SportInterview

Gestopte zwemkampioene Missy Franklin: We zijn geen supermensen

De Amerikaanse Missy Franklin in actie op de WK van 2015. Beeld AFP
De Amerikaanse Missy Franklin in actie op de WK van 2015.Beeld AFP

Ze waren de kindsterren van de Spelen van 2012 in Londen. Maar toen ze 22 en 23 waren, hielden Ruta Meilutyte en Missy Franklin het voor gezien.

Eline van Suchtelen

De één miste in een jaar tijd drie dopingcontroles en besloot toen, al worstelend met een depressie, met zwemmen te stoppen. De ander had motivatieproblemen en zette na jarenlange pijn aan haar schouder een punt achter haar carrière. Ruta Meilutyte en Missy Franklin waren pas 22 en 23 toen ze het voor gezien hielden. Het waren de kindsterren van de Spelen van Londen in 2012 die vier jaar later min of meer opgebrand waren.

Op de WK zwemmen in Zuid-Korea, die vandaag beginnen voor de wedstrijdzwemmers, ontbreken de zwemvedettes op het startblok. Franklin stopte in december definitief, Meilutyte in mei.

Worsteling in het bad

Franklin praatte veel over haar worsteling in het bad. Ze sprak, in navolging van Michael Phelps die ook een tijd zwaar met zichzelf in de knoop zat, in interviews over de schaduwkant van pieken als je 15 bent. “Mensen kijken naar olympisch kampioenen alsof we een soort supermensen zijn. Dat zijn we niet. We hebben dezelfde problemen als iedereen.”

Franklin vertelde onlangs in een interview met NBC dat ze veel moeite had met de verwachtingen op haar tweede Olympische Spelen, in Rio. Toen ze 17 was, won ze in Londen vier gouden medailles en één keer brons. “Toen ik vier jaar later terugkwam, op 21-jarige leeftijd, verwachtte iedereen plotseling dat ik het net zo goed of zelfs nog beter zou doen. Ik was niet zo naïef meer als toen ik 17 was. Ineens zwom ik niet meer omdat het mijn passie was, maar omdat ik anderen niet wilde teleurstellen.”

Het Amerikaanse supertalent leek in geen enkel opzicht meer op de alleskunner van Londen. Ze werd 13de en 14de in Rio op de 200 vrij en 200 rug, de enige afstanden waar ze zich voor had gekwalificeerd. Ze nam wel een gouden medaille mee naar huis voor haar optreden in de series van de estafette op de 4x200 vrij.

De Litouwse Ruta Meilutyte tijdens de EK van 2016. Beeld EPA
De Litouwse Ruta Meilutyte tijdens de EK van 2016.Beeld EPA

Diepe depressie

Meilutyte kan erover meepraten. Zij was pas 15 toen ze de wereld verraste door op de Spelen van Londen de olympische titel te veroveren op de 100 school. Drie jaar later brak ze haar elleboog, waardoor zwemmen ineens niet meer vanzelf ging. Ze werd nooit meer de oude. Meilutyte wisselde vaak van coach in de hoop via het zwembad weer geluk te vinden.

“Ik was in die tijd niet gelukkig met mezelf, terwijl ik wel door moest gaan met het leven en goede resultaten neer moest zetten. Het werd een diepe depressie. Soms vroeg ik me af wat ik met mijn leven aan het doen was. Alles voelde betekenisloos. Ik keek alleen nog maar naar het negatieve. Wilde niet meer trainen en niemand zien”, vertelde ze openhartig over haar worsteling.

Vele coachwissels zonder resultaat

Het lukte het supertalent uit Litouwen nog wel om op de Spelen van 2016 te komen. Daar werd ze zevende op de 100 school. De vele coachwissels hadden niet het gewenste resultaat. Meilutyte kwam niet terug in vorm en miste daarna in een jaar tijd drie keer een onaangekondigde dopingcontrole. Er hing haar een schorsing van drie jaar boven het hoofd, waarna ze besloot in mei dit jaar per direct een punt achter haar carrière te zetten. Meilutyte zegt dat ze om persoonlijke redenen stopt en verder wil gaan met haar studie.

Franklin werd meermaals geopereerd aan een hardnekkige blessure aan haar schouder. Het was haar verloofde die haar deed inzien dat verder zwemmen geen optie was. “Hij vroeg of ik ooit onze kinderen vast wilde houden zonder dat ik pijn voelde.” Daarna wist Franklin het zeker. Het was mooi geweest. Nu probeert ze met haar verhaal anderen te helpen.

Lees ook:

Team24 moet voor opvolging Ranomi en Femke zorgen

Met extra trainingsstages worden zwemtalenten klaargestoomd voor de Olympische Spelen van 2024.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden