje. ‘Niet in paniek raken nu’
Een ‘ondermaatse prestatie’, vond bondscoach Ronald Koeman de afgang tegen Frankrijk (4-0). Spelers zochten met doffe stem naar verklaringen. ‘Een incident’, noemde doelman Jasper Cillessen de wedstrijd.
In een kale kelder in het Stade de France hangt vrijdagavond een grafstemming, tenminste bij de Nederlandse spelers die het kunnen opbrengen even met de media terug te kijken op de 4-0 afstraffing tegen Frankrijk. Ze spreken zacht, met doffe toon. Doelman Jasper Cillessen, die zo had uitgekeken naar zijn rentree in Oranje maar die compleet zag mislukken, stond er met een holle blik in zijn ogen bij. Hij sprak van ‘een heel zure avond’.
Dan drukt hij zich nog mild uit, zegt hij. “Er ging een hoop mis in de beginfase. We gaven de goals gemakkelijk weg, ik ook, bij het tweede doelpunt. Wat er precies gebeurde moet ik nog terugzien.” Hij doelt op een vrije trap van Antoine Griezmann die door het mistasten van de ervaren NEC-doelman zomaar door Dayot Upamecano in het doel werd gewerkt.
‘De schade nog beperkt kunnen houden’
Cillessen vertelt dat het had gedonderd in de kleedkamer in de rust. “Diverse mensen waren boos.” Dat waren spelers maar ook bondscoach Ronald Koeman. Aan de hand van beelden van de eerste helft werden nieuwe afspraken voor het tweede bedrijf gemaakt. Cillessen: “We moesten onze rug rechten. We hebben de schade nog een beetje beperkt kunnen houden. Maar vier goals tegen is veel te veel. Of het iets zegt over de internationale verhoudingen? Dat denk ik niet. Dit was een incident.”
Een oud-Hollandse systeemdiscussie ligt weer op de loer. Was het niet naïef geweest om met een uitgekleed elftal tegen een topploeg als Frankrijk met al die klasse achterin slechts vier verdedigers op te stellen? In een studiootje in het Stade de France zegt Koeman bij de NOS dat hij alles gaat evalueren. "Je kunt altijd discussiëren over keuzes, maar volgens mij lag dit niet aan een systeem. We zijn heel naïef geweest.”
Kenneth Taylor verbergt hoofd in een capuchon
De slordige passing had mogelijk wel te maken met de manier van voetballen. Nederland had na 21 minuten maar liefst zeventig procent balbezit maar de Fransen sloegen bij elke foute bal genadeloos toe Koeman zoekt de oorzaak vooral in de individuele fouten die werden gemaakt. "Wij lijden balverlies op 20 meter van de eigen goal. We maken fouten op plekken op het veld waar je dat 'never nooit' mag doen." Zijn conclusie: “Ik had van iedereen meer verwacht. Het is een ondermaatse prestatie tegen een heel sterke tegenstander."
Ondertussen loopt Kenneth Taylor voorbij in de mixed-zone. Hij heeft zichtbaar geen zin om met de media te praten. Zijn hoofd probeert hij te verbergen in de capuchon van zijn jas. Een veelzeggend beeld, na zo’n avond. Koemans keuze voor Taylor op het middenvelder, een speler het bij Ajax al moeilijk heeft, moest al binnen een half uur worden rechtgezet.
Maar Taylor was lang niet de enige die fysiek en technisch door het ijs zakte in Parijs. Jurriën Timber wist niet waar hij het zoeken moest als rechtsback en meer ervaren internationals als Steven Berghuis, Marten de Roon, de weer totaal niet balvaste Memphis Depay, de weifelende Virgil van Dijk en de dolende Georginio Wijnaldum gaven niet thuis.
Er waren ook kleine lichtpuntjes
Die laatste meldt zich na afloop ook in de kelder van het stadion. “Als je met 4-0 verliest, kan je wel spreken van een totale off-day is”, zegt Wijnaldum voor de camera van ESPN. “Je kan niet zo aan een wedstrijd beginnen en zulke fouten maken. Zeker niet tegen een tegenstander als Frankrijk met die gevaarlijke aanvallers.” Of de spelers dit ‘s nachts nog gaan nabespreken? “We moeten niet in paniek raken.”
Er waren kleine lichtpuntjes. Xavi Simons deed het ‘op tien’ nog redelijk, in zijn eerste interland in de basis na zijn invalbeurt van zeven minuten op het WK tegen Amerika. Wout Weghorst liet in elk geval zien dat hij de grens wilde opzoeken om voor een goed resultaat te strijden. Donyell Malen viel aardig in, maar toen was het leed allang geschied. En Lutsharel Geertruida bleef in zijn interlanddebuut nog aardig overeind.
In de slotminuten zat de Feyenoorder ineens op het gras. Geblesseerd aan zijn hamstrings, vreesde Koeman. Dat kost normaal gesproken weken herstel. Het zal in Rotterdam en bij Feyenoordtrainer Arne Slot met grote zorgen zijn bekeken. Tijdens de uitlooptraining vandaag in Zeist zal Geertruida er vermoedelijk niet meer bij zijn, net zo min als maandag in zijn eigen Kuip tegen Gibraltar. Tegen de voetbaldwerg moet Nederland de bittere smaak van Parijs proberen een beetje weg te spoelen met een doelpuntenfestijn.
De Ligt en Verbruggen terug bij Oranje, Geertruida en De Vrij weg
Matthijs de Ligt en Bart Verbruggen sluiten zaterdag weer aan bij de selectie van het Nederlands elftal. De verdediger van Bayern München en de doelman van Anderlecht behoorden tot de vijf spelers die donderdagochtend vanwege een virusinfectie naar huis gingen. De Ligt en Verbruggen zijn inmiddels voldoende hersteld om in de aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijd van maandag in Rotterdam tegen Gibraltar weer aan te sluiten.
De verdedigers Lutsharel Geertruida en Stefan de Vrij gaan terug naar huis. Geertruida liep vrijdag in de met 4-0 verloren wedstrijd tegen Frankrijk een hamstringblessure op. De Oranje-debutant gaat bij zijn club Feyenoord herstellen. De Vrij keert in overleg met bondscoach Ronald Koeman terug naar Italië vanwege een op handen zijnde gezinsuitbreiding. De verdediger speelt bij de Italiaanse club Internazionale.