De Oosttribune met de fanatieke aanhang van PSV, tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord op 1 maart.

Coronamaatregelen

Geen spreekkoren? ‘Dit verdient een ereplaats in het instituut voor overtollige bureaucratie’

De Oosttribune met de fanatieke aanhang van PSV, tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord op 1 maart.Beeld BSR Agency

Het verbod op zingen in stadions noemen supporters lachwekkend en niet te handhaven. Maar hoe wordt straks geselecteerd aan de poort?

John Graat

Een dag na de uitspraak van premier Rutte, dat zingen en spreekkoren straks in het stadion taboe zijn, kan Harrie Timmermans het nog moeilijk bevatten. “Als er ooit een instituut voor overtollige bureaucratie wordt opgericht dan zou deze daar wel een ereplaats in moeten krijgen. Dit is een klassiek voorbeeld van risicoregelreflex, bedacht door iemand die nooit in een stadion is geweest”, zegt de voorzitter van de supportersvereniging van PSV, in het dagelijks leven gemeentesecretaris in het Brabantse Heusden.

Timmermans: “Zo’n zangverbod is hilarische ambtenarij en ook een lachwekkende miskenning van wat voetbal is: emotie. Het is ook onnodig, want de overgrote meerderheid van de supporters laat zich leiden door gezond verstand. Die mensen komen niet ziek naar een stadion om daar in elkaars gezicht te gaan hoesten. Dit is vermoedelijk ingegeven door het beeld dat voetbalfans losgeslagen idioten zijn. Grote flauwekul.”

De Bredase burgemeester Paul Depla stelde alle voetbalfans al gerust: “Er komt geen juichpolitie.” Waarom zou er in stadions niet gezongen of geschreeuwd mogen worden maar bij een concertje wel, of door een marktkoopman? Dat vraagt John de Jonge van de supportersvereniging van FC Groningen zich af. “En als je zingt, krijg je dan een stadionverbod? Ik denk dat de opmerking van Rutte om bewustwording gaat: mensen, blijf alert.”

Voor veel meer dan de helft seizoenskaarten verkocht

Matthijs Keuning, voorzitter van het overkoepelende Supporterscollectief Nederland: “De wijze waarop Rutte het naar buiten bracht, liet zien dat hij het zelf ook niet helemaal wist.” Keuning gaat ervan uit dat de richtlijnen alweer meer zijn versoepeld als de eredivisie op 12 september weer begint. “Er kan in drie maanden nog veel gebeuren.”

Datzelfde geldt wat Keuning betreft voor de eis dat de fans straks op anderhalve meter van elkaar moeten zitten. De stadioncapaciteit kan daardoor hoogstens met een derde worden benut. Diverse clubs, zoals Ajax (35.000), PSV (22.500), Feyenoord (25.452) en FC Twente (15.075), hebben al voor meer dan de helft van het stadion seizoenskaarten verkocht.

Keuning: “Het wordt heel lastig als je moet gaan selecteren. Als je altijd met acht vrienden gaat, mogen er dan ineens maar twee naar binnen? En dan wil de een liever naar de derby en de ander naar een topwedstrijd. Dat wordt een ingewikkelde klus.” De Groningse Euroborg heeft bovendien maar vier ingangen, zegt De Jonge. “Daar moet iedereen doorheen. Dat is al het eerste probleem. Misschien kunnen er aparte vakken met kinderen tot 18 jaar komen, en kunnen gezinnen bij elkaar zitten. Maar dit wordt een hele puzzel.”

Highfives geven, een oerinstinct

Lucas Fransen van De Vriendenkring, een supportersclub van FC Twente, denkt dat clubs moeten kunnen opschalen als virusuitbraken uitblijven. “En weer afschalen als het misgaat. Maar die anderhalve meter? Als Twente scoort ben je superblij, dan blijf je niet als een dooie mus zitten. Je zoekt elkaar op, geeft highfives, het is een oerinstinct.” PSV-supportersvoorzitter Timmermans denkt dat het belangrijk is dat clubs vertegenwoordigers van supporters hierin laten meedenken in oplossingen. “Het selecteren moet slim en eerlijk gebeuren. En communiceer goed, dan is het mogelijk.”

Veel clubs hebben voor nieuwe seizoenkaarthouders al de mogelijkheid ingebouwd om geld terug te vragen als ze minder wedstrijden kunnen bijwonen. Die kaarten zijn voor komend seizoen opvallend goed verkocht, na een oproep van de clubs om hen in deze moeilijke tijden te steunen. Timmermans: “De grootste frustratie bij fans op dit moment gaat richting omroep Fox Sports en de KNVB. Omwille van de televisie worden wedstrijden op rare dagen en tijdstippen gepland. Dat is voor veel supporters niet te doen. Ze worden eerst op het schild gehesen en mogen de rekening betalen maar verder wordt er geen rekening met ze gehouden.”

Lees ook:

Publiek weer welkom in stadions, eredivisie start 12 september

Sportwedstrijden zijn vanaf 1 juli weer toegestaan. Dat geldt ook voor sporten met fysiek contact. Ook toeschouwers zijn daarbij welkom, als de anderhalve meter afstand daarbij maar wordt gerespecteerd, maakte premier Rutte op een persconferentie bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden