Voetbal

Heracles schorst Vloet per direct na meer info over dodelijk ongeval

Rai Vloet.  Beeld Pro Shots / Marcel van Dorst
Rai Vloet.Beeld Pro Shots / Marcel van Dorst

Rai Vloet is per direct geschorst door Heracles. Hij heeft volgens de club niet de waarheid gesproken over zijn betrokkenheid bij het dodelijk ongeval.

Redactie Trouw

Het bestuur en de directie van Heracles Almelo zeggen ‘diep geschokt’ te zijn over nieuwe feiten die aan het licht zijn gekomen over het auto-ongeluk dat een vierjarige jongen het leven kostte. Vloet zou ruim twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn lichaam hebben gehad en ruim 200 kilometer per uur hebben gereden. Het ongeval gebeurde op de A4 in de nacht van 13 op 14 november.

“Naar ons vandaag bekend is geworden, heeft Vloet de betreffende nacht niet alleen mogelijk veel te hard gereden, maar bovendien te veel gedronken. Beide zijn absoluut onacceptabel”, liet algemeen directeur Rob Toussaint vrijdagavond laat weten. “In de weken en maanden na het ongeluk verklaarde Vloet tegenover ons als werkgever meerdere malen dat hij niet harder had gereden dan de toegestane maximum snelheid van 130 kilometer per uur, en niet meer had gedronken dan twee alcoholische dranken. Op basis van deze nu onjuist gebleken informatie heeft Heracles Almelo tot op heden in goed vertrouwen en als goed werkgever al zijn beslissingen genomen.”

Rijsnelheid was 203 kilometer per uur, blijkt uit boordcomputer

Heracles heeft hem alsnog geschorst na vragen van De Telegraaf. De club werd geconfronteerd met informatie uit het proces-verbaal dat de krant heeft ingezien. Daarin staat dat Vloet en een vriend die in de auto zaten aanvankelijk beiden verklaarden de auto niet te hebben bestuurd. Uit de politie-informatie blijkt dat ze beiden onder invloed waren. “De ademtest liet bij Vloet 515 ugl (promillage 1,18) zien. Uit het uitlezen van de boordcomputer van de auto van Vloet blijkt dat de rijsnelheid 203 kilometer per uur is geweest”, schrijft De Telegraaf.

Als Heracles die ‘essentiële informatie’ eerder had gehad, had de club volgens Toussaint eerder besloten dat Vloet nooit zou mogen meetrainen en meespelen. Bijna twee weken geleden maakte de Almelose eredivisionist bekend dat Vloet weer mee zou mogen trainen.

Tot veler verbazing maakte hij vorige week zaterdag tegen NEC na 65 minuten alweer zijn rentree. Het leidde tot veel boosheid en onbegrip, onder meer bij de eigen aanhang. Die vond het zeer onkies Vloet nu alweer te laten spelen terwijl het onderzoek nog liep en er later nog een rechtszaak volgt. Door die ophef besloot Heracles donderdag dat Vloet voorlopig alleen zou trainen en niet meer in wedstrijden zou worden opgesteld.

Vloet nam geen contact op met de ouders van het slachtoffer

Daar kwam een dag later verandering in. “Ten zeerste betreuren wij dat de familie ook dit moet meemaken, bovenop het traumatische ongeluk dat hun overkwam. De club zal op korte termijn opnieuw contact zoeken met de familie. Onze gedachten blijven naar hen uitgaan”, aldus Toussaint.

De ouders van de vierjarige jongen vertelden zaterdag in een interview in De Telegraaf dat al het nieuws, ook rond Vloets rentree, hen pijn doet. Van de voetballer zelf zeggen ze na het ongeluk nog niets vernomen te hebben. Erik Thomas, advocaat van Vloet, bevestigt dat maar volgens hem heeft de speler een paar dagen na het ongeval aan de politie gevraagd of hij iets kon laten weten aan de familie. Daar kwam volgens Thomas geen positief antwoord op.

Lees ook:

Invalbeurt van Rai Vloet leidt tot veel emotie

Heracles-voetballer Rai Vloet was in november betrokken bij een dodelijk ongeval waarbij hij onder invloed was. Zijn rentree maakte fans van zijn club boos.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden