Veldrijden

Herintreder Betsema na dopingstraf warm onthaald in Vlaamse klei

Denise Betsema komt als tweede over de finish in de Kasteelcross in Zonnebeke. Beeld BELGA
Denise Betsema komt als tweede over de finish in de Kasteelcross in Zonnebeke.Beeld BELGA

In haar eerste veldrit na haar dopingschorsing werd Denise Betsema zaterdagmiddag in het West-Vlaamse Zonnebeke tweede. De Luxemburgse Majerus won. ‘Het belangrijkste is dat ik weer mag fietsen. Daar ben ik superblij mee.’

John Graat

Hoe zou het publiek reageren? Vooraf was dat voor haar een bange vraag geweest. Op sociale media was ze regelmatig mikpunt van kritiek en hoon geweest. Sinds ze vorig jaar tot dopingzondaar werd bestempeld, had Denise Betsema geprobeerd die negatieve reacties zo veel mogelijk te negeren. Dat lukte niet altijd. “Sommige woorden hebben me hard geraakt.” Met een muisklik waren ze snel weer weg. Maar in de Kasteelcross van Zonnebeke, dichtbij de Franse grens, wachtte de eerste directe confrontatie met het publiek. Ze had ernaar uitgekeken, eindelijk weer een rugnummer, maar de angst voor boegeroep en scheldpartijen zat ‘natuurlijk in het achterhoofd’.

Drie kwartier reed ze rondjes over modderpaadjes, zonk ze tot haar knieën weg in de blubber en veerde ze vlotjes over boomstammen. Ze genoot van het parcours dat was aangelegd rond het Memorial Museum Passchendaele 1917, over de gruwelen tijdens de Eerste Wereldoorlog in deze streek. En Betsema genoot van de aanmoedigingen van het publiek. Geen onvertogen woord hoorde ze. Het roomse Vlaamse volk is vergevingsgezind voor mogelijke dopingdeugnieten, zeker als het om wielrenners of veldrijders gaat. “Ik merkte het al bij de parcoursverkenning. Het was echt een warm welkom”, zei Betsema na afloop, met nog wat klodders vettige Vlaamse klei op haar lange vlechten.

De schijn tegen

Na de start was ze veroordeeld geweest tot een inhaalrace. Helemaal achteraan had ze moeten starten, de logische consequentie van haar lange afwezigheid. In april 2019 werd ­bekend dat er na Hoogerheide en Middelkerke in haar urine anabole steroïden waren gevonden. Betsema ontkende gebruik van prestatie­bevorderende middelen maar had de schijn tegen. De moeder van twee kinderen had zich ineens in de internationale top gemeld en won vorige winter veel. Dan ben je in deze sport al gauw verdacht. Toen de laboratoriumtesten naar buiten kwamen, wisten veel mensen genoeg: ze bedriegt de boel.

Betsema verdween in de anonimiteit van haar Texel. Hoe diep ze heeft gezeten? “Heel diep. Maar ze bleef keihard trainen. Wij zijn haar blijven steunen en in haar blijven geloven”, zegt Ronald van Rongen van de Supportersgroep Denise Betsema. Met vijftien andere eilanders had hij zaterdagmorgen om acht uur de boot genomen om op tijd in Zonnebeke te zijn. De supporters hadden pas afgelopen week hun reisplan kunnen maken, nadat bekend werd dat Betsema van de internationale wielerunie UCI weer mag koersen. Ze had haar schorsing van ‘slechts’ zes maanden er al op zitten. De UCI was coulant geweest omdat de experts rond Betsema hadden aangetoond dat het nooit haar intentie was geweest bedrog te plegen. Een vervuild voedingssupplement was waarschijnlijk schuldig geweest aan het stofje DHEA in haar lijf.

Broos

De milde straf zorgt voor con­troverse. De geloofwaardigheid van het professionele fietsen is nog altijd broos. Na atletiek, gewichtheffen, honkbal en American football eindigde wielrennen in 2019 als vijfde op de mondiale ranglijst van sporten met de meeste dopinggevallen (32 zaken). Daarom moeten gepakte renners flink worden gestraft, vinden hardliners als de Amerikaanse veldrijdster Katherine Compton. Zij schreef afgelopen week op Twitter dat de zaak-Betsema laat zien dat de UCI schone sporters laat vallen.

De herintreder uit Den Burg, die vrijdag 27 jaar werd, wilde daar in Zonnebeke niet meer op reageren. Ze keek vooral voldaan terug op de koers, ook al verloor ze de eindsprint van de Luxemburgse Christine Majerus. Gebrek aan wedstrijdritme, dacht ze zelf. “Dit was het hoogst haalbare.” Gisteren mocht ze door een te lage UCI-ranking nog niet starten in de wereldbekerwedstrijd van Hoogerheide. Voor het WK volgende week in Zwitserland is ze niet geselecteerd. Dat begrijpt ze. “De top in Nederland is heel breed. Het belangrijkste is dat ik weer mag fietsen. Daar ben ik superblij mee.”

Lees ook:

Soms hoef je niks te doen om nummer één van de wereld te worden

Denise Betsema moet raar hebben opgekeken toen ze de nieuwe ranglijst van de UCI op haar scherm zag verschijnen. Haar naam prijkte immers helemaal bovenaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden