Castellón

Handbalsters verliezen van Noorwegen, hoop op WK-titel vervlogen

Laura van der Heijden en Danick Snelder proberen de Noorse Henny Reistad tegen te houden. Beeld ANP
Laura van der Heijden en Danick Snelder proberen de Noorse Henny Reistad tegen te houden.Beeld ANP

Een gelijkspel was voldoende, maar Oranje werd verslagen door Noorwegen tijdens het WK handbal in Spanje: 34-37.

Fred Buddenberg

De Nederlandse handbalvrouwen mogen zich nog tot zondag wereldkampioen noemen. In de laatste groepswedstrijd van het WK in Spanje ging er een streep door de hoop om de mondiale titel te kunnen prolongeren. Een gelijkspel tegen Noorwegen zou toereikend zijn voor een plaats in de kwartfinale, maar na goede start moest de ploeg van Monique Tijsterman toch buigen. Noorwegen zegevierde in Castellón met 34-37 en vergezelt buurland Zweden naar de slotfase van het WK.

Het is voor het eerst in zes jaar dat de Oranjevrouwen zich niet kwalificeren voor de knock-outfase van het WK, na het zilver van 2015, het brons van 2017 en het goud van 2019. Dat betekent een nieuwe stap terug in de mondiale hiërarchie. Na het veroveren van de wereldtitel in Japan stelde Nederland ook al teleur op het Europees kampioenschap van vorig jaar in Denemarken (zesde) en dit jaar op de Olympische Spelen in Tokio, waar Frankrijk in de kwartfinale veel te sterk was.

Kwetsbaarheid

Vooraf zag Tijsterman mogelijkheden tegen Noorwegen, dat in haar ogen eerder tegen Zweden een onzekere indruk maakte. Ook vond zij het een voordeel dat de druk vooral lag bij de Scandinaviërs. Hoe gingen de sterren van bondscoach Thorir Hergeirsson om met de druk van het moeten winnen? Het feit dat Noorwegen tegen Zweden in de laatste minuut een voorsprong van twee doelpunten uit handen gaf, toonde inderdaad een zeldzame kwetsbaarheid bij de drievoudig wereldkampioen.

Nederland kende een vliegende start en stond na elf minuten met 12-6 voor. De Noorse vrouwen hadden moeite om openingen te vinden in de oranje muur die de Nederlandse speelsters rond de cirkel vormden. En wanneer ze tot een schot kwamen, was daar Tess Wester, die zich onderscheidde met een aantal fraaie reddingen. Het was nog vroeg in de wedstrijd, maar een stunt leek in de maak. Net als in 2005, toen Nederland op het WK in Sint-Petersburg via een gelijkspel (30-30) Noorwegen uit het toernooi schoot.

De Noren wisten zich echter te herpakken. De druk op het Nederlandse doel nam toe, de gaten in de dekking werden nu wel gevonden en bij rust prijkte er een gelijke stand op het bord: 17-17. In de tweede helft leek Noorwegen een beslissende kloof te slaan (20-24), maar Nederland weigerde de handdoek te gooien. Het verschil werd teruggebracht tot een treffer en in een spannende slotfase was er van alles mogelijk. De verlossende gelijkmaker bleef echter uit. De speelsters vielen elkaar in de armen na toch een onbevredigend einde van het WK, waarin Nederland net te kort kwam om de Scandinavische toplanden Zweden en Noorwegen achter zich te houden.

Wie wordt de nieuwe bondscoach?

Voor Tijsterman was het gisteren wellicht de laatste keer dat zij op de bank zat als bondscoach. Na het vertrek van Emmanuel Mayonnade werd zij door de bond naar voren geschoven als interim-coach. Tot onvrede van veel oudere speelsters, die graag met de internationaal gelouterde Mayonnade door waren gegaan. Zij meenden dat de bond had aangestuurd op een breuk met de Fransman. De evaluatie van het WK moet uitwijzen of de bond verder gaat met Tijsterman of op zoek gaat naar een buitenlandse coach.

Technisch directeur Sjors Röttger heeft de laatste tijd laten doorschemeren dat hij liever niet meer in zee gaat met een buitenlandse coach die na een toernooi weer voor langere tijd teruggaat naar zijn club. Zijn voorkeur gaat uit naar iemand die het Nederlandse handbal goed kent en een prominente rol kan spelen bij het realiseren van plannen voor de (nabije) toekomst. Over drie jaar zijn er alweer Olympische Spelen en in 2025 het WK in eigen land.

“Daar ben ik nog helemaal niet mee bezig”, zei Tijsterman in de aanloop naar de ontmoeting met Noorwegen, die zij niet als een soort examen zag. “Ik ben in dienst van de bond. Als ik hiermee niet mag doorgaan, ga ik iets anders doen bij de bond. Dan houdt het op, zo reëel ben ik. Ik ben 52, dan komt er weer wel wat anders op mijn pad. Natuurlijk is het jammer, want bondscoach zijn is wel altijd mijn ambitie geweest. Dan heb ik dit wel mooi meegepakt.”

Lees ook:

De twee gezichten van het WK handbal: een gênante vertoning en een zinderende thriller

Om de buitenwereld te laten zien hoe groot de sport wereldwijd is, besloot de Internationale Handbal Federatie het aantal deelnemende landen op het WK uit te breiden van 24 naar 32. In de praktijk pakt die keuze averechts uit. Uitslagen van meer dan veertig doelpunten verschil zijn juist schadelijk voor het imago van de sport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden