Het centercourt van het ABN Amro Open.

ReportageTennisevenement

Het ABN Amro Open: oesters en kaviaar, netwerken en, o ja, ook nog toptennis kijken

Het centercourt van het ABN Amro Open.Beeld Pim Waslander

Het ABN Amro Open is niet alleen het belangrijkste tennistoernooi van Nederland, maar ook het grootste netwerkevenement. Topsport kijken versmelt met relaties onderhouden in Rotterdams sportpaleis Ahoy.

Marco Knippen

Jolanda Jansen, directeur van Ahoy, telde vorig weekeinde al haar zegeningen. Meteen tijdens de kwalificaties van het ABN Amro Open zat het evenementencomplex ‘ramvol’. Het gekrioel voelde als een warm bad na de eerdere koude douche.

Hoe anders was het de afgelopen twee jaar. De coronapandemie sloeg onbarmhartig toe. Publiek was in 2021 niet welkom, en in 2022 bleef het toeschouwersaantal beperkt tot 1250. Ahoy, met de voor het ABN Amro Open bestemde 40.000 vierkante meters vloeroppervlakte, had destijds veel weg van een spookdorp, zo verlaten was het er.

“Ik weet nog dat ik op de openingsdag van de 2021-editie het gebouw binnenwandelde en dat de doodse sfeer mij bij de strot greep”, aldus Jansen. “Het was ijzig stil en zielloos. Ook het centercourt was zonder de gebruikelijke reuring een verschrikking. Ik kon dat niet aanzien, Richard (toernooidirecteur Krajicek, red.) evenmin. We meden die plek tot aan de finale en gingen vaak met zijn tweetjes buiten in het park wandelen, om maar aan de ontluisterende werkelijkheid te ontsnappen.”

Service-instructie door grandslamfinalist Martin Verkerk

Die leegte en stilte staan in schril contrast met de levendigheid en drukte tijdens de vijftigste aflevering. De ambiance is terug en als vanouds. En niet alleen op het centercourt, het epicentrum van internationaal toptennis.

Netwerken bij het ABN Amro Open. Beeld Pim Waslander
Netwerken bij het ABN Amro Open.Beeld Pim Waslander

Stalletjes met de nieuwste sportkleding, schoeisel en rackets nodigen uit een slag te slaan, enkele maanden voordat de tennisparken weer opengaan. Op de kleine tennisbaan in het promodorp Sports Plaza drommen kinderen met hun ouders samen als twee keer per dag een service-instructie wordt gegeven door Martin Verkerk, de laatste Nederlandse grandslamfinalist die in 2003 tot ieders verrassing doordrong tot de eindstrijd op het Parijse gravel van Roland Garros.

Trainers laven zich aan de kennis van Sven Groeneveld, de voormalig coach van grote kampioenen als Roger Federer en Maria Sjarapova. Gehandicapte kinderen genieten er van de rolstoelclinic van levende legende Esther Vergeer.

Ook weet menigeen de weg naar de aanpalende hal te vinden waar de helden van nu aan het trainen zijn als voorbereiding op hun partij. En wie zelf een balletje wil slaan, kan terecht op de padelbaan om zo kennis te maken met de razend populaire kruising tussen tennis en squash. Net als dat de snelheid van de opslag gemeten kan worden, met de vaak ijdele hoop dat de eigen service die van de profs benadert. Foodtrucks voorzien daarnaast in de behoefte om de honger of dorst te stillen.

Champagne, oester, kaviaar en een bierboutique

Iets verderop ligt het vip-gedeelte, dat slechts met een speciale toegangskaart of QR-code betreden mag worden. Daar is de pracht en praal. Twee witte bolides, showmodellen van een auto-importeur, trekken bij binnenkomst meteen de aandacht en staan geparkeerd tussen een champagnebar waar ook oesters en kaviaar zijn te verkrijgen en een ‘bierboutique’.

Borrelen en culinair verwend worden, ook dat is het ABN Amro Open. Beeld Pim Waslander
Borrelen en culinair verwend worden, ook dat is het ABN Amro Open.Beeld Pim Waslander

Aan weerszijden liggen de tientallen stijlvol aangeklede bedrijfsunits, waar ondernemingen hun clientèle welkom heten en zo de zakelijke banden aanhalen. Velen hebben voor die lounge met eigen bar een weektarief van 42.500 euro neergeteld, inclusief een loge op het centercourt voor tien personen. Ook zijn er nog vier restaurants met afwisselende concepten, waar gasten op hun gemak kunnen tafelen.

Wie zich echt culinair wil laten verwennen, schuift daarentegen aan bij Chef’s Table. In dit etablissement hebben de topkoks Mario Ridder, Erik van Loo, Fred Mustert en Jos Grootscholten – als viertal goed voor zes Michelin-sterren – de handen ineengeslagen en wordt zowel een lunch als diner met vier vaste gangen geserveerd.

Het menu van octopus met soja-emulsie en tomaat, coquille met eekhoorntjesbrood, aardappelkaantjes en hazelnoot, gebraden kalfshaas vergezeld van pompoenravioli, basilicum en kalfsjus en als dessert mandarijn met duindoorn en pure chocolade is verkrijgbaar à raison de 109 euro, of inclusief wijnarrangement 165 euro.

De vier sterrenkokken van Chef's Table met toernooidirecteur Richard Krajicek vereeuwigd, als wandfoto in het pop-uprestaurant. Beeld Marco Knippen
De vier sterrenkokken van Chef's Table met toernooidirecteur Richard Krajicek vereeuwigd, als wandfoto in het pop-uprestaurant.Beeld Marco Knippen

Het was Ridder die zo’n tien jaar geleden bij de organisatie het idee opperde om jaarlijks zeven dagen achtereen voor de havenbaronnen, bankiers en andere bobo’s te gaan koken. “In de tweede week van februari was het altijd akelig rustig in mijn restaurant, zonder dat ik wist waarom. Totdat ik op uitnodiging van een visleverancier hier een dagje kwam kijken en zag dat mijn vaste klanten er rondliepen. Zo ontstond het plan. Na het eerste succes polste ik mijn drie collega’s, die in deze week ook hun klandizie misten. Zij raakten net zo enthousiast als ik.”

Krajicek bewaakt de balans scherp

Dat tennis bijzaak is, spreekt Ahoy-directeur Jansen echter met klem tegen. “Het begint en eindigt met tennis, vandaar dat we ook on top of tennis als toernooislogan hebben.” Het een sluit het ander niet uit; integendeel zelfs, meent zij. Publieksentertainment en zakelijke activiteiten laten zich prima vermengen met topsport kijken, óók omdat toernooidirecteur Richard Krajicek, de Wimbledonkampioen van 1996, voor de aanwezige spelers de balans scherp bewaakt.

Stefanos Tsitsipas, de donderdagavond uitgeschakelde aanvoerder van het veld in Rotterdam, de vier Nederlandse publiekstrekkers en de anderen ontkomen bij het ABN Amro Open weliswaar niet aan signeersessies en optredens bij clinics of seminars, maar kunnen zich verder vrijelijk bewegen en hun professie uitoefenen.

Zo hebben de profs – die dit jaar voor het eerst tussen het publiek door de baan betreden en zo nog aanraakbaarder zijn – hun eigen spelerslounge om te relaxen, een fitnessruimte en kunnen ze terecht op een van de vier vaste trainingsbanen; faciliteiten die ze delen met de ook aanwezige rolstoeltenniselite. Bovendien brengen ze de nachten door in luxueuze hotelkamers.

De Italiaan Jannik Sinner betreedt het centercourt en is aanraakbaar voor het publiek. Beeld Alyssa van Heyst
De Italiaan Jannik Sinner betreedt het centercourt en is aanraakbaar voor het publiek.Beeld Alyssa van Heyst

Waar de (zakelijke) bezoekers, zo blijkt uit enquêtes, genieten van een dagje uit, spreken zij dan ook vol lof over de atmosfeer en respectvolle behandeling. Of, zoals voorzitter Andrea Gaudenzi van spelersvakbond en tourorganisator ATP eerder deze week zei: het level of detail maakt dat in Ahoy iedereen op zijn wenken wordt bediend.

Het is die constatering waar de hoofdsponsor, vanaf het begin in 1974 de geldschieter, zich in vindt en wat maakt dat het in 178 landen uitgezonden evenement ‘het vlaggenschip van de sponsorportefeuille is’. “Telkens weer zijn onze klanten en personeelsleden overdonderd door wat ze te zien en voorgeschoteld krijgen”, benadrukt woordvoerder Sander Bestevaer. “Bovendien kunnen we onze maatschappelijke betrokkenheid tonen, krijgen we de gewenste exposure, zowel nationaal als internationaal, en promoten we het tennis. Een win-winsituatie.”

Lees ook:

Vijftig jaar ABN Amro Open: van een winnaar die in de cel belandde tot een bommelding

Grote kampioenen als winnaar, maar ook een vedette die in de cel belandde, een rel om startgeld en een bommelding. Tennistoernooi ABN Amro Open, dat dit jaar zijn vijftigste jubileum viert, verliep niet altijd zonder slag of stoot. Een terugblik.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden