null Beeld

Vak TBaanwielrennen

Harrie’s hattrick, unieke trilogie op Zomerspelen?

Sportredactie

De vraag drong zich ­onvermijdelijk op bij het zien van zijn ­superioriteit op het WK baanwielrennen: wordt Harrie Lavreysen deze ­zomer in Tokio de eerste ­Nederlandse man die drie gouden ­medailles wint op één Olympische Zomerspelen?

Afgelopen week won hij drie keer goud in Berlijn. Nooit eerder in de lange, rijke historie van het WK had een man het gepresteerd om de drie sprintonderdelen allemaal te winnen: de teamsprint, de individuele sprint en de keirin. De vriendelijke Brabander met de dodelijke dijen hoeft het kunstje alleen nog maar ‘even’ te her­halen, straks op de ­wielerbaan in Japan.

Slechts één Nederlandse man weet tot dusver wat het is om op één olympisch toernooi drie keer goud te winnen, maar dat was op de Winterspelen. Ard Schenk deed het op de ijsbaan van Sapporo in 1972. Een ­andere schaatser was er dichtbij, in 2014. Sven Kramer won in Sotsji de vijf kilometer en de ploegenachtervolging en hoefde alleen nog te doen wat hij meestal deed: de tien kilometer winnen. Jorrit Bergsma verwees Kramer echter met vijf seconden naar zuur zilver.

Harry Lavreysen pakt zijn derde wereldtitel op het WK in Berlijn

 Beeld BSR Agency
Harry Lavreysen pakt zijn derde wereldtitel op het WK in BerlijnBeeld BSR Agency

Rie Mastenbroek wel

Op de Zomerspelen waren er al diverse Nederlandse vrouwen die het wél is gelukt, zo’n trilogie. Rie Mastenbroek zwom in 1936 naar drie gouden plakken, in 1948 won Fanny Blankers-Koen zelfs vier ­gouden atletiek­medailles. Veertig jaar later werd Yvonne van Gennip met drie keer goud de ijskoningin van Calgary. En weer twaalf jaar daarna kregen in Sydney zowel zwemster Inge de Bruijn als ­wielrenster Leontien van Moorsel drie keer goud omgehangen.

Twee Nederlandse mannen ­waren in de geschiedenis dicht bij evenaring daarvan. Op de Spelen van Parijs in 1924 won de deftige springruiter Dolf van der Voort van Zijp met zijn paard Silver ­Piece zowel het individuele goud als de landenwedstrijd. In de ­dressuur zette de jury hem aanvankelijk op de 27ste plaats. Na protest bleek hij echter met een andere ruiter verwisseld te zijn; Van de Voort van Zijp werd alsnog tweede.

Even boven water

Pieter van den Hoogenband was er misschien nog dichter bij. In 2000 won hij in Sydney eerst twee keer goud, na legendarische duels met Alexander Popov op de 100 meter en met thuisfavoriet Ian Thorpe op de 200 meter. Maar toen die 50 meter. Daar liet hij, zo zei Van den Hoogenband onlangs in een gesprek met Trouw, het goud gewoon liggen. Op dat sprintnummer was hij eigenlijk de snelste. Alleen, in de laatste ­fase van die race was hij met zijn mond nog even boven water ­gekomen om snel naar adem te happen. Totaal ­onnodig, dat ademhalen op de 50 meter, die een dikke 21 seconden duurt. Dat weet ‘VDH’ nu goed. Waarom hij het deed? Gebrek aan een goede voorbereiding, gebrek aan ­concentratie.

Zeker, het blijft appels met ­peren vergelijken, zulke lijstjes. Veel ­sporters, zoals teamsporters, ­kunnen per Spelen maar één keer goud halen. Judoka Wim Ruska boekte in 1972 een honderd­procentscore door in twee klassen te zegevieren. Lavreysen gaat ook voor 100 procent en heeft dus drie kansen. Van den Hoogenband, nu chef de mission, zal hem bij een bakje koffie in Tokio ­misschien nog wel eens die ­anekdote over zijn 50 meter vrij vertellen. Dat je alle kansen moet pakken.

In Berlijn benaderde Lavreysen de ­perfectie. Op één moment na. Aan het einde van de halve ­finale op de keirin reed hij te ­nonchalant naar de streep, waardoor het zelfs een foto­finish werd. Eeuwig zonde als zo’n ­moment van verslapping Harrie’s historische hattrick in Tokio in de weg staat.

Nederlandse mannen met twee medailles op één Zomerspelen:

1. Pieter van den Hoogenband (2000)

2. Dolf van der Voort van Zijp (1924)

3. Wim Ruska (1972)

Lees ook: Harrie Lavreysen is een sprinter uit een andere wereld

Het WK baanwielrennen in Berlijn was zìjn evenement. Met een maniakale voorbereidingsdrift won de jonge Harrie Lavreysen drie gouden medailles. Zondag won hij de individuele sprint. “Hij zit in een andere wereld”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden