PEC Zwolle-coach Dick Schreuder met verdediger Bram van Polen. Zwolle is op weg naar promotie. Beeld Pro Shots / Peter van Gogh
PEC Zwolle-coach Dick Schreuder met verdediger Bram van Polen. Zwolle is op weg naar promotie.Beeld Pro Shots / Peter van Gogh

ReportageVoetbal

Herboren Van Polen ruikt de eredivisie met PEC Zwolle

PEC Zwolle ligt op koers om na een seizoen weer terug te keren op het hoogste niveau. “De spelers zijn professioneler geworden.”

Jan-Cees Butter

Bram van Polen keek maandagavond vanaf zijn bank naar Nederland-Gibraltar (3-0), toen de aanvoerder van PEC Zwolle zich betrapte op een gedachte die misschien wel typerend is voor het seizoen bij zijn club. “Ik dacht: jullie (Oranje, red.) spelen wel erg op safe, hè? Waarom niet wat meer mensen in de zestien brengen?”

Bij PEC Zwolle, de club die vrijdagavond tegen Jong FC Utrecht een van de laatste hordes hoopt te nemen richting promotie naar de eredivisie, gaat het dit seizoen wel anders, weet Van Polen (37). “Wij spelen enorm aanvallend, met een continue druk op de tegenstander en een hoge intensiteit”, vertelt hij na zijn ochtendtraining in de perskamer van PEC Zwolle. “Iedereen is ook superfit. Ik heb zelden zo’n team meegemaakt waarbij het elke training vol gas gaat.”

Andere manier van denken

De architect van het succes? Trainer Dick Schreuder, zegt Van Polen. “Al wil ik hem niet te veel veren in z’n reet stoppen”, lacht hij. Serieus: “Hij heeft dit wel bewerkstelligd. En dat met veel jonge, nieuwe jongens. Dick heeft een andere manier van denken erin geramd bij ons. Ook voor mij is dat mooi om te zien. Een openbaring is een te groot woord, maar de trainer heeft mij wel anders naar voetbal doen kijken.”

Met nog acht speelronden te gaan en liefst zeventien punten voorsprong op het als derde geklasseerde Almere City, lijkt PEC Zwolle al binnen een jaar terug te keren in de eredivisie. Daar zag het afgelopen zomer niet naar uit. “Toen we waren gedegradeerd, ontstond er veel onrust binnen de club”, schetst Van Polen. “Mensen wisten niet wat er stond te gebeuren. Welke kant gaan we op? Wie nemen het voortouw? En dan hadden we ook nog eens één van de sterkste competities ooit in de Keuken Kampioen-divisie. Willem II had de selectie nog vrijwel compleet, net als Heracles Almelo. Dan weet je dat het zwaar gaat worden.”

Verloren jaar

Trainer Schreuder bleef kalm onder de druk. Als opvolger van de ontslagen Art Langeler slaagde hij er vorig seizoen, ondanks een knappe inhaalrace, niet in om PEC Zwolle te behouden voor de eredivisie, waardoor de club na tien jaar weer afdaalde naar de eerste divisie. “Vorig seizoen hadden veel mensen het gevoel: dit is een verloren jaar”, meent Schreuder. “Nu staat er eenheid. Jongens werken met plezier met elkaar samen. Ze zijn ook professioneler geworden. Dat is wel anders dan toen ik hier kwam.” Verhalen over kamikazevoetbal zijn inmiddels naar de achtergrond gedrukt in Zwolle. “De resultaten zijn vanaf het begin goed geweest”, stelt Van Polen nuchter. “Dat verbloemt dan een hoop.”

PEC Zwolle betaalt ook een prijs voor het succes. De club ziet talent Thomas van den Belt (21), dit seizoen al goed voor dertien treffers en acht assists, komende zomer vertrekken naar Feyenoord, zo werd deze week bekend. “Toen hij drie, vier jaar geleden bij de selectie kwam, zag niemand dit aankomen”, vermoedt Van Polen. “Het was de vraag of hij überhaupt wel het eerste zou halen. Thomas heeft het lang heel moeilijk gehad. Maar met name onder Dick heeft hij reuzenstappen gemaakt. Hij is een compleet andere voetballer geworden; hij speelt niets meer terug, alles gaat naar voren. En hij teert niet alleen op zijn talent, maar heeft het ook tussen zijn oren goed voor elkaar. Die gaat nog wel stappen maken bij Feyenoord.”

Pensioen uitstellen

Trainer Dick Schreuder is dat met Van Polen eens: “Ik denk dat Thomas dat kan, zoals ook Mats Wieffer dat dit seizoen doet.”

Moet Van Polen zijn voetbalpensioen dan nog maar met een jaar uitstellen nu de eredivisie lonkt? “We hebben daar al wel gesprekken over”, bekent hij. “En beiden zijn we daar positief over. Dat gaat wel goed komen.”

Lees ook:

PEC Zwolle evenaart record: 13-0 tegen FC Den Bosch

PEC Zwolle op ongekende wijze uitgehaald tegen FC Den Bosch. De club won met 13-0, eenevenaring van het record in het betaalde voetbal.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden