EK handboogschieten

Handboogschutter Steve Wijler mikt opnieuw op EK-goud

Steve Wijler tijdens een toernooi in Guatemala, waarin hij als vierde eindigde. Beeld Dean Alberga / Dutchtarget.com
Steve Wijler tijdens een toernooi in Guatemala, waarin hij als vierde eindigde.Beeld Dean Alberga / Dutchtarget.com

Steve Wijler begint als titelhouder aan de EK in Antalya. Volgens de Limburgse wereldtopper zit het met de vorm wel goed.

Fred Buddenberg

Is er een verschil tussen ‘Ik ga proberen mijn titel te verdedigen’ en ‘Ik ga proberen opnieuw kampioen te worden’? Volgens Steve Wijler wel. De eerste optie vindt de Limburgse handboogschutter te terughoudend. En daar houdt hij niet van.

Wijler begint morgen in de Turkse plaats Antalya als titelhouder aan de Europese kampioenschappen handboogschieten. De 24-jarige recurve-schutter werd in 2018 in het Poolse Legnica kampioen van Europa. Doordat de titelstrijd in 2020 werd geannuleerd, mocht hij zich een jaar langer Europa’s beste noemen. Met goede moed ging Wijler naar Antalya, ook omdat hij in de Turkse badplaats altijd goed presteerde. De laatste keer veroverde hij zilver in een wereldbekerwedstrijd.

In december schoot Wijler op een invitatietoernooi in Zwitserland zijn eerste wedstrijd in anderhalf jaar. De afgelopen maanden had de schutter uit Horn moeite met de omschakeling van indoor naar outdoor. Mede door de slechte weersomstandigheden. “We hebben lang van binnen naar buiten moeten schieten en daardoor kun je niet de kracht opbouwen om in de wind te staan. Ik kwam echt te kort.”

Hoe staat de concurrentie ervoor?

Na een vierde plek in Guatemala merkte hij dat hij steeds beter in zijn ritme kwam en dat zijn lijn stabieler werd. “Ik heb het gevoel dat ik op de goede weg zit”, aldus Wijler, die bij zijn eerste wereldbekerwedstrijd in 2017 in Shanghai opzien baarde door de Koreaanse nummer één van de wereld Kim-Woo-jin te verslaan. “Nadat we vorige week terugkwamen uit Zwitserland, heb ik mijn trainingsschema verzwaard om beter voorbereid naar Antalya te gaan.”

Maar hoe staat de concurrentie ervoor? Zijn er schutters die hun niveau in de coronaluwte omhoog hebben gestuwd? “Ja”, zegt Wijler meteen, “je ziet nu mensen die je eerst niet zag en die nu steeds verder komen in toernooien. De Duitser Maximilian Weckmueller bijvoorbeeld, die altijd wel mooi meedraaide, maar die nu medailles haalt op de wereldbekers.”

Niet alleen door de EK ging vorig jaar een streep, ook het olympisch debuut van Wijler werd uitgesteld. Dat viel de Limburger zwaar, omdat hij er vier jaar naartoe had gewerkt en zich in goeden doen waande. “Ik had het indoorseizoen overgeslagen om goed te zijn op de Spelen”, kijkt hij terug. “Ik was echt in topvorm. Als de Spelen waren doorgegaan had ik zeker goed mee kunnen doen.”

Achterstallig onderhoud

Door het annuleren van de Spelen kreeg hij wel de tijd om een aantal niet-olympische activiteiten te doen. Zo kocht hij een huis en liet hij zich aan een knie opereren. “Achterstallig onderhoud”, zoals hij die ingreep nu noemt. De knie hinderde Wijler niet zozeer tijdens het schieten, maar wel bij hardlopen, fietsen, conditietraining en krachttraining.

Wijler hoort met Sjef van den Berg en Rick van der Ven ook tot de kanshebbers op een medaille in de landenwedstrijd, zowel op de EK als op de Spelen. Dat is ook de mening van bondscoach Ron van der Hoff. “We zeggen weleens gekscherend dat het halen van de Spelen zwaarder is dan presteren op de Spelen zelf. De wereldbekers zijn qua niveau sterker bezet dan de Spelen. Daar liggen dus kansen.”

Het niveau stijgt

Met Wijler, Van den Berg (26) en Van der Ven (30) beschikt Van der Hoff over de nummers 4, 8 en 28 van de wereld. Van het drietal loopt Van der Ven het langst mee, maar de Brabander heeft een mindere perio­de achter de rug. Van der Hoff: “Hij was lange tijd onze absolute nummer één, maar het niveau van alle schutters in de wereld stijgt, en ook van onze eigen jongens. Zoals Steve, die na Rio in de ploeg kwam.”

Van der Hoff moet na Tokio op zoek naar een vervanger voor Van den Berg, die heeft aangegeven na de Japanse Spelen te stoppen. Dat wordt een uitdaging voor de bondscoach. “Dat zal niet meteen lukken, maar ik ben ervan overtuigd dat we weer een goede ploeg gaan vormen. Er is druk van onderaf om iedereen scherp te houden. Gijs Broeksma zit er dichtbij. Het is goed om te zien dat ons systeem functioneert en dat anderen aansluiting vinden bij de ploeg.”

Lees ook:

Eindelijk een Nederlands paspoort voor handboogschutster Gabriela Bayardo

Met kans op een medaille kan handboogschutster Gabriela Bayardo, geboren Mexicaanse, op de Spelen voor Nederland uitkomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden