Binnensport

Helft jonge kinderen stopte met sporten in coronatijd. ‘Dit is schrikken’

Coronabadminton op de grens van Duitsland en Zwitserland, in Konstanz. Beeld EPA
Coronabadminton op de grens van Duitsland en Zwitserland, in Konstanz.Beeld EPA

Goed nieuws voor binnensporters: ze mogen vanaf 1 juli weer samen trainen. Met name voor kinderen lijkt dat goed nieuws. Het aantal sportende kinderen halveerde tijdens de lockdown.

Al zit hun seizoen er dan al eigenlijk op, toch zal 1 juli een nieuwe start betekenen voor alle badmintonners, judoka’s, basketballers, turners en andere binnensporters. Vanaf die dag is het voor hen weer toegestaan in de zaal te trainen. Ook de klimhallen mogen weer open.

Het verlossende woord hierover kreeg Gerard Dielessen, directeur van sportkoepel NOC-NSF, donderdag van de hoogste ambtenaar op het ministerie van VWS. “Dat dit vorige week samen met de sportscholen niet is meegenomen in de routekaart, is een bedrijfsongeval.”

Dat zei Dielessen in sportcentrum Papendal, waar een onderzoek naar de sportbeoefening in ons land werd gepresenteerd. Daaruit blijkt hoeveel effect het stilleggen van sportverenigingen heeft gehad op met name kinderen van tussen de vijf en twaalf jaar. Normaal doet 85 procent van hen aan sport, in april daalde dat tot 35 procent. In concrete cijfers: een terugval van 1,3 miljoen naar 500.000 sportende kinderen. 

“Dan slaat de schrik mij wel om het hart”, zegt Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC-NSF. Ook bij volwassenen liep het sporten terug. “De afgelopen tijd is gebleken dat mensen die gezond zijn beter beschermd zijn tegen het virus. Sport en bewegen zijn het beste medicijn. Dan is dit niet goed. Het zou goed zijn als politiek Den Haag de daad bij het woord gaat voegen en het belang van de sportinfrastructuur in ons land ook terug laat komen in de verkiezingsprogramma’s.”

Yoga populairder dan tennis

Yoga staat voor het eerst in de top-10 van meest beoefende sporten in Nederland. Het aantal beoefenaren verdubbelde bijna sinds 2013: van 274.000 naar 513.000 mensen in 2019, zo blijkt uit het rapport ‘Zo sport Nederland’. Yoga staat daarmee nu negende in die ranglijst en wordt meer beoefend dan tennis (433.000 mensen).

Fitness is onbetwist de populairste sport met 2,9 miljoenen beoefenaren. Wandelen staat op de tweede plaats met 2,5 miljoen beoefenaren, gevolgd door zwemmen (1,5 miljoen), hardlopen (1,4 miljoen), fietsen (1,1 miljoen) en voetballen (1 miljoen). Sinds 2013 zijn er in totaal 1,6 miljoen meer mensen aan sport gaan doen, een stijging van 8,7 procent. Uit het rapport blijkt dat 10,2 miljoen Nederlanders elke week aan sport doen; 11,3 miljoen doen elke maand wel een keer aan sport.

Onbegrip bij de turnbond

Uit de daling blijkt dat vooral kinderen erg afhankelijk zijn van sportverenigingen. Die vielen in maart allemaal stil door de maatregelen tegen het coronavirus. Terwijl kinderen in buitensporten als hockey en voetbal in mei weer, zij het aangepast, mochten gaan trainen, moesten de 300.000 kinderen die lid zijn van een binnensportclub afwachten. Dat ze ook vorige week geen duidelijkheid kregen van het kabinet leidde tot veel onbegrip, bijvoorbeeld bij turnbond KNGU, waar 160.000 kinderen actief lid van zijn. Dielessen: “Het Outbreak Management Team blijkt dit dus wel meegenomen te hebben in het advies voor de routekaart vanaf 1 juli. Uiteraard met inachtneming van alle veiligheidsprotocollen.”

Uit het onderzoek ‘Zo sport Nederland’, naar de trends en ontwikkelingen in de sport, blijkt dat volwassenen met een hogere opleiding en/of een hoger inkomen de afgelopen maanden vaak wel individueel bleven sporten. Ze gingen hardlopen, fietsen en wandelen. Mensen met een lagere opleiding en/of lager inkomen deden dat beduidend minder. “Voor die groep blijken de sportschool, het zwembad en de sociale rol van samen sporten heel belangrijk. Dat viel in coronatijd weg. De mensen die het het hardste nodig hebben, haakten het meeste af”, zei Richard Kaper van NOC-NSF.

Dalende ledenaantallen

In totaal deden in Nederland in april 8,7 miljoen mensen aan sport, zo’n 55 procent van de bevolking. Dat was in dezelfde maand vorig jaar nog 68 procent. De daling is tijdelijk, is de hoop van NOC-NSF. Het zijn trends. Structureel blijft het aantal actieve sporters in Nederland de laatste drie jaar min of meer gelijk. Sinds 2013 is vooral sporten buiten verenigingsverband – fitnessen, wandelen, zwemmen, hardlopen en wielrennen – gegroeid. De grootste groei is onder de ouderen. Kaper gaf de populariteit van wandelvoetbal als voorbeeld. “Het is normaler geworden na je vijfenzestigste te blijven sporten.”

Relatief zijn steeds minder mensen lid van een club. Daar komt de coronacrisis nog eens overheen. Hoeveel leden de 23.000 verenigingen en 76 bonden extra verliezen, zal pas na de zomer blijken, zei Dielessen. Tot acute financiële problemen heeft dat bij de sportbonden nog niet geleid. Op het calamiteitenfonds van zes miljoen dat NOC-NSF zelf instelde, is nog geen beroep gedaan.

Lees ook: 

Verdrietige turnmeiden thuis op de bank. Hoelang gaat dat nog duren?

Turntraining voor 160.000 jonge kinderen binnen mag nog altijd niet. Dat leidde tot veel onbegrip en verdriet. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden