Harrie Lavreysen wint zondagmiddag zijn derde gouden plak door zijn vriend Jeffrey Hoogland te verslaan op de sprint.

WK Baanwielrennen

Harrie Lavreysen is een sprinter uit een andere wereld

Harrie Lavreysen wint zondagmiddag zijn derde gouden plak door zijn vriend Jeffrey Hoogland te verslaan op de sprint.Beeld Getty Images

Het WK baanwielrennen in Berlijn was zìjn evenement. Met een maniakale voorbereidingsdrift won de jonge Harrie Lavreysen drie gouden medailles. Zondag won hij de individuele sprint. “Hij zit in een andere wereld”

Naïm Derbali

De kolossale dijen van Harrie Lavreysen (22) passen al niet in een doodnormaal maatpak, zo bleek tijdens het recente sportgala. Ze behoren tot de benen waarmee de jonge baanwielrenner gisteren andermaal met brute kracht uitpakte. Gisteren gaf hij zijn al vlekkeloze WK een bijkomende fonkeling door uitgesproken de sprintfinale van landgenoot Jeffrey Hoogland te winnen. “Het is gewoon niet te bevatten. Ik heb gewoon die hattrick gepakt. Ik snap er gewoon helemaal niks van.”

Zijn sprint is onconventioneel: het geduld om zo lang mogelijk in het zadel te blijven, het comfort en de rust die hij uitstraalt om van kop af de sprint aan te gaan. De 22-jarige uit Luyksgestel gold al als de motor van de sprintploeg, die woensdag goud won en ook een regenboogtrui op de keirin volgde snel. Lavreysen verlegde in de Velodrom van Berlijn de grenzen van zijn sport en vestigde zich als onbetwiste sprintkoning.

Geschiedenis schrijven in Tokio?

Lavreysen lijkt zich op deze WK te hebben afgezonderd van de rest van de indrukwekkende Nederlandse sprintgeneratie. Zijn opmars op het sprinttoneel begon in 2017, toen hij prompt zilver won op zijn eerste WK. Bondscoach Hugo Haak zag hem sindsdien alleen maar ‘hele duidelijke stappen’ zetten. “Hij legt de lat zo ontzettend hoog. Andere landen kijken ook naar hem en denken: wat is dit? Hij zit in een andere wereld. Harrie in topvorm is niet te verslaan. En dat laat hij op deze WK zien.”

Van de onderlinge competitie werd vriend en teamgenoot Jeffrey Hoogland het slachtoffer. Met zilver moest Hoogland, in tranen, minutenlang getroost worden. Hij kwam tekort. “Ik kan het niet hebben als hij harder gaat, en andersom ook niet.”

Zet Lavreysen deze vorm door, kan hij in Tokio als eerste Nederlandse man op één Zomerspelen drie keer goud winnen. “Natuurlijk hoop ik dit te kunnen doortrekken deze zomer. Maar iedereen zal dat tikje harder gaan. Ik leef nu.”

Harrie Lavreysen komt als eerste over de meet in de sprintfinale tegen Jeffrey Hoogland.  Beeld Getty Images
Harrie Lavreysen komt als eerste over de meet in de sprintfinale tegen Jeffrey Hoogland.Beeld Getty Images

Een hele rustige, bedachtzame jongen, zo omschrijft Haak Lavreysen. “Harrie doet heel gewoon, maar binnenin borrelt het. Hij weet welke opofferingen het succes vergt. Alles klopt. Mentaal is hij helemaal in evenwicht, tactisch is hij berekenend. En het enge is, hij is lang niet uitgetraind, in vele opzichten. Zowel op kracht, conditie als op tactiek is er nog progressiemarge.”

“Jaloers!” Een ander woord schiet Matthijs Büchli niet te binnen, wanneer Lavreysens ontwikkeling ter sprake komt. “Op dit niveau heeft iedereen wel talent, maar het zijne is enorm. Hij steekt er met kop en schouders bovenuit. Er zijn altijd periodes waarin een bepaalde man een sport, domineert, op zijn kop zet. Je had Chris Hoy een tijdje, er was Theo Bos, en nu is er Harrie. En het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend.”

Een armpje in de zij, het andere rustend op de ballustrade. Het imposante lichaam van Harrie Lavreysen wiegt lichtjes tijdens het inrijden deze zondagochtend vóór zijn kwartfinale van het sprintnummer tegen de Maleisiër Azizulhasni Awang. Met bondscoach Hugo Haak is hij druk in gesprek, plannen ontvouwend, tactiek besprekend. Zaterdagavond verslond Lavreysen nog uren filmmateriaal. Hij had immers nooit eerder tegen Awang gereden.

Jeffrey Hoogland (links) en Harrie Lavreysen bij de huldiging na de sprint op het WK Baanwielrennen in Berlijn.  Beeld EPA
Jeffrey Hoogland (links) en Harrie Lavreysen bij de huldiging na de sprint op het WK Baanwielrennen in Berlijn.Beeld EPA

‘Tja, ik ben een autist’

“Jeffrey ken ik, maar ik wil Awangs manier van rijden doorgronden”, vertelde hij zaterdagavond in het pershoekje, knabbelend aan een chocoladereep. “Alle mogelijke scenario’s prent ik in mijn hoofd: als ik op kop rijd of in het wiel zit. Als hij dit doet, doe ik dat. Ik visualiseer alles, zodat ik kan anticiperen. Alles wat die Awang in het verleden heeft gedaan, daar wil ik een antwoord op. Tja, ik ben een autist.”

Het is de angst om fouten te maken waaruit die obsessieve, maniakale voorbereidingsdrift voortvloeit, vertelt Lavreysen. “Dat gevoel vind ik vreselijk. Zo’n goede voorbereiding geeft me rust.”

Lavreysen is het schoolvoorbeeld van de hedendaagse sprinter, die vaker in het krachthonk dan op de fiets zit. Oud-BMX’er Lavreysen – gezegend met het ideale sprinterslichaam – voldoet aan alle fysieke voorwaarden van een topsprinter. Hij is zo anders gebouwd, zegt Matthijs Büchli. “Toen hij zestien was, squatte hij al 200 kilo. Dat haal ik nu op mijn leeftijd nog steeds niet.”

Het is een totaalpakket, zegt Haak. “Snelheid, explosiviteit, kracht. Die combinatie, zijn sprintgeweld daar is geen enkele tactiek tegen opgewassen. In het krachthonk is hij de baas. Op de fiets is hij de baas. Hij is ongekend goed.”

Lees ook:

Nederland heeft een gouden generatie op de baan: ‘Dit is nog nooit voorgekomen’

Nederlandse baanrenners blijven imponeren, ook deze week op het WK in Berlijn. Hoe kon deze discipline zo’n enorme omwenteling maken?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden