Gedragscode

Geen veilig sportklimaat? Dan draait Amsterdam de geldkraan dicht

null Beeld ANP
Beeld ANP

De gemeente Amsterdam zet een nieuw middel in om sportaanbieders te dwingen voor een sociaal en veilig klimaat te zorgen. Een vereniging die vanaf 1 januari 2022 niet aan drie nieuwe eisen voldoet, kan sancties verwachten: bijvoorbeeld het stopzetten van de subsidie. Volgens sportwethouder Simone Kukenheim blijkt uit onderzoek dat één op de acht sporters ooit te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, discriminatie of seksueel misbruik op de sportclub. “Dit is onaanvaardbaar en moet te allen tijde worden voorkomen.”

Daarbij kunnen de nieuwe regels helpen, denkt zij. Trainers en begeleiders die met kinderen onder de achttien jaar werken of met kwetsbare groepen, moeten een gedragscode van sportkoepel NOC-NSF ondertekenen. Ook moeten ze beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Daarnaast moet de vereniging een vertrouwenscontactpersoon hebben.

Gedragsregels continu benoemen

Marc Staal, voorzitter van hockeyclub Amsterdam, noemt het belangrijk dat de spelregels benoemd worden. “Waar vroeger werd gedacht dat goed gedrag vanzelfsprekend is, is er nu het besef dat het misschien niet zo impliciet is als we dachten.” Maar hij benadrukt dat het meer inspanning vergt van gemeente en sport om het echt betekenis te geven. “Ook met een gedragscode blijven er dilemma’s bestaan. Onze club voldoet al jaren aan die drie eisen, maar daarmee kun je het thema veiligheid nog niet afvinken. Gedragsregels bespreekbaar maken, is een continu proces.”

“Wij organiseren elk jaar een bijeenkomst met onze trainers over dilemma’s. Bijvoorbeeld: een jeugdige sporter zit in de put, mag je één-op-één een app’je sturen? Als je door een ouder wordt uitgenodigd voor de skybox van Ajax, kun je dat aannemen? Dat je niet aan kinderen moet zitten, begrijpt iedereen. Maar niet alles is zo zwart-wit. Wat is passend gedrag? Een VOG-verklaring is een soort hygiënemaatregel, maar zegt nog niets over de cultuur op een club.”

Lees ook:

PSV-directeur wil met keurmerk jeugdsporters beschermen

Een keurmerk voor veilige sportclubs? Als het aan Toon Gerbrands ligt, komt dat er. De directeur van PSV heeft zichzelf opgeworpen als ‘kartrekker’. Zijn pleidooi komt op een moment dat grensoverschrijdend gedrag in de jeugdsport onder een vergrootglas ligt, mede door de misstanden in het turnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden