Hereniging

Gevluchte Syrische broers zien elkaar weer op de Spelen: ‘Ik wil mensen hoop geven’

De Syrische broers Mohamad (28) en Alaa Maso (21) omhelzen elkaar tijdens de opening van de Olympische Spelen in Tokio. Beeld Screenshot
De Syrische broers Mohamad (28) en Alaa Maso (21) omhelzen elkaar tijdens de opening van de Olympische Spelen in Tokio.Beeld Screenshot

Mohamad Maso behoort tot de gelukkigste personen in Tokio. De Syrische vluchteling zag bij de Spelen zijn broer terug en bereikte de finish van de olympische triatlon.

Thomas Sijtsma

Bij de openingsceremonie afgelopen vrijdag troffen de twee Syrische broers elkaar op het middenterrein. Mohamad (28) en Alaa Maso (21) waren met twee verschillende delegatie het olympisch stadion van Tokio binnengewandeld: de één voor het IOC-vluchtelingenteam, de ander voor Syrië. Acht maanden hadden ze elkaar niet gezien. Voor het oog van de wereld vielen ze elkaar emotioneel in de armen. De foto nam een vlucht over het internet.

De oudste van de twee vluchtelingenbroers streed in de nacht van zondag op maandag op de olympische triatlon. 47ste werd hij, op negen minuten achterstand van de Noorse winnaar Kristian Blummenfelt. “Ik genoot van iedere seconde”, zegt Maso enkele uren na de wedstrijd via de telefoon. “Superblij kwam ik bij het einde, dit was mijn beste prestatie ooit.”

Mohamad Maso na binnenkomst op de olympische triatlon.  Beeld AP
Mohamad Maso na binnenkomst op de olympische triatlon.Beeld AP

Na het passeren van de finishlijn stortte Maso ter aarde, de tranen vloeiden over beide wangen. Ze bedwingen was kansloos. De afgelopen zes jaar schoten door zijn hoofd: de bommenregens tijdens trainingen in zijn thuisland, het verlaten van zijn eigendommen en familieleden, de gevaarlijke bootoversteek naar Griekenland, de elf dagen durende tocht door Europa en de vele opvangcentra waarin hij verbleef.

“Het voelde als de afsluiting van mijn reis, het was een eer om mee te mogen doen”, zegt Maso, die uren kwijt was aan het te woord staan van media van over de hele wereld. “Vooraf was ik bang dat ik een rondje zou worden ingehaald, dat betekende dan einde wedstrijd. Gelukkig kon ik strijden tot de finish.”

Mohamad Maso zag zijn jongere broer Alaa voor de Spelen voor het laatst rond de kerstdagen. Daarna trokken corona en het gebrek aan trainingsfaciliteiten ze uit elkaar. Mohamad verbleef bij zijn gastgezin in Nederland, Alaa in Hannover. Beiden waren in december nog niet gekwalificeerd voor de Spelen. Zwemmer Alaa zou dat later namens het vluchtelingenteam doen op de 50 meter vrije slag, Mohamad plaatste zich op het laatste moment namens Syrië op de triatlon.

De Amerikaanse zwemster Caeleb Dressel poseert voor een foto met de Syrische zwemmer Alaa Maso van het olympisch vluchtelingenteam, de jongere broer van Mohamad.  Beeld AP
De Amerikaanse zwemster Caeleb Dressel poseert voor een foto met de Syrische zwemmer Alaa Maso van het olympisch vluchtelingenteam, de jongere broer van Mohamad.Beeld AP

Mohamad en Alaa konden elkaar pas tijdens de openingsceremonie voor het eerst fysiek feliciteren met hun afgedwongen kwalificatie. “Dat ik samen met hem in Tokio stond, daarvoor waren we samen gevlucht. We beseften dat we er waren gekomen. Het voelde onwerkelijk. Het was een droom die ineens werkelijkheid bleek.”

Bij de foto vroegen veel mensen zich af waarom een vluchteling als Maso, die een andere broer vermoord zag worden door terroristen, nog voor Syrië uit wilde komen. Steunde hij daarmee niet indirect de regering van Bashar al-Assad? “Ik representeer Al-Assad niet. Nooit niet. Ik kom uit voor Syrië, voor de vlag van mijn land, dat is niet de vlag van Al-Assad. Waarom zou ik anders mijn land ontvluchten, ik kon ook blijven.”

Maso benadrukt dat hij vooral sporter is en zo ver mogelijk van politieke zaken wil blijven. “Op de Olympische Spelen kom ik voor mezelf uit. Ik hoop mensen over de hele wereld te inspireren, mensen hoop geven die net als ik vroeger in een hachelijke situatie leven. Daarvoor ben ik in Tokio.”

Vanwege de coronamaatregelen moet Maso Japan binnen 48 uur verlaten. Daarna gaat hij verder in de triatlon. “Parijs is al over drie jaar. Vandaag heb ik weer veel geleerd om beter te worden.”

Lees ook: Ondanks kogelregens, azc’s en tegenslagen is de Syrische vluchteling Mohamad Maso dichtbij zijn olympische droom

Het leven van Mohamad Maso tot nu toe was een reeks tegenslagen. Vanuit oorlogsgebied in Syrië vluchtte de triatleet vijf jaar geleden naar Europa. Hij verloor alles wat hij bezat, maar met hulp van een Nederlands gezin is hij dicht bij zijn grootste doel: de Olympische Spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden