IJsselderby

Go Ahead drukt PEC Zwolle dieper in het moeras

Giannis Botos, maker van het winnende doelpunt voor Go Ahead Eagles in duel met Rico Strieder (r) van PEC Zwolle. Beeld ANP
Giannis Botos, maker van het winnende doelpunt voor Go Ahead Eagles in duel met Rico Strieder (r) van PEC Zwolle.Beeld ANP

Na de enerverende IJsselderby tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle, staat PEC nog steeds op nul punten en nul goals.

Het is rond half elf in de ochtend en op de Veenweg in Deventer wordt de zondagsrust wreed verstoord door keiharde housemuziek. Terwijl aan de overkant twee buurtbewoners op hun hoede hun hond uitlaten, staat op de stoep van een wat groezelig etablissement een twintigtal supporters met grote flessen pils in de hand zich in te drinken voor De Grote Confrontatie die ruim anderhalf uur later begint op de aanpalende Adelaarshorst.

Niet zomaar een confrontatie, want na vier seizoenen is de IJsselderby weer neergestreken in de stad, de streekderby tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle. Uit de huizen rond het aloude complex aan de Vetkampstraat, een van de laatste stadions in Nederland die midden in een woonwijk staat, steken reusachtige rood-gele vlaggen, in de tuintjes hebben zich al vroeg verschillende supporters gemeld die luidkeels hun liefde voor de gepromoveerde club belijden. De trots straalt ervan af.

Trots aan de IJssel

Ver voordat het stadion de poorten opengooit, staan ze al rijen dik voor de ingang, zo groot is de hunkering naar de wedstrijd van vandaag. En ze ruiken bloed, want tegenstander PEC Zwolle is de competitie dramatisch begonnen. Vier nederlagen op rij, zonder zelf één keer gescoord te hebben, het is een seizoenstart die je niemand gunt, maar de aartsvijand wel. Striemende fluitconcerten begeleiden de Zwollenaren het veld op, terwijl de tribune waar de plaatselijke B-Side huist aan het oog onttrokken wordt door een gigantisch dundoek waar ‘Trots aan de IJssel’ op staat.

Die trots is terecht, blijkt snel. De thuisclub is de enige ploeg die voetbalt met een plan. Met de afwerking is het weliswaar mager gesteld, maar de Eagles komen in ieder geval in de buurt van het doel van de tegenstander, terwijl PEC ontstellend zwak tegenspel biedt. In de eerste helft valt er geen serieuze aanval, laat staan doelpoging, te noteren. In een oudemannentempo wordt aarzelend geprobeerd iets dat lijkt op samenspel aan elkaar te breien, maar het regent passes op imaginaire teamgenoten. Geen wonder dat de uitfans zich uitleven in het gooien van vuurwerk en stoeltjes, in die mate dat scheidsrechter Blom tot twee keer toe de wedstrijd moet stilleggen. Maar ook die onderbrekingen helpen PEC niet. Degradatievoetbal, en dat al in september, armzaliger dan dit zie je het zelden.

De hot seat in Zwolle

Vanaf de kant ziet Art Langeler het hoofdschuddend aan. De coach verruilde het veilige pluche van de KNVB voor de hot seat in Zwolle, waar het de laatste jaren slecht toeven is voor trainers. Of ze nou John van ’t Schip, Jaap Stam, John Stegeman of Bert Konterman heetten, ze kregen PEC maar amper aan de praat. En de grote vraag is of Langeler dat nu wel lukt. De herfst zal hij nog wel halen, maar de kerst wordt al een grotere uitdaging.

Veel is afgestemd op spits Slobodan Tedic, maar de Serviër komt amper in balbezit en krijgt in die gevallen veel te weinig ondersteuning. Even lijkt hij goedkoop aan een doelpunt te komen als Blom vlak na rust de bal op de stip legt na vermeend hands van Gerrit Nauber, maar nadat eerst de Var al zijn twijfels uit, kan ook Blom na inspectie van de beelden niets anders doen dan zijn beslissing terugdraaien. Zodat ook dit uitzicht op de eerste goal van het seizoen snel vertroebelt.

Gehate opponent

Maar ook een puntje is het elftal van Langeler niet gegund. Collega Kees van Wonderen ziet namelijk tot zijn grote vreugde dat zijn wissels wél renderen. Nadat Isac Lidberg en Inigo Cordoba al dicht bij de openingstreffer zijn, mag een kwartier voor tijd AEK Athene-huurling Giannis-Fivos Botos zich wel laten bejubelen. Even wordt het nog spannend als PEC beseft dat het afkoerst op een negatief clubrecord (niet scoren in de eerste vijf duels), maar de thuisploeg geeft geen krimp.

Wat volgt is een enorme vreugde-explosie die tot ver in de Vetkampstraat en op de Veenweg te horen is. Zelf in de middenmoot en de gehate opponent degradatiekandidaat nummer 1, mooier wordt het niet.

Lees ook:

PEC-aanvoerder Bram van Polen: Misschien heb ik ook wel eens gescholden met ‘homo!’

Voetballer Bram van Polen (35) vindt zijn PEC Zwolle de ideale club om uit de kast te komen. Hij wil actie tegen homofobe spreekkoren en meer aandacht voor het thema.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden