Handbal

Handbalvrouwen in opperbeste stemming richting kwartfinale

Danick Snelder waagt een doelpoging in de wedstrijd tegen Noorwegen. Beeld AFP
Danick Snelder waagt een doelpoging in de wedstrijd tegen Noorwegen.Beeld AFP

De Nederlandse handbalvrouwen hebben het naar hun zin in Tokio. Door een ijzersterk begin heeft de ploeg zelfs tijd om zich binnen het toernooi in alle rust voor te bereiden op de kwartfinale.

Als de Nederlandse handbalvrouwen na afloop van de groepswedstrijd tegen Noorwegen door de gangen van het imposante Yoyogi National Stadium lopen, is op de gezichten geen spoortje van teleurstelling te zien. Ja, het duel met eeuwige rivaal Noorwegen ging nipt verloren (29-27), maar dat deerde niet. Met de kwartfinale al in de bagage was de wedstrijd tegen de Noorsen vooral een oefening - een luxe tussentijdse oefenwedstrijd op het olympisch toernooi.

De uitslag was daarmee ondergeschikt aan het grotere doel, de olympische titel. Omdat Nederland de eerste drie wedstrijden overtuigend won, kan de Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade in de resterende twee groepswedstrijden naar hartenlust experimenteren. Maandag staat nog een wedstrijd tegen Montenegro op het programma, woensdag volgt de kwartfinale. Welk land daarin de tegenstander wordt is onduidelijk. In de tweede poule (met daarin toplanden als Frankrijk, Zweden, Spanje en Rusland) is nog van alles mogelijk.

In de tussentijd tankt Nederland wedstrijd na wedstrijd vertrouwen. In de aanloop naar het toernooi waren er vooral tegenvallers. Estavana Polman viel, net als Delaila Amega, geblesseerd uit. Yvette Broch, die eerder dit jaar juist terugkeerde in de ploeg, wilde zich niet laten vaccineren, waardoor ze thuis moest blijven. Bovendien was de generale repetitie op het Europees kampioenschap in Denemarken geen doorslaand succes. De wereldkampioen werd eind vorig jaar slechts zesde.

Iets van haar oude glans hervonden

In Tokio heeft de handbalploeg weer iets van haar oude glans hervonden. En dat straalde van de gezichten van de speelsters. Lois Abbingh (vier doelpunten) liep lachend de mixed zone van het Yoyogi-stadion binnen. Het duel met Noorwegen had ook zomaar de andere kant op kunnen vallen, zei ze. Het had aan kleine dingetjes gelegen. “Ik denk dat Noorwegen vandaag iets meer geluk had. Vooral aan het einde zat het ’m in de details. Maar het geeft niet dat we hebben verloren. Iedereen heeft weer lekker kunnen spelen, daar gaat het om.”

Gejuich op de Nederlandse bank tijdens de wedstrijd tegen Noorwegen, die niettemin verloren ging. Beeld Reuters
Gejuich op de Nederlandse bank tijdens de wedstrijd tegen Noorwegen, die niettemin verloren ging.Beeld Reuters

En zo werd het duel met Noorwegen een wedstrijd die vooral zorgde voor een extra portie zelfvertrouwen. Nederland heeft het normaal gesproken moeilijk tegen de echte handbalnatie. Op het EK van vorig jaar was Oranje geen schim van de ploeg die in 2019 de wereldtitel veroverde: Noorwegen won met 32-25. Op het WK had Nederland juist voor het eerst in twintig jaar van de Noren gewonnen (30-28). Het opende de weg naar de eerste wereldtitel voor Nederland. Abbingh, lachend: “Het was nu weer lekker close toch? Nu moeten we zorgen dat we het goede gevoel vasthouden.”

Het tekent de gemoedstoestand van het team van Mayonnade. Tegen Noorwegen was Inger Smits bijzonder trefzeker, ze scoorde liefst zeven keer. Dat is goed nieuws: met de teruggekeerde vedette Nycke Groot nog achter de hand kan Mayonnade voor meerdere tactische varianten kiezen. Noorwegen kreeg zaterdag in ieder geval niet veel grip op Smits, die een bijzonder handbal-DNA heeft. Haar ouders zijn voormalig internationals Gino Smits en Cecile Leenen. Haar broers Kay en Jorn spelen ook in het Nederlands elftal.

Minitrainingskampje voor jongere speelsters

Oud-bondscoach Sjors Röttger, in Tokio aanwezig als technisch directeur, zag het spel van de Oranje-vrouwen met genoegen aan. Met twinkelende ogen keek hij alvast vooruit naar de rest van het toernooi waarin hij veel van het team verwacht. “Je ziet ze groeien. Zo’n EK waarop het even niet loopt kan gebeuren. En dat mag ook gebeuren, omdat het zorgt voor nieuwe frisheid en nieuwe doelen. Soms heb je zoiets nodig om het daarna weer op te kunnen pakken.”

De twee tussenwedstrijden - die tegen Noorwegen en maandag tegen Montenegro - zijn daarmee een minitrainingskampje waarin jonge speelsters ervaring op kunnen doen, de oudere speelsters de nodige rust kunnen krijgen en de laatste plooien kunnen worden gladgestreken. Röttger: “Manu (Mayonnade red.) benadert het heel positief. Door nu ook een aantal andere speelsters een kans te geven, groeien we in de breedte. En misschien hebben we die breedte juist nodig de komende dagen. Maar goed. Nu eerst tegen Montenegro. En dan gaat het toernooi echt beginnen.”

Lees ook:

Henk Grol verliest in Tokio na 25 seconden de laatste hoop. ‘Dit was het jongens. Einde verhaal’
De laatste olympische missie van Grol duurde 25 seconden. Toen lag hij al op zijn rug, in de wetenschap dat hij nooit olympisch kampioen zal worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden