VoetbalEredivisie

Gretig Feyenoord laat Willem II naar adem happen

Feyenoorder Guus Til  te midden van Willem II-spelers Freek Heerkens (links) en Leeroy Owusu. Beeld Pro Shots / Marcel van Dorst
Feyenoorder Guus Til te midden van Willem II-spelers Freek Heerkens (links) en Leeroy Owusu.Beeld Pro Shots / Marcel van Dorst

Een dominant Feyenoord gaf Willem II in eigen huis geen kans (0-4). Het elftal van coach Arne Slot lijkt aan het begin van het seizoen al goed in balans.

Voldaan stiefelde Arne Slot van het veld. Klus geklaard, iedereen heel, en de drie punten soepeltjes mee naar Rotterdam. Je kan een nieuw seizoen slechter beginnen. Dat zijn elftal in Willem II een opponent trof die nog verre van klaar lijkt voor een vers eredivisieseizoen was mooi meegenomen, maar liever keek de nieuwe Feyenoord-trainer naar de verrichtingen van zijn eigen elftal, waarin vooral nieuwelingen als Guus Til, Frederik Aursnes en Gernot Trauner zich goed manifesteerden. Zoals heel Feyenoord nu al beter in balans lijkt dan in het hele vorige seizoen. Slot: “We stralen weer plezier uit. Dat geldt voor mij ook. Ik heb zes, zeven maanden noodgedwongen thuisgezeten, ik ben ook blij dat ik weer voor een groep sta.”

Herkenbaar voetballen met druk naar voren is het uitgangspunt van Slot en in die zin voldeed zijn elftal. De trainer wil pas zijn verdere doelen formuleren als eind augustus de transferdeadline is verstreken en zijn ploeg wat verder op streek is in zowel de competitie als in Europa. Een gooi doen naar de landstitel lijkt een stap te ver voor dit ensemble, dat zal Slot ook beseffen, maar de kloof met de rest van de traditionele top drie verkleinen behoort zeker tot de mogelijkheden. Er leeft weer iets van hoop in Rotterdam-Zuid, waar voorheen vooral cynisme en negativisme opborrelden.

Horrorseizoen doen vergeten

In die zin is de positie van Willem II-trainer Fred Grim vergelijkbaar met die van zijn collega. Beide coaches moeten weer aan klantenbinding doen, het vorige horrorseizoen zo snel mogelijk naar de achtergrond verdrijven. Waar Feyenoord zich ternauwernood wist te plaatsen voor de voorronde van de Conference League, in het leven geroepen omdat de Uefa zo’n beetje alle clubs Europees voetbal gunt, voorkwam Willem II pas op de laatste speeldag dat het het 125-jarig bestaan moest vieren als eerstedivisionist. Met een fris gezicht voor de groep moeten de degradatiedemonen zo snel mogelijk uit Tilburg worden vergejaagd.

Die nieuwe roerganger werd verderop in de provincie gevonden in de persoon van Fred Grim, die met klein duimpje RKC Waalwijk een wereldprestatie leverde door probleemloos in de eredivisie te blijven. Het leverde de trainer niet alleen een nominatie op voor de titel Trainer van het Jaar, maar ook een transfer naar Willem II, dat rust in de tent wilde na een turbulent seizoen.

Alleen werd in de voorbereiding de rust al wreed verstoord door een corona-uitbraak, waardoor de aanloop naar het nieuwe seizoen vrij gebrekkig was. En om dan de competitie gelijk te openen tegen Feyenoord, dat via de Conference League en wat stevige oefenduels (Atlético Madrid) al aardig wat wedstrijdritme heeft opgedaan, was duidelijk te veel gevraagd voor dit elftal in opbouw.

Wilde paringsdans

Het publiek wilde wel, dat vierde de honger naar de bal met een soort wilde paringsdans, zoals koeien die na een lange tijd op stal te hebben gestaan de grazige wei begroeten. Een licht- en vuurwerkshow waren eerder van de week in verband met het 125-jarig jubileum al tot een goed einde gebracht, nu eisten de fans bijna een identieke voetbalshow. Maar dat was duidelijk te veel gevraagd voor de Tilburgers, die na een acceptabel begin het hoge tempo al snel moesten loslaten.

Dat bleek vooral uit het gebrek aan een adequate omschakeling, waarvan de bezoekers optimaal profiteerden. Na de eerste counter van niveau mocht Bryan Linssen na zeventien minuten een soort vogeltjesdans opvoeren, nadat Willem II-keeper Robbin Ruiter zich volledig verkeek op een houdbaar schot van de Feyenoord-aanvaller. Acht minuten later gevolgd door een uitbraak van Luis Sinisterra die een half veld overstak zonder enige poging tot interruptie van de Tilburgse defensie en de counter bekroonde met een tegendraads schot, waarbij Ruiter ook weer geen vin verroerde. Toen Guus Til vlak na rust nieuw defensief geklungel resoluut afstrafte, was er geen houden meer aan voor de thuisclub, die tot overmaat van ramp na een uur verder moest met tien man na een rode kaart voor aanvoerder Emil Bergström. Feyenoord kreeg zeeën van ruimte, maar profiteerde pas in de laatste minuut toen invaller Naoufal Bannis de vierde treffer voor z’n rekening nam.

“We zijn goed begonnen aan het seizoen,” aldus aanvaller Bryan Linssen. “We zijn vrij dominant op het veld en dat is wat de fans graag zien. Of PSV en Ajax veel verder zijn dan wij zullen we binnenkort zien als we ze ontmoeten op het veld. We geloven in onszelf, we denken dat hier iets moois kan groeien.”

Lees ook:

Arne Slot begint kalm op de vulkaan die Feyenoord heet

Arne Slot op zijn eerste werkdag als trainer van Feyenoord: ‘We gaan hard werken om het gat kleiner te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden