Vak TTieners op Spelen

Hend Zara: Syrisch, elf jaar, tafeltennisser én gaat naar de Spelen in Tokio

Hend Zaza, 11 jaar en naar de Olympische Spelen. Beeld *
Hend Zaza, 11 jaar en naar de Olympische Spelen.Beeld *
Naïm Derbali

Ze lacht wat onwennig op de foto, de Syrische vlag zit strak om haar schouders en ze toont twee vingers om haar overwinning te symboliseren. Wat deed u, toen u elf was? Wel, de Syrische tafeltennisser Hend Zaza kwalificeerde zich vorige week voor de Olympische Spelen in Tokio door het olympische kwalificatietoernooi in Amman, Jordanië, te winnen.

Zaza werd geboren in 2009. Daarmee is ze een van de jongste olympiërs aller tijden. Ze won de vrouwenfinale met een score van 4-3 tegen haar Libanese tegenstander, Mariana Sahakian, 42 jaar oud, een leeftijdsverschil van 31 jaar.

Het zal niet verbazen dat Zaza met haar elf jaar de jongste atlete is die zal deelnemen aan de Spelen van Tokio. Enkel de Britse skateboarder Sky Brown komt in de buurt van haar leeftijd. Twee weken voor het begin van de Spelen wordt hij twaalf.

Geen minimumleeftijd

Leeftijd is slechts een getal, luidt het gezegde. Dat kan ook worden toegepast in de sport. Zaza’s prestatie roept de vraag op: hoe oud moet je zijn om deel te nemen aan de Olympische Spelen?

De grens is afhankelijk van de regels van de internationale sportfederaties, want het Internationaal Olympisch Comité heeft in zijn regels geen specifieke minimumleeftijd staan. Zo is de grens voor snowboarden vijftien jaar. En bij het boksen mogen atleten niet ouder zijn dan veertig jaar en moeten ze minstens negentien zijn. Tafeltennis, de sport waarin Zaza deelneemt, is een van de weinige olympische sporten zonder leeftijdsvereiste.

Zaza zal in juli de op vier na jongste olympiër in de geschiedenis van de Spelen worden. Wel de jongste sinds de Winterspelen in Grenoble in 1968. Toen nam de Roemeense kunstschaatser Beatrice Hustiu deel op de leeftijd van elf jaar en 158 dagen.

Volgens olympische annalen is Dimitrios Loundras de jongste medaillewinnaar aller tijden. Toen de Griek brons won bij het turnen op het onderdeel brug met gelijke leggers op de eerste moderne Spelen in Athene van 1896, was hij tien jaar en 218 dagen. Meer dan dertig jaar later won Luigina Giavotti van Italië de zilveren medaille op het team gymnastiekevenement in 1928. Zij was elf jaar en 302 dagen oud. Het vertelsel gaat ook rond dat op de Spelen van Parijs in 1900 een onbekende jongen als stuurman in de tweemansboot van Nederland zat. Zijn leeftijd werd toen geschat op minimaal slechts zeven, en maximaal op veertien.

Medaillewinnaars

En er werd ook eremetaal gewonnen door de allerjongsten. Inge Sørensen won voor Denemarken in 1936 een bronzen medaille op de 200 meter schoolslag, toen ze twaalf jaar en 24 dagen was. Ook het publiek in Antwerpen zag in 1920 hoe een jonge pupil een olympische plak omgehangen kreeg. De Zweedse schoonspringer Nils Skoglund won zilver op de leeftijd van veertien jaar en elf dagen.

Dertien jaar en 268 dagen, zo oud was Marjorie Gestring, toen ze als duikster goud won op de 3-meterplank bij de Spelen van 1936. Daarmee is de Amerikaanse de jongste gouden medaillewinnaar. Kuoso Kitamura was dan weer veertien jaar en 309 dagen, toen hij de 1500 meter freestyle won op de Winterspelen van 1932. De Japanner voert daarmee de mannelijke ranglijst aan van jongste laureaten.

Prille tieners op de Olympische Spelen

1. Tafeltennisser Hend Zaza (11) in 2020

2. Turner Dimitrios Loundras (10) in 1896

3. Kunstschaatser Beatrice Hustiu (11) in 1968


In de rubriek Vak T beschouwen sportredacteuren Fred Buddenberg, Naïm Derbali, John Graat en Kick Hommes het sportnieuws uit de losse pols. Tips? Mail sport@trouw.nl.

Lees ook:

Kunnen de Olympische Spelen in Tokio straks wel doorgaan met de verspreiding van het Corona-virus?

Nu veel sportevenementen vanwege het coronavirus worden afgelast, rijst ook de vraag of de Olympische Spelen – van 24 juli tot 9 augustus in Tokio – kunnen doorgaan. En hoe zit het met andere sporttoernooien? Vijf vragen.

Voetballen zonder publiek om corona: ‘Een leeg stadion is dodelijk’

Het regent afgelastingen, wedstrijden worden zonder publiek gespeeld. Het coronavirus raakt de sport steeds meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden