Sifan Hassan na het winnen van de 1500 meter op de WK atletiek in Doha vorige week. Beeld AFP

Sportief elftal Sifan Hassan

‘Hassan moet volharden in de weg die zij is ingeslagen’

Sifan Hassan maakte onlangs grote indruk op de WK atletiek in Doha. De geboren Ethiopische, die in 2013 de Nederlandse nationaliteit kreeg, behaalde een unieke dubbelslag: ze won zowel de 1500 meter als de 10 kilometer. Haar prestaties werden echter overschaduwd door de schorsing van atletiekcoach Alberto Salazar, medeoprichter van het Nike Oregon Project, waar Hassan sinds 2016 trainde. Salazar werd onlangs voor vier jaar geschorst wegens het overtreden van de dopingregels.

Vorige week werd bekend dat Nike per direct stopt met de even succesvolle als omstreden trainingsgroep in Amerika. Onduidelijk is nog waar de toekomst ligt van Hassan (26), die volgend jaar wil oogsten op de Olympische Spelen in Tokio. Had ze deze rigoureuze beslissing van Nike voor moeten zijn? Hoe dient Hassan haar missie naar Olympisch succes te vervolgen? En, kleine zijstap, hoe kunnen we haar populariteit vergroten in Nederland?

“Ik zou haar vooral laten uitleggen waarom ze voor Amerika heeft gekozen”, stelt oud-tafeltennisster Bettine Vriesekoop. En, ondanks alles, moet ze blijven volharden in de door haar ingeslagen weg, benadrukt oud-zwemster Conny van Bentum, die teamarts is bij de Nederlandse hockeyers.

‘Wat heeft ze geweten?’

Van Bentum: “Ik blijf erbij dat iemand niet schuldig is tot hij schuldig wordt bevonden. Haar voormalig coach is voor vier jaar geschorst, dus hij is schuldig bevonden. Daar zou ik mezelf verre van hebben gehouden. Maar ja, hoeveel tijd heeft Sifan daar doorgebracht? Wat heeft ze gezien? Wat heeft ze geweten? Dat is nog onduidelijk. Het is heel makkelijk om voor haar te spreken en te zeggen: daar wil ik niet verder mee gaan. Want zie maar eens een nieuwe coach te vinden waar je dezelfde klik en dezelfde goede prestaties mee hebt.”

Vriesekoop: “Precies. Het hoeft niet eens doping te zijn waardoor ze daar terecht is gekomen, maar misschien is diegene ook gewoon een goede trainer. Dat kan. Goede coaches zijn er niet veel in de topsport. Daarnaast denk ik dat Sifan volwassen genoeg is om te zeggen: ik wil dat niet, ik doe dat niet.”

Van Bentum: “Eerst moet het tegendeel bewezen worden. Het kan best zijn dat iemand op dopinggebruik betrapt wordt, maar als ik daar bij elke bijzondere prestatie aan moet denken, zou me dat ál mijn plezier in sport ontnemen. Achteraf kan dit misschien erg ­naïef klinken, maar dat is dan maar zo. Het is treurig dat elke extreem goede prestatie meteen verdacht lijkt te zijn. Ik geloof in supertalenten en denk dat Sifan er eentje is.”

‘Ze is ervaren genoeg’

Vriesekoop: “Topsporters worden tegenwoordig bijna per definitie gewantrouwd. Daarom vond ik het ook niet sterk dat Sifan na haar gewonnen 1500 meter zei dat ze schoon is. Waarom moet ze dat zeggen? Dat is toch vanzelfsprekend? Ik had dat soort uitspraken afgeraden.”

Van Bentum: “Sifan is ervaren genoeg om nu te bepalen wat goed voor haar is. Als atleet wil je een jaar voor de Spelen het liefst niets veranderen. Drie jaar lang heb je opgebouwd om in dat laatste jaar te vlammen. De kunst is om nu rustig te blijven.”

Vriesekoop: “Ik zou haar vooral laten vertellen waarom ze er ooit voor heeft gekozen om te trainen in de VS. Misschien is het vanwege het klimaat, de trainingsfaciliteiten of het sparren met andere atleten, die – of ze nu doping gebruiken of niet – haar elke dag inspireren om topprestaties te levere’ n.”

‘Geen energie lekken’

Van Bentum: “Ik denk dat ze er ook verstandig aan doet om iemand te zoeken die haar ondersteunt bij datgene wat ze nu al doet. Ik zou verder niks veranderen. Geen nieuwe trainingsmethode of zoiets. Vooral mentaal moet ze gesteund worden. Er mag daarbij ook gelachen worden. Waar haal je je energie uit om als atlete maximaal te presteren? Die vraag moet je voor jezelf helder zien te krijgen.”

Vriesekoop: “Ze moet doorgaan op de door haar ingeslagen weg en zich afsluiten van al het randgebeuren. Ze moet, wat ik noem ‘energie lekken’, niet toestaan. Ik vind het geweldig dat zij zulke duidelijke keuzes durft te maken in haar carrière. Ze moet blijven gaan voor kwaliteit.”

Van Bentum: “Ik zou niet zonder coach verder gaan. Je hebt iemand nodig die je plezier geeft en steunt. Dat mentale aspect lijkt me heel belangrijk. Als ik terugkijk op mijn eigen topsportcarrière, dan zeg ik: ik vond het leuk, maar het was niet altijd makkelijk. Een coach kan haar helpen op die minder makkelijke momenten.”

‘Meeste sporters vrij eenzaam’

Vriesekoop: “Sifan is een échte topsporter en de meeste sporters zijn vrij eenzaam, wat je nodig hebt om jezelf af te sluiten. Nederlandse sporters sparen vaak alibi’s om niet te presteren, maar Hassan heeft geen alibi’s. Ze sluit zich af en probeert alles uit zichzelf te halen.”

Van Bentum: “Geen idee of zij daarnaast ook populariteit ambieert. Iedereen heeft zijn eigen drijfveren om te gaan sporten. Misschien haalt zij haar voldoening wel uit de snelle tijden die ze loopt. Dat weegt voor haar wellicht zwaarder dan de aandacht die ze ermee krijgt. Nee, het is nog niet zoals bij schaatser Sven Kramer, waar een mooie prestatie nog wekenlang nabesproken wordt. Soms moet zoiets zich ook opbouwen. Misschien is dit wel het beginpunt voor haar.”

Lees ook:

De coach van Sifan Hassan is voor vier jaar geschorst voor het overtreden van dopingregels

De coach van Sifan Hassan, Alberto Salazar is dinsdag voor vier jaar geschorst door het Amerikaanse dopingagentschap. In Salazars obsessieve zoektocht naar successen lijkt alles geoorloofd.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden