Handbal

Handbalsters toch nog genomineerd als sportploeg van het jaar 2019

null Beeld BSR Agency
Beeld BSR Agency

De handbalvrouwen, die zondag in het Japanse Kumamoto wereldkampioen werden, dingen morgen tijdens het Sportgala alsnog mee naar de titel Sportploeg van het Jaar 2019. In het verleden telden alleen resultaten behaald voor 1 december mee voor een nominatie. NOC-NSF heeft het reglement voor de verkiezingen van dit jaar aangepast. Het einde van de periode waarover de prestaties worden beoordeeld is opgerekt van van 1 naar 16 december.

De uitzonderlijke prestatie van de handbalsters rechtvaardigde volgens Gerard Dielessen deze ingreep. “Vanaf het moment dat de handbalsters dit fantastische resultaat bereikten, hebben wij ons afgevraagd of het mogelijk zou zijn om dit team te nomineren voor de sportprijzen van 2019”, aldus de algemeen directeur van NOC-NSF. “Aan het eind van het olympische jaar 2020, bij het volgende Sportgala, is deze unieke prestatie alweer verwaterd.”

Nadat de directie van NOC-NSF de reglementen had aangepast besloot de vakjury de handbalvrouwen te nomineren. Ook werd er gekeken naar de prestatie van de zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz, die op 8 december wereldkampioen in de 49er FX-klasse werden. Ook kwam de uitverkiezing van handbalster Estavana Polman als beste speelster op het succesvolle WK ter sprake.

Uiteindelijk besloot de vakjury alleen de handbalvrouwen toe te voegen aan de shortlist. De nieuwe wereldkampioenen dingen morgen in Afas Live in Amsterdam mee naar de titel Sportploeg van het Jaar 2019, waarvoor eerder Ajax, de baanwielrenners op de teamsprint, de voetbalvrouwen en de roeiers van de dubbelvier waren genomineerd.

De EK’s en WK’s van de handbalsters worden altijd in december gespeeld, dus na de deadline van 1 december. Het zilver op het WK van 2015 in Denemarken, de eerste grote internationale prijs van de handbalsters, leverde hen geen nominatie op voor het Sportgala van 2016. De roeisters Inge Paulis en Maaike Head, olympisch kampioen in Rio, werden toen uitverkoren tot Sportploeg van het Jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden