In MemoriamWin Remmerswaal 1954-2022

Getalenteerd pitcher Win Remmerswaal werd te licht bevonden voor het keiharde profbestaan

null Beeld ANP / Hans Heus Historisch
Beeld ANP / Hans Heus Historisch

Win Remmerswaal was de eerste Nederlandse honkballer die het tot de Major League bracht. Maar zijn verblijf in het Amerikaanse honkbalwalhalla duurde niet lang.

Guus Mater

Vijfenvijftig innings stond hij voor Boston Red Sox op de werpheuvel. Hij won drie wedstrijden en verloor er eentje. Daarna ging het langzaam maar zeker minder met Remmerswaal. De laatste 25 jaar van zijn leven bracht hij door in een verpleeghuis. Vorige maand is Remmerswaal, 68 jaar oud, in Den Haag overleden.

Als jeugdspeler was de hard werpende Wilhelmus Abraham Remmerswaal opgevallen bij Storks in Den Haag. Hij werd gekozen voor het Nederlands team. Toen de student werktuigbouwkunde de kans kreeg een prof te worden in Amerika, greep hij die maar wat graag aan.

Op het moment dat Remmerswaal zou doorbreken naar de Major League ging er iets mis met zijn arm. De werper uit Wassenaar, die op 3 augustus in Amerika 1979 debuteerde en zijn laatste wedstrijd op 5 oktober 1980 speelde, werd nooit een vaste gast in de liga.

Pinda’s kopen

Toen manager Don Zimmer hem eens per telefoon naar de heuvel riep, was Remmerswaal pinda’s kopen op de tribunes. De bullpencoach ging op zoek naar de Nederlander, vond hem en de Hagenaar won zijn eerste wedstrijd voor de Red Sox. Dat plezier duurde maar kort.

Hij werd, 26 jaar oud, ontslagen wegens een armblessure. De met zelfdiscipline worstelende Nederlander – hij raakte verslaafd aan alcohol – was gewogen en te licht bevonden voor het keiharde profbestaan. Sinds zijn 45ste ontving hij van de Red Sox een pensioentje.

Toen Remmerswaal uit de Verenigde Staten terugkeerde, kon hij geen bal meer gooien. Geen tien meter meer, zei hij in 1988. Hij forceerde zich en bleek nog enige seizoenen zuiver op ervaring te kunnen functioneren. Als honkbalnomade kwam hij in Puerto Rico en Italië aan de kost. “Bij een Europa-Cuptoernooi werd ik uitgeroepen tot beste werper. Maar nooit meer de oude geworden natuurlijk.”

‘Een jonge arm is als lammetjesvlees’

Zeker in de jaren zeventig, tachtig was het niet ongewoon dat de werparm van een pitcher in de Verenigde Staten roekeloos zwaar werd belast. Volgens Remmerswaal was in Europa juist het tegendeel het geval. “Hier wordt te voorzichtig met werpers omgegaan. Wie te weinig gooit, loopt ook risico. Een jonge arm is als lammetjesvlees, dat langzaam bikkelhard wordt. Op een gegeven moment is dat bij mij kapot gegaan.”

Therapie bij de destijds bekende gewrichtenspecialist Sjeng Hermans heeft dat nooit geheel verholpen. Terug in Europa speelde hij bij verschillende clubs in Italië en trad hij op als coach in Nederland. “Een ridder met een gebroken zwaard”, noemde hij zich na zijn profjaren in Amerika weleens.

Lees ook:

Rick van den Hurk: van superster in Azië tot directeur die honkbal weer impuls moet geven

Het gaat niet goed met het Nederlandse honkbal. Voormalig MLB-speler Rick van den Hurk moet daar als nieuwe technisch directeur verandering in brengen. Zijn wapen: een netwerk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden