ProfielSchansspringer

Granerud springt veel verder na een bijbaan op het kinderdagverblijf

Halvor Egner Granerud traint in Innsbruck, Oostenrijk.  Beeld Reuters
Halvor Egner Granerud traint in Innsbruck, Oostenrijk.Beeld Reuters

Nauwelijks drie jaar geleden werkte schansspringer Halvor Egner Granerud noodgedwongen op een kinderdagverblijf. Nu is de Noor de grote man tijdens het prestigieuze Vierschansentoernooi.

Thomas Sijtsma


Oostenrijkers, Slovenen, Duitsers en Polen; Halvor Egner Granerud vliegt ze tijdens het Vierschansentoernooi allemaal naar huis. Ongenaakbaar raast hij naar beneden. Na overwinningen in Oberstdorf afgelopen donderdag en Garmisch-Partenkirchen op nieuwjaarsdag is de 26-jarige Noor vandaag op de schans van Innsbruck en vrijdag in Bischofshofen weer de favoriet.

Wanneer Granerud de vierklapper compleet maakt, is de hij na Sven Hannawald, Kamil Stoch en Ryoyu Kobayashi de vierde sporter uit de geschiedenis die dat lukt. De Gouden Adelaar, de trofee voor de winnaar van het Vierschansentoernooi en de grootste eer voor een schansspringer, kan hem bijna niet meer ontgaan. De Pool Dawid Kubacki volgt in het algemeen klassement op 27 punten.

Positieve uitschieters

Granerud is momenteel het beste wintersportproduct dat Noorwegen te bieden heeft. Al leek zijn leven twee jaar geleden een compleet andere wending te nemen. Het mislukte springseizoen 2019-2020, met een 23ste en 31ste plaats in Roemenië als positieve uitschieters, leverde de geboren Osloër amper 800 euro aan prijzengeld op waardoor hij zich genoodzaakt voelde om zijn spaartegoeden aan te boren. Hij had het geld nodig om naar wedstrijden te reizen.

De coronapandemie tastte zijn bestaanszekerheid verder aan en de hoogvlieger besloot in de zomer als invaller op een kinderdagverblijf in Trondheim bij te verdienen. De liefde voor kinderen zat al in eerdere generaties in de familie. Zijn opa Thorbjorn Egner is 32 jaar na zijn dood nog altijd een van de populairste kinderboekenschrijvers van Noorwegen.

Werken op de crèche doorbrak de eentonigheid van zijn bestaan als schansspringer. Granerud vertelde de Noorse media dat hij door het contact met kinderen scherper aan het nieuwe seizoen begon. “Als topsporter lijken de dagen erg op elkaar. Je werkt steeds naar hetzelfde doel toe, namelijk beter worden. Het was een erg leuke ervaring om daar te werken en iets wat ik later graag zou willen gebruiken.”

Het lichaam versleten

Al waren de dagen vaak lang. “Als ik train, wordt mijn lijf moe. De benen zijn zwaar en een trap oplopen wordt een hele klus. Na een dag op de kleuterschool zijn zowel het hoofd als het lichaam versleten.”

Granerud vond na zijn invalbaantje tussen de kinderen, op de schans het juiste spoor. In de daaropvolgende winter begon hij met winnen om er vervolgens niet meer mee op te houden. De teller staat inmiddels op zestien wereldbekerzeges. Hij won er zelfs vijf op een rij en evenaarde daarmee als eerste Noor na Espen Bredesen, winnaar van olympisch goud in 1994, dat record.

Met het prijzengeld heeft Granerud inmiddels zijn schulden afbetaald en zijn spaarrekening meer dan behoorlijk gevuld. De Noorse schansspringer is tonnen rijker geworden. Over de toekomst geen zorgen meer. De Gouden Adelaar ligt binnen handbereik. Al zijn er waarschijnlijk een handvol olympische medailles nodig om in populariteit zijn beroemde opa voorbij te streven.

Lees ook:

Schansspringen is een volmaakt antidotum tegen de realiteitszin

Columnist Pepijn Keppel keek thuis nooit naar schansspringen op nieuwjaarsdag, maar het is niet moeilijk om de charme ervan in te zien.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden