PSV aanvaller Hirving Lozano is drie wedstrijden geschorst na zijn rode kaart in de wedstrijd tegen Heerenveen.  Beeld ANP Pro Shots
PSV aanvaller Hirving Lozano is drie wedstrijden geschorst na zijn rode kaart in de wedstrijd tegen Heerenveen.Beeld ANP Pro Shots

Column

Gênant hoe de jurist en de technisch ­directeur van PSV zitten te redeneren als supporters

Henk Hoijtink

Donderdagavond, Zeist: PSV vecht een rode kaart voor aanvaller Lozano aan. ­Lozano sloeg tegenspeler Woudenberg van Heerenveen op slag van rust met een ­vervaarlijk zwaaiende arm. PSV, de wankele koploper, leidde met 2-0 en verloor met tien man twee punten (2-2). De titelstrijd wordt misschien weer spannend.

Op weg naar Zeist zie ik nog eens voor me hoe het in Eind­hoven had moeten gaan. Trainer Cocu, meteen in de rust, in de kleedkamer: ‘Lozano, daar is de deur, eruit jij! Ik moet hier met je tien collega’s bespreken hoe we nog kunnen voorkomen dat die dwaasheid van jou ons duur komt te staan. Niemand kan je even luchten of zien, wegwezen!’

Na de wedstrijd, apart in een hoekje: ‘Hoe háál je het in je hersens? Hoe kríjg je het bedacht? Jij ziet, als zogenaamd onze beste voetballer uit Midden-Amerika, toch al een heel seizoen wat voor spelers we hier hebben, waarmee we het moeten doen? Dan staan we met 2-0 voor, twéé-nul, ik zit eindelijk even rustig, en dan gaat meneer in een volstrekt onbeduidend duel met zijn arm lopen zwaaien. Morgen komt Ajax op vijf punten en wij moeten naar Feyenoord. Je wordt bedankt, hijo de puta, uit mijn ogen!’

De klootzak (de netste vertaling op internet), voor wie het dit seizoen zijn tweede rood was en het zevende in twee jaar, wordt maandag op kantoor de les gelezen door directeur Gerbrands. Hij, uitdrager van normen en waarden, laat in een moeite door waardig wereldkundig maken welke boete is opgelegd.

Maar Cocu zei dat het zó erg niet was geweest, de trainer die al zo weinig heeft, misschien wel het laatste door zijn vingers voelt glippen en moet zien te redden wat er te redden valt, en van Gerbrands hoorden we niets. Hij is ook niet in Zeist. Technisch directeur Brands is er wel. Hij gaat uit van vrijspraak: de tegenstander had niet eens een bloedlip, toch?

Het wordt gekker, veel gekker. Ik ben hier, omdat ik weleens wil horen wat over zoiets eenduidigs nog te zeggen valt. Ik geloof mijn oren en ogen niet.

Fair play

PSV’s jurist Fossen stoelt zijn pleidooi op verongelijktheid: er wordt niet uniform gefloten – de oeverloze en onrealistische mantra, alsof dat kan in een sport met oneindige wendingen. Over de ­elleboogstoot van Ajacied Huntelaar, een dag later niet bestraft, zegt hij weinig. Dat kan ook moeilijk, in de verdediging waarin hij zich verstrikt. Het is ‘min of meer dezelfde actie’, zegt (of erkent) Fossen. Hij wil vrijspraak voor Lozano. Doorgeredeneerd pleit hij ervoor voor elleboog­stoten geen rode kaart te geven.

Fossen laat beelden zien die moeten tonen dat arbiter Higler de hele wedstrijd niet goed heeft gefloten. Brands, naast hem: “Kijk, hier krijgen we gewoon een ingooi tegen.”

Ze zitten en redeneren er als supporters, jurist en technisch ­directeur van deze topclub – ­gênant in dubbel opzicht. Het gaat hier om de meest boosaardige overtreding in het voetbal: met de elleboog of arm uithalen in of naar het gezicht van een ander. “Laat fair play zegevieren”, zegt PSV’s jurist – werkelijk waar.

De tuchtcommissie liet gisteren het recht maar zegevieren: drie wedstrijden schorsing.

Als de titelstrijd weer spannend wordt, dan heeft PSV dat bovenal te danken aan een voorlopige recidivist. De clubleiders besmeurden het blazoen van PSV, en wel degelijk ook het aanzien van het voetbal, door zich in de kromste bochten voor die waarheid en zelfreflectie af te sluiten.

Als de rechtsprekers van de KNVB daarvan iets hebben laten meewegen, prima – en mogen ze het elke keer weer doen, als er in Zeist zó wordt gehuicheld.

Lees ook: Effectiviteit laat PSV in de steek: koploper morst punten in eigen huis

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden