EK handbal

Handballers komen net tekort in thriller tegen IJsland

Kay Smits probeert langs de IJslander Olafur Andres Gudmundsson te komen tijdens het EK-duel in Boedapest. Beeld EPA
Kay Smits probeert langs de IJslander Olafur Andres Gudmundsson te komen tijdens het EK-duel in Boedapest.Beeld EPA

De Nederlandse handbalmannen konden zondagavond hun stunt van donderdag niet herhalen. Tegen IJsland werd verloren, maar Nederland bewees tegen de internationale subtop aan te schurken

Thomas Sijtsma

Wat nodig was om het sterker geachte IJsland te verslaan? Om te beginnen het heilige vuur, zo vertelde bondscoach Erlingur Richardsson (49) aan zijn Nederlandse handbalmannen. De voormalig handballer had een helder strijdplan ontworpen die vooral sterspeler Kai Smits met regelmaat in stelling moest brengen.

De eerste jaren van zijn trainerscarrière combineerde Richardsson met een actieve handballoopbaan in IJsland. In de hoedanigheid van coach trainde Richardsson niet alleen verschillende clubs in zijn geboorteland, ook het nationale team had hij een jaar onder zijn hoede waardoor hij alle geheimen kende van IJsland.

De keepers geven de doorslag

Met snelle en verrassende aanvallen wilde Richardsson de fysiek sterkere IJslanders in het tweede pouleduel van dit EK verschalken. Na een weifelend begin ging het in Boedapest lang gelijk op. Tot kort voor rust werd een treffer van de een beantwoord door een treffer van de ander. De keepers gaven daarna de doorslag. De Nederlandse doelman Bart Ravensbergen kwam voor rust tot slechts één redding terwijl aan de andere zijde Björgvin Gustavsson met cruciale ingrepen het verschil maakte. Na een redding van hem leidde IJsland voor rust met 15-13.

Het was voor dit tweede duel in de poulefase te kort voor de bocht om te stellen dat de volgende ronde de handbalmannen niet meer kon ontgaan. Maar het behoorde voor het eerst in de geschiedenis tot de mogelijkheden. Nog één overwinning was nodig. Het liefst meteen op IJsland.

Na rust stokte het aanvalsspel aanvankelijk. IJsland breidde de voorsprong in rap tempo uit naar vijf punten. Het was met name hopen op ingevingen van Smits, maar ook hij kon het gat in eerste instantie niet dichten. Tot alsnog het heilige vuur ontbrandde en Nederland zich uit geslagen positie terug vocht. Met een paar minuten op de klok waren alle scenario’s nog mogelijk. De IJslandse bleken koeler onder de omstandigheden te blijven: 29-28.

Schurken tegen de top

Ondanks de nederlaag bewees Nederland vooral voor rust tegen de Europese subtop aan te schurken. Een uitgangspositie die decennia lang onmogelijk werd geacht. Ter vergelijking: het zeer onervaren Oranje speelde zijn vijfde duel op een EK, IJsland kwam voor de 65ste keer in actie op het eindtoernooi.

Daarmee gaven de handbalmannen een passend vervolg aan hun historische overwinning van donderdag op Hongarije, vijfde op het laatste wereldkampioenschap. Nooit eerder versloeg Nederland een tegenstander van dat wereldformaat.

De aanloop van dit toernooi verliep dan ook nog eens allerminst probleemloos. De technische staf was meer bezig met het coronavirus dan met handbal. Ephraim Jerry en Florent Bourget moesten in quarantaine na positieve testen. Niko Blaauw werd als vervanger opgeroepen.

Gretige jongelingen

Nog maar twee jaar geleden deed Nederland voor het eerst mee op een EK. Tegen grootmachten Spanje en Duitsland waren de handballers toen kansloos, de overwinning op Letland werd gevierd als een titel. Na Hongarije werd verder gekeken en de wens uitgesproken de volgende ronde van dit EK te bereiken.

Een groot deel van de selectie bouwt voort op de ervaring die ze twee jaar geleden bij het EK hebben opgedaan. Die kern is door Richardsson aangevuld met gretige jongelingen die tussen de lijnen ontzag voor niemand hebben. Ook niet als de tegenstander Hongarije is.

Voor Nederland rest dinsdag het laatste groepsduel met Portugal, dat van zowel IJsland als Hongarije verloor. Bij winst kwalificeert Nederland zich met de elf andere beste teams voor de volgende ronde.

Lees ook:

Oranje-handballer Benghanem: ‘Liever Aalsmeer dan een berghut in Duitsland’

Samir Benghanem (27) is een van de weinige handballers in de nationale selectie die nog in Nederland spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden