Gernot Trauner (31), een kale Oostenrijker met een neuspleister en de uitstraling van een apotheker, groeide uit tot boegbeeld van Feyenoord. Geliefd bij de fans, ook vanwege zijn verdedigende betrouwbaarheid. Zondag zit hij op de tribune, als Feyenoord de kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagles speelt. Wie is hij?
Zelfs de grootste Feyenoord-supporters moesten even met hun ogen knipperen. Op de vroege ochtend van vrijdag 4 november 2022 doken er op social media beelden op van Gernot Trauner. Hij stond uitgelaten te feesten en zingen in De Après Skihut, een populaire horeca-gelegenheid op het Stadhuisplein in Rotterdam. Feyenoord had net gewonnen van Lazio Roma (1-0), waardoor het zich als groepswinnaar wist te plaatsten voor de achtste finales van de Europa League – iets wat twintig jaar daarvoor voor het laatst was gelukt. Een feestje waard natuurlijk.
Sommigen twijfelden aan de authenticiteit van de beelden. Was dat echt Trauner, die – met een biertje in de hand – uit volle borst Mijn Feyenoord meezong? Ergens klopte er iets niet. Feyenoord-fans hadden de Oostenrijker in twee jaar tijd leren kennen als een uitermate sobere maar efficiënte verdediger, van wie weinig spectaculairs verwacht mocht worden.
Oud-ploegmaat Michorl: ‘Hij camoufleert zijn zwaktes’
Niet voor niets luidt zijn bijnaam De Apotheker, omdat hij zo betrouwbaar en taakbewust oogt. Onverstoorbaar is hij bovendien. Zo kennen ze hem ook bij LASK Linz, zijn vorige club. “Gernot is een beetje een stille, maar ontspannen kerel”, zegt oud-ploeggenoot Peter Michorl, die vier seizoenen samenspeelde met Trauner en nog altijd actief is voor de Oostenrijkse club. “Op het veld is hij erg gefocust en een harde werker. Daarnaast is hij erg intelligent. Hij positioneert zich slim, zodat hij zijn zwaktes, zoals zijn snelheid, camoufleert.”
Een op en top prof is hij. Iemand die op de velden altijd te zien is met een karakteristieke neuspleister, wat zijn ademhaling moet bevorderen. Wat deed zo’n serieus, toegewijd prof dan ineens tussen een feestende menigte in het centrum van Rotterdam?
“Dat was niet echt het plan die avond”, bekent Trauner met een glimlach op het trainingscomplex van Feyenoord. “Het was misschien niet heel professioneel, maar het gebeurde gewoon. Ik heb er wel van genoten om Feyenoord-liedjes met de fans te zingen. Daarom heb ik er ook geen spijt van. Alleen, tegenwoordig maakt iedereen filmpjes en komt zoiets op social media. Dat had voor mij niet per se gehoeven.”
Het bewuste filmpje ging viraal. Het verstevigde de cultstatus van Trauner bij Feyenoord. Wat József Kiprich en Mike Obiku ooit waren, is Trauner in het elftal van trainer Arne Slot: een geliefde kracht die speelt als een anti-held. Ook dat herkennen ze bij LASK Linz. “Gernot werd hier enorm gewaardeerd door de supporters”, zegt Harald Bartl, journalist van de lokale krant Oberösterreichische Nachrichten. “Als een speler van LASK een transfer gaat maken, dan zie je nog weleens opstand onder de fans. Zo van: hij moet blijven! Maar dat was bij Gernot helemaal niet het geval. Iedereen gunde hem zijn eerste avontuur in het buitenland. Iedereen begreep het ook.”
De Kale Kletser
Bartl schrijft Trauners populariteit toe aan zijn achtergrond. Hij komt uit Gallspach, een dorp van net iets meer dan tweeduizend inwoners in het noorden van Oostenrijk. “Zijn persoonlijkheid is typisch voor de mensen uit die regio. Ze zijn er erg down-to-earth. Heel normaal. Een beetje introvert ook.”
In Gallspach groeide Trauner op in een eenvoudig gezin, bestaande uit vader Günther, moeder Gabriele en zijn twee jaar oudere broer Peter, tegen wie Gernot vaak moest opboksen als ze met elkaar in de tuin voetbalden. “Ik moest voor mezelf opkomen, vechten voor mijn rechten”, zei Trauner over de partijtjes met zijn broer in de ESPN-documentaire De Kale Kletser. Inmiddels is zijn broer, een fervent groundhopper (iemand die zo veel mogelijk stadions wil bezoeken), al jaren zijn grootste fan. Zodra Peter kan, is hij erbij.
Bij LASK Linz, dat hij nog even verruilde voor SV Ried, beleefde Trauner zijn doorbraak. “Zijn jeugdtrainer vroeg eens naar zijn ambities”, weet Bartl. “Gernot zei niet ‘over één of twee jaar wil ik daar en daar zijn’, maar: ‘ik wil beter worden’. Dat is tekenend voor zijn karakter en intelligentie. Hij denkt stap voor stap.”
Buitenlandse ploeggenoten verbaasden zich er soms over dat Trauner op zijn 29ste nog alleen de Oostenrijkse Bundesliga had gezien. Zijn Australische collega James Holland, oud-speler van AZ, vroeg Trauner op een dag: “Wat doe jij nog in Oostenrijk?”
Gekocht voor een miljoen euro
Maar Trauner twijfelde. Hij wist niet of hij het niveau aankon in het buitenland. “Als ik erop terugkijk, dan had ik het misschien eerder moeten doen”, zegt Trauner nu. “Maar ik vond dat ik me nog moest verbeteren in Oostenrijk. Daarnaast waren we vrij succesvol met LASK Linz. We zaten in een opwaartse lijn, met elk jaar Europees voetbal. Ik voelde me nauw verbonden met de club. Dat gevoel heb ik nu ook met Feyenoord. Ik vind het ontzettend leuk om onderdeel te zijn van deze groep en elkaar te verbeteren.”
Trauner werd twee jaar geleden voor slechts een miljoen euro gekocht door Feyenoord – nog onwetend welk avontuur hij, zijn vriendin Judith en hun twee kinderen tegemoetgingen. De centrale verdediger heeft het sentiment rond de club radicaal zien veranderen, zegt hij. “Toen ik hier kwam, was de situatie heel anders”, herinnert Trauner zich. “De club had zware tijden doorgemaakt. Feyenoord kreeg een nieuwe coach met Arne Slot, waardoor vrijwel alles veranderde. Vooral mijn eerste jaar was een van de beste seizoenen ooit. Dan is de vraag altijd: wat komt er dan? Maar dit seizoen lijkt zelfs nóg beter te worden.”
Zondag moet hij op de tribune plaatsnemen, als Feyenoord tegen Go Ahead Eagles de kampioenswedstrijd speelt. Hij heeft nog te veel last van een blessure. Als Trauner gevraagd wordt naar de kracht van dit Feyenoord, volgt er een uitgebreid antwoord. “Allereerst zijn we een eenheid”, begint hij. “Natuurlijk hebben we individueel goede spelers, maar we hebben geen echte sterren. Dat kan ook een voordeel zijn. We hebben altijd gezegd dat we iedereen nodig hebben, en dat kun je nu ook terugzien in onze statistieken. Vrijwel alle spelers hebben gespeeld, ook al was het soms maar een paar minuten. Een andere belangrijke factor is de staf, die ons in deze positie heeft gebracht. We zijn een fit team, dat ook in staat is om wedstrijden vrij laat te winnen.”
Nog niet gescoord dit seizoen
Over Slot is Trauner lovend. “Hij is erg slim”, meent de Oostenrijker. “Hij leest razendsnel wat er op het veld gebeurt. Wat gaat er mis? Wat moeten we veranderen? Arne kan direct het juiste antwoord geven waarom het niet loopt op bepaalde momenten. Dat geeft je een goed gevoel als speler. Dat je weet dat je coach altijd het juiste plan heeft om een tegenstander te verslaan.”
Opvallend detail: Trauner is een van de weinige spelers die dit seizoen nog niet gescoord heeft. Michorl: “Ik wist dat kale hoofd altijd makkelijk te vinden als ik een corner nam. Bij Feyenoord is hij nog niet zo bekend als doelpuntenmaker als bij LASK Linz.” Lachend: “Misschien moet hij me een keer uitnodigen om wat op corners te trainen”.
De zestiende landstitel van Feyenoord wordt Trauners eerste prijs als speler. Of hij opnieuw feest zal vieren in De Après Skihut, dat vlak bij de Coolsingel gevestigd is? Trauner, breed glimlachend: “We zullen zien”. Eerst maar eens die schaal vasthouden.