WK Handbal

Handbalbondscoach Monique Tijsterman torst zware erfenis met zich mee

Bondscoach Monique Tijsterman tijdens de training ter voorbereiding op het WK. Beeld ANP
Bondscoach Monique Tijsterman tijdens de training ter voorbereiding op het WK.Beeld ANP

Monique Tijsterman, de nieuwe bondscoach van de handbalsters, is niet onomstreden bij de oudere speelsters.

Fred Buddenberg

Het is een loodzware erfenis die Monique Tijsterman met zich meetorst. Op het WK handbal dat vandaag in Spanje van start gaat, debuteert de nieuwe bondscoach van de vrouwen op het allerhoogste niveau. Ze weet dat haar optreden onder een vergrootglas ligt, want haar benoeming werd niet door iedereen met gejuich ontvangen. Vooral de oudere speelsters hadden hun bedenkingen.

Al snel na de aanstelling van Tijsterman als opvolgster van Emmanuel Mayonnade liet aanvoerder Danick Snelder voor de camera van de NOS weten dat zij liever met een internationaal gelouterde coach naar het WK was gegaan. De spelersraad, bestaande uit Snelder, Debbie Bont en Lois Abbingh, verweet technisch directeur Sjors Röttger dat het NHV niet voldoende had gedaan om Mayonnade te behouden.

Tijdgebrek

Röttger erkende de kwaliteiten van de Fransman als wedstrijdcoach, maar zag in hem niet de man voor de toekomst. Nadat de bond en Mayonnade hun eigen weg gingen, midden augustus, ontbrak het Röttger aan tijd om vóór het WK een gerenommeerde buitenlandse coach aan te trekken. Zijn keuze viel op oud-clubcoach Tijsterman, die in 2019 met Jong Oranje WK-zilver behaalde.

In het proces naar 2024 (Olympische Spelen in Parijs) en 2025 (het WK in eigen land) vond Röttger de keuze voor Tijsterman logisch en terecht. Hij wees er ook voortdurend op dat de in Sittard wonende Amsterdamse een pre had omdat zij én het Nederlandse handbal én alle speelsters goed kende. Op het WK, dat voor Oranje vrijdag in Torrevieja begint tegen Puerto Rico, moet blijken of de keuze ook sportief goed uitpakt.

Een populaire baan

Tot het WK is de status van Tijsterman interim-bondscoach, maar ze heeft zelf meerdere malen laten weten dat ze graag een permanente aanstelling krijgt. Haar functioneren zal na de mondiale titelstrijd worden geëvalueerd, maar Röttger heeft laten doorschemeren dat ze niet alleen zal worden afgerekend op de prestaties.

De baan als bondscoach van de regerend wereldkampioen is populair. Direct nadat bekend werd dat Mayonnade vertrok, stroomde de mailbox van Röttger vol. Hij heeft de cv’s van een tiental buitenlandse coaches in zijn computer opgeslagen. Mocht de bond om welke reden dan ook niet verder gaan met Tijsterman, dan hoopt hij zo snel mogelijk een opvolger te strikken.

De erfenis van Groener, Thomsen en Mayonnade

Snelheid is geboden, omdat er altijd wel weer een wedstrijd of een toernooi aankomt. Nadat Henk Groener na de Olympische Spelen van Rio zijn vertrek aankondigde, presenteerde het NHV al een paar dagen later de Deense Helle Thomsen. Zo ging het ook na het afscheid van Thomsen, die na het EK van 2018 opstapte omdat ze ‘te ambitieus’ was. Twee maanden later stond Mayonnade voor de groep.

Het vertrek van Thomsen werd destijds ook betreurd door de speelsters. Snelder en Abbingh probeerden tevergeefs de Deense op andere gedachten te brengen. In de in Frankrijk gevierde en gelouterde Mayonnade zagen zij een geschikte opvolger, iemand met de dezelfde passie en kwaliteiten als Thomsen. In de wissel Mayonnade-Tijsterman lijkt dat vertrouwen te ontbreken.

Tijsterman wacht een belangrijk examen in Spanje. Ze zal zich realiseren dat ze het eigenlijk niet beter kan doen dan haar voorgangers. Groener zette de Nederlandse vrouwen in 2015 op de wereldkaart met het zilver in Noorwegen. Thomsen behaalde twee jaar later brons in Duitsland en Mayonnade leidde Oranje in 2019 in Japan naar historisch goud. Ook die erfenis draagt Tijsterman met zich mee.

Lees ook:

Monique Tijsterman kan juichen bij debuut als eerste Nederlandse vrouwelijke bondscoach. ‘Het voelt fantastisch’

De handbalploeg heeft met Monique Tijsterman voor het eerst een Nederlandse vrouwelijke coach. Haar eerste wedstrijd won ze: 38-27 tegen Wit-Rusland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden