Basketbal

Geen basketbalcompetitie meer, dus Desure Buie is terug naar Amerika

Desure Buie keerde na zeven weken terug naar New York. Beeld Mike van Bemmelen
Desure Buie keerde na zeven weken terug naar New York.Beeld Mike van Bemmelen

De Amerikaanse basketballer Desure Buie was net prof bij ZZ Leiden toen de competitie stilviel. Hij leverde zijn contract in, naar de wens van moeder Corine.

Dribbelen. Aanleggen. Schieten. Als zoveel tieners uit New York is ook de jonge Desure Buie in zijn jeugd vaak te vinden op het vermaarde basketbalveld van Rucker Park in Harlem. Daar, in die kraamkamer van de NBA op de hoek van 155th Street en Frederique Douglass Boulevard, leidt hij een onbezorgd leven. Aanleggen. Schieten. That’s all.

Hoe onmetelijk groot zijn liefde voor basketbal in Manhattan ook wordt, voor Buie blijven andere zaken nóg belangrijker. Bijvoorbeeld de onvoorwaardelijke liefde voor moeder Corine. Die blijkt zelfs zo groot, dat de Amerikaan op haar verzoek uit angst voor de coronagolf in Nederland zijn net verdiende profcontract bij ZZ Leiden heeft ingeleverd en in allerijl huiswaarts is gekeerd.

Twee verloren uitwedstrijden

Het waren 49 onvergetelijke dagen, klinkt het telefonisch vanuit New York, zonder spoortje van ironie. Zijn avontuur in Nederland begon op 28 augustus op Schiphol. Geert Hammink, de coach van Leiden, geloofde in de kwaliteiten van de 23-jarige guard van 1.79 meter. “Werkelijk alles klopte aan Buie”, zegt de voormalige center, die tussen 1994 en 1996 in de Amerikaanse NBA zowel Orlando Magic als Golden State Warriors diende.

Exact zeven weken later meldde de Amerikaan zich opnieuw op de nationale luchthaven. Bij de vertrekbalie ditmaal. Met een enkeltje richting Big Apple op zak geeft hij gehoor aan de lokroep van moeder Corine om in het verre Nederland vooral zijn gezondheid niet op het spel te zetten. Het zal toch niet voor niets zijn dat de regering daar had besloten vanwege de pandemie zo’n beetje alle profcompetities stil te leggen?

Twee verloren uitwedstrijden is de karige oogst van Buie’s profavontuur in de Dutch Basketball League. Hij stond 67 minuten en 42 seconden in het veld, waarin hij tot 33 punten, 14 assists en 10 rebounds kwam. Hammink: “Er had heel wat ingezeten.” Zelf had hij het naar zijn zin in Leiden, benadrukt hij. De club, coaches, zijn ploeggenoten, de stad, het is allemaal great. “Ik raakte alleen steeds meer in verwarring. Eindelijk had ik mijn eerste profcontract getekend, ik voelde me enorm bevoorrecht. En nu was ik in een situatie verzeild waarin ik vanwege Covid-19 niet kon spelen. Aan de ene kant maakte ik me grote zorgen over de gezondheidssituatie in Nederland. Anderzijds wilde ik niet overkomen als een egoïst die zijn team in de steek laat. Het was een worsteling.”

‘Het heeft me geld gekost, maar mijn gezondheid is onbetaalbaar’

Hij had slapeloze nachten, gesprekken met Hammink en nog meer telefoontjes van zijn verontruste moeder. “Zij zag de coronacijfers in Nederland en vond het verstandiger dat ik naar huis zou komen. Uiteindelijk heb ik in overleg met haar mijn contract bij Leiden ingeleverd en ben ik naar huis teruggevlogen, waar mijn dochter Jada op me wachtte. Deze beslissing heeft me veel geld gekost. Maar mijn gezondheid is onbetaalbaar.”

Spijt van zijn besluit heeft Buie allerminst. Angst dat zijn basketbalcarrière er na het kortstondige Nederlandse avontuur vanwege reputatieschade op zit is er evenmin. En bij Leiden zit de deur nog niet definitief in het slot. “Eerst moet de situatie in de wereld normaliseren”, stelt Buie. “Dan kijk ik verder. Mijn ambities om in een competitie buiten de Verenigde Staten te spelen zijn onverminderd groot.”

Lees ook:
Michael (22) basketbalt nu niet in Den Helder, maar demonstreert: ‘Elke stem telt’

Michael Jordan Miller, basketballer van Den Helder Suns, proeft bij de protesten in Amerika dat de geest uit de fles is. ‘Dit is een mondiaal probleem, zo groot als een wereldwijde pandemie.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden