Giro d'Italia

Groenewegen met vierde plek terug in het geduw en getrek van de massasprint

Dylan Groenewegen, hier achter winnaar Tim Merlier Beeld AFP
Dylan Groenewegen, hier achter winnaar Tim MerlierBeeld AFP

Dylan Groenewegen voelde zich goed genoeg om mee te sprinten in de tweede etappe van de Giro. Hij werd vierde in Novara, na een openingsweekend in de Giro waarin hij toch weer op kritiek moest antwoorden.

Kick Hommes

Het was duwen en trekken, met handen, schouders en ellebogen, maar Dylan Groenewegen gooide zich zondag bij zijn eerste massasprint sinds de val met Fabio Jakobsen zonder angst tussen zijn concurrenten. In de tweede Giro-etappe werd hij vierde, na winnaar Tim Merlier, Giacomo Nizzolo en Elia Viviani. De sportman in hem baalde, maar hij moest vooral blij zijn dat hij weer mee kon doen.

Vooraf had Groenewegen geen idee hoe hij zich zou voelen en of hij nog onbevangen kon zijn in zijn eerste sprint in ruim negen maanden. Ook had hij geen idee hoe er op zijn rentree zou worden gereageerd, al hadden sprinters Ewan en Viviani wel al gezegd geen probleem te hebben. Dat er wel iets van kritiek zou komen, had hij wel gedacht, maar dat ook Fabio Jakobsen nog onvrede toonde, verraste hem.

Verontschuldigingen

Jakobsen had donderdag op zowel Twitter als Instagram zijn frustratie geuit over het feit dat Groenewegen in de media had gesproken over het gesprek dat de twee Nederlanders onlangs in een zaaltje in Amsterdam hadden gehad. “Het gesprek zou vertrouwelijk blijven. Ik ben teleurgesteld dat Dylan er wel over heeft verteld. Voor de duidelijkheid: Dylan heeft zich nooit persoonlijk verontschuldigd en heeft geen wil getoond om enige verantwoordelijkheid te nemen. Ik wil tot overeenstemming komen met Dylan, maar daarvoor heb je alle twee de partijen nodig.”

Dat bericht kwam binnen bij Groenewegen, vertelde hij zaterdag nadat hij de proloog van de Giro over 8,6 kilometer in precies tien minuten had afgelegd. “Naar mijn gevoel hebben we een prima meeting gehad.” Ze hadden elkaar in de ogen kunnen kijken, had hij ook tegen Trouw gezegd. “We gaan niet bij elkaar op de koffie, maar dat deden we al niet. Maar we kunnen als sportmannen verder.”

Wat vooral stak bij Jakobsen, was dat Groenewegen zijn excuses niet persoonlijk zou hebben gemaakt. Ook zaterdag zei Groenewegen dat bij de NOS niet expliciet: “Ik heb in interviews gezegd dat ik niet van mijn lijn had moeten afwijken. Dat is onbewust gebeurd, maar het is gebeurd. Dat had niet gemoeten en dat heb ik heel vaak gezegd.”

Terug in de pikorde

Patrick Lefevere, de teambaas van de ploeg van Jakobsen, die nog steeds een procedure heeft lopen tegen Groenewegen en vooral vlak na de val Groenewegen beschuldigde van een ‘moordaanslag’, vertelde zondag voor de camera van Het Laatste Nieuws nog iets meer over het gesprek: “’Die meeting was de absolute wil van Fabio’, zei Lefevere. “Veel meer dan de fysieke en financiële pijn wou hij Groenewegen in de ogen kijken en excuses horen. Die heeft hij niet gekregen, integendeel.”

Groenewegen kon toen op die woorden niet reageren. Hij was op weg naar Novara, waar de finish lag van de eerste etappe in lijn. Daar waar hij weer wilde meesprinten. Hij voelde zich er in ieder geval goed genoeg voor. David Dekker, oorspronkelijk de gedachte sprinter, moest terug in de pikorde. En Groenewegen bleek zich nog steeds te kunnen plaatsen in de sprint. Hij wrong zich tussen de concurrenten, waar het af en toe behoorlijk dringen was. Fernando Gaviria schampte de (goed opgezette) boarding. En al bleek Groenewegen goed in positie te komen, hij kwam in de laatste meters tekort op de rappe Merlier. Vierde werd hij. Inwendig kwam er een scheldwoord uit.

Lees ook:

Dylan Groenewegen: ‘Wat er is gebeurd met Fabio, vergeet ik nooit’

Dylan Groenewegen rijdt over elf dagen de Ronde van Italië. Het is zijn eerste wedstrijd sinds ‘het ongeval’ in de Ronde van Polen. Beseffen wat er met hem is gebeurd,is nog amper gelukt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden