Play-offs

Handbalmannen grijpen wederom nipt naast WK-ticket, maar: ‘We staan internationaal op de kaart’

Luc Steins zit er verslagen bij na de nederlaag tegen Portugal. Beeld ANP
Luc Steins zit er verslagen bij na de nederlaag tegen Portugal.Beeld ANP

De Nederlandse handballers zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het WK van 2023. Toch is bondscoach Erlingur Richardsson optimistisch over de toekomst.

Fred Buddenberg

Bij zijn aanstelling als bondscoach van de handballers, in 2017, roemde Erlingur Richardsson het enorme potentieel en de aanwezige faciliteiten in het land van zijn nieuwe werkgever. Het gaf de IJslander het vertrouwen dat hij zou slagen in zijn missie om het Nederlandse mannenhandbal internationaal op de kaart te zetten. En om Nederland structureel te laten deelnemen aan de grote titeltoernooien.

Het duurde drie jaar voordat Richardsson het eerste piketpaaltje sloeg. Nederland kwalificeerde zich in 2020 voor het eerst in de historie voor de eindronde van het EK, een prestatie die dit jaar werd herhaald. In januari zette de Oranje-formatie een nieuwe stap voorwaarts door zich onder de beste twaalf landen van Europa te scharen. Mede door een verrassende overwinning op het sterke Portugal.

Datzelfde Portugal was afgelopen week de tegenstander van Nederland in de play-offs voor het wereldkampioenschap van 2023 in Polen en Zweden. Met de 30-33 triomf van donderdag in Portimao leek de formatie van Richardsson een voorschot te nemen op deelname aan het WK, voor het eerst sinds 1961. Zondag werd het ticket alsnog uit handen gegeven. De Portugezen zegevierden in Eindhoven met 28-35, voldoende om de nederlaag in eigen land weg te poetsen.

Dichterbij kon niet

De teleurstelling in het Nederlandse kamp was groot, want: opnieuw net niet. Sinds 2010 bereikten de handballers viermaal eerder de play-offs voor de mondiale titelstrijd, maar waren achtereenvolgens Oostenrijk, IJsland, Polen en Zweden te sterk. Tegen Portugal moest het gebeuren, zeker na de winst in Portimao. Dat realiseerde ook Richardsson zich. “Dit was de laatste en beslissende wedstrijd. We moesten nog een keer winnen, dichterbij kun je niet komen.”

Het bereiken van het WK voor het eerst sinds 1961 – Nederland verloor destijds ruim van Duitsland (33-7) en Frankrijk (21-11) – had mooi gestaan op het cv van Richardsson. De komende week gaat hij in gesprek met het Nederland Handbal Verbond over eventuele verlenging van zijn contract, dat deze zomer afloopt. “Ik hou van dit team en ik heb de afgelopen jaren genoten van het werken met deze jongens”, zei Richardsson. Met andere woorden: ik wil graag door.

Richardsson (49) kan zich straks met een gerust hart melden op het bondsbureau in Arnhem. Ook het NHV heeft de intentie om met de IJslander door te gaan. “Daar gaan wij zeker uitkomen”, zei de nieuwe technisch directeur Serge Rink zondag in het Indoor Sportcentrum in Eindhoven. “Iedereen heeft hetzelfde gevoel, het is een goede groep, er is een match en er zit chemie tussen de spelers en de coach. We zijn allemaal tevreden en dat staat los van de uitkomst van deze wedstrijd.”

Als een hoogspringer

Dus staat Richardsson weer voor de groep als Nederland op woensdag 12 oktober begint aan de kwalificatie voor het EK van 2024 in Duitsland, met een thuiswedstrijd tegen België. Hij heeft voldoende tijd om zich de vraag te stellen hoe hij het nationale team nog beter kan maken. “Het is een moeilijke vraag, waarop ik nu nog geen passend antwoord heb”, zei hij op een paar meter afstand van de feestvierende Portugezen. “Het voelt voor mij als een hoogspringer die er maar niet in slaagt om één centimeter hoger te springen.”

Richardsson kijkt met trots terug op de afgelopen jaren en met een goed gevoel naar de toekomst. Hij betrok in zijn terugblik ook zijn voorganger Joop Fiege, zondag als tv-commentator aanwezig in Eindhoven. “Hij heeft goed werk geleverd en ik heb zijn lijn doorgezet. We hebben de laatste tijd laten zien dat we goed kunnen spelen tegen sterke landen. Nu moeten we uitvinden hoe we altijd competitief kunnen zijn tegen deze landen. Maar dat Nederland internationaal op de kaart staat, dat is zeker.”

Lees ook:

Hoe handbaldoelman Thijs van Leeuwen van zesde keus uitgroeide tot held van het EK

Een onverwacht telefoontje van de assistent-bondscoach zette de wereld van keeper Thijs van Leeuwen volledig op zijn kop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden