Fifa

Herkozen Infantino: meer voetbal is goed, prijzengeld WK vrouwen en mannen gelijk

Fifa-president Gianni Infantino geeft op het congres in Kigali een voetbalshirt cadeau aan de Rwandese president Paul Kagame. Beeld REUTERS
Fifa-president Gianni Infantino geeft op het congres in Kigali een voetbalshirt cadeau aan de Rwandese president Paul Kagame.Beeld REUTERS

Gianni Infantino is vier jaar langer president van de wereldvoetbalbond. Hij roemde zichzelf in het Rwandese Kigali en kondigde nieuwe toernooien en veranderingen aan.

Redactie sport

De ‘herverkiezing’ van Infantino donderdag was een formaliteit, want tegenkandidaten waren er niet. Zijn termijn is nu met vier jaar verlengd. De Zwitser (52) kreeg groot applaus op het congres in de Rwandese hoofdstad Kigali. Enkele landen, zoals Duitsland, Noorwegen en Zweden, hadden vooraf aangegeven de herbenoeming van Infantino niet te steunen. De KNVB steunde hem wel. De Nederlandse bond denkt dat in gesprek blijven de beste manier is om iets te bereiken.

“Ik weet dat er heel veel mensen hier zijn die van me houden. Ik weet dat er ook een paar mij haten. Ik houd van jullie allemaal, vooral vandaag natuurlijk”, zei Infantino in zijn toespraak.

Hij kondigde aan dat de Fifa nog meer voetbaltoernooien gaat organiseren. Zo worden om het jaar in maart jaarlijks de World Series gehouden met vier landenteams van vier verschillende continenten. Ook komt er vanaf 2025 een nieuw WK voor clubs waaraan 32 clubs gaan deelnemen. Dit komt naast het al bestaande toernooi tussen de continentale kampioenen.

Ruim een miljard meer dan begroot

Het WK voor vrouwen wordt uitgebreid van 24 naar 32 landen, het WK voor de mannen gaat zoals bekend van 32 naar 48 deelnemende landen. “Soms hoor ik dat er te veel voetbal is”, sprak Infantino. “Dat is misschien op sommige plekken zo, maar niet overal. Lang niet overal in de wereld vinden kwalitatief goede voetbaltoernooien plaats en daar moeten we wat aan doen.”

Infantino pronkte met de klinkende financiële cijfers van de Fifa. Hij wees op de omzetstijging naar 7,5 miljard dollar over de afgelopen vier jaar, ruim een miljard meer dan begroot. “Alle aangesloten bonden krijgen nu jaarlijks van de Fifa een bedrag dat zeven keer groter is dan voorheen.” De voorzitter gaf zichzelf een compliment. “Als een president-directeur zoiets zou doen, zouden aandeelhouders willen dat deze voor altijd blijft. Maar ik ben hier alleen voor de komende vier jaar.” En: “Toen ik kwam, had de Fifa 1 miljard dollar aan reserves. Nu is dat bijna 4 miljard. We hebben dus meer geld om te investeren in het voetbal.”

De Fifa heeft ook de ambitie om het prijzengeld op het WK voor vrouwen in 2027 even hoog te laten zijn als bij de mannen in 2026. Volgens Infantino heeft de Fifa echter wel de steun nodig van sponsoren en media om daarvoor te zorgen. “Publieke omroepen in grote landen bieden 100 miljoen dollar of meer om het WK voor de mannen uit te mogen zenden, maar slechts 1 miljoen of zelfs minder voor het WK voor vrouwen”, zei Infantino, die sprak van “inferieure” biedingen. “Tegelijkertijd krijgt de FIFA van belastingbetalers het verwijt dat we niet voor gelijke beloningen zorgen.”

Op dit moment bestaat nog een groot verschil tussen het prijzengeld voor het mannen-WK (440 miljoen dollar vorig jaar in Qatar) en het WK voor de vrouwen ( op het WK voor vrouwen in 2019 was dat 30 miljoen dollar). De KNVB stelde zich in Kigali kandidaat om toe te treden tot de mensenrechtencommissie van de FIFA.

Lees ook:

Waarom de KNVB en rest van voetbalwereld ‘megalomane’ Infantino gaan herbenoemen

De Nederlandse bond steunt de herbenoeming van de zeer omstreden Fifa-president Gianni Infantino. Wáárom?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden