Kira Toussaint zou dit jaar ook deelnemen de International Swimming League.  ‘Ik heb wereldkampioenen zien thuiskomen met nul euro.’

Zwemmen

Het aanbod van een miljardair aan topzwemmers wordt niet zomaar aangenomen

Kira Toussaint zou dit jaar ook deelnemen de International Swimming League. ‘Ik heb wereldkampioenen zien thuiskomen met nul euro.’Beeld BSR Agency

Een miljardair garandeert topzwemmers een inkomen van 1500 dollar per maand tot de Spelen van Tokio in 2021. Kira Toussaint zegt niet zomaar ja.

Tom van der Wilt

Konstantin Grigorishin, de Oekraïense miljardair die vorig jaar de International Swimming League (ISL) lanceerde, wil de deelnemers compenseren omdat ze dit jaar inkomsten uit zijn competitie mis zullen lopen. Zijn bedoeling was om vanaf dit najaar tot het voorjaar van 2020 de beste zwemmers en zwemsters het tegen elkaar te laten opnemen. Tien teams met 32 atleten zouden het iedere week tegen elkaar zwemmen. Dat gaat door het uitstellen van de Olympische Spelen niet door.

Kira Toussaint (25) behoorde vorig seizoen met Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo tot de Nederlandse uitverkorenen. De rugslagspecialiste was al in gesprek met verschillende teams over een contract, maar heeft dat in de wacht gezet. “Ik juich het idee heel erg toe. De competitie is voor de meeste zwemmers aantrekkelijk omdat je vaker tegen toppers kunt zwemmen en er meer geld tegenover staat.”

Daarmee doelt ze op het alternatieve plan dat is bedacht door de eigenaar. Van half oktober tot half november zouden alle zwemmers in Australië gezamenlijk moeten trainen en wedstrijden afwerken. Maar dat is precies in de fase dat Toussaint zich wil voorbereiden op het WK kortebaan, dat half december in Abu Dhabi op de agenda staat. Coaches mogen weliswaar mee, maar daar zit voor haar het probleem. “Dat gaat bij mij niet, omdat Mark Faber thuis nog meer zwemmers moet begeleiden.”

Revanche voor twee jaar geleden

Voor Toussaint geldt het WK als het nieuwe piekmoment. Daar wil ze revanche nemen voor twee jaar geleden, toen ze ten onrechte naar huis werd gestuurd; na een blunder werd ze positief getest op een stof die ze nooit binnen had gekregen.

Bij de ISL kunnen zwemmers voor het eerst buiten wereldzwembond Fina om een zeer goede boterham verdienen. Ruim 2,5 miljoen dollar bedroeg het prijzengeld, meer dan bij welk ander zwemtoernooi ook. Plots verhoogde Fina bonussen voor WK-titels en riep het de eigen Championship Series in het leven, ook met een goed gevoelde portemonnee.

Maar, zo stelt Toussaint, als je niet in een van de topteams zit bij de ISL, is het nog steeds karig. De winnende teams krijgen logischerwijs het grootste deel. En dus trekken de kapitaalkrachtigste sponsoren de beste zwemmers aan. “Het is een vrije markt. Net zoals bij het voetbal. Je gaat niet snel bij een team zwemmen dat geen kans maakt. Ik heb wereldkampioenen zien thuiskomen met nul euro. Omdat nu iedereen die 1500 dollar krijgt, kan een minder goed team nu geen zwemmers lokken met een beter salaris. Het wordt minder spannend.”

Iemand moet de wereldbekers winnen

De Amstelveense deed vorig jaar slechts mee aan een wedstrijd voor ‘Team Iron’. Ze gaf de voorkeur aan het lucratieve wereldbekercircuit langebaan in plaats van kortebaan, waar ze veel won en record na record zwom. Het leverde haar meer dan 70.000 euro op. Ter vergelijking: Florent Manadou, de nummer drie grootverdiener van de ISL, won ‘maar’ 58.000 euro. Dat zou ook nu weer een optie zijn. “Als iedereen in Australië zit, moet iemand die wereldbekers winnen, toch? Maar wie zegt dat die dit jaar doorgaan?”

Een WK-titel levert ook tienduizend euro op en dus is de ISL qua inkomsten voor Toussaint, vorig jaar tweede op de wereldranglijst, niet zo aantrekkelijk. “Maar een gouden medaille is ook geen zekerheid. Misschien gaan alle toppers wel naar het WK. Ik wil eerst duidelijkheid hebben over de hele wedstrijdagenda, dan pas neem ik een besluit.”

Lees ook:

Waardering voor haar sport geeft Kira Toussaint nieuwe impuls

Kira Toussaint kwalificeerde zich eind vorig jaar op de Swim Cup voor de Spelen van Tokio. Dat deed ze met glans, dankzij een nieuwe kijk op haar sportbeoefening.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden