Dressuur

Gedupeerde dressuuramazone Dinja van Liere hoopt op een beetje compassie

Dinja van Liere op Hermès tijdens het NK dressuur begin juni in Ermelo Beeld ANP
Dinja van Liere op Hermès tijdens het NK dressuur begin juni in ErmeloBeeld ANP

Amazone Dinja van Liere dreigt de Olympische Spelen te missen, omdat haar paard Hermès volgens de internationale bond de Duitse nationaliteit heeft.

De speaker in het Kralingse Bos vraagt op de vroege zaterdagavond alle aanwezigen tot drie keer toe een daverend applaus te geven aan Dinja van Liere na haar optreden in de Grand Prix Special van het CHIO in Rotterdam. “Ze heeft het extra verdiend”, schalt het door de luidsprekers als Van Liere op haar paard Hermès naar de uitgang van de ring rijdt. Op het gezicht van de Zeeuwse dressuuramazone verschijnt een minzaam glimlachje.

Drie dagen voordat de hippische sportbond KNHS de definitieve combinaties voor de Olympische Spelen moet doorgeven, leeft Van Liere (30) tussen hoop en vrees. Vorige maand werd de bond er door de internationale federatie FEI op geattendeerd dat de negenjarige hengst Hermès in hun database de Duitse nationaliteit zou hebben en dus niet startgerechtigd is voor de Spelen.

Onbegrip en ongeloof op de burelen van de KNHS, want Hermès is al van jongs af aan eigendom van Joop van Uytert, de Nederlandse paardenfokker uit Heerewaarde. Onderzoek wees uit dat de fout lag bij de FEI. Bij het digitaliseren van de paspoorten in 2018 had een stagiaire van de FEI per abuis de afkorting ger van Germany achter de naam van Hermès gezet.

Emoties lopen hoog op

De FEI ontkende dat niet, maar weigerde vooralsnog de vergissing recht te zetten. Ook was de wereldfederatie niet bereid om samen met de KNHS de zaak aanhangig te maken bij het Cas, het internationale sporttribunaal. Wel schakelde de FEI hun eigen tribunaal in en dat liet de KNHS vrijdagavond laat per mail weten dat voor hen de kous af was: Hermès heeft de Duitse nationaliteit en mag in Tokio niet voor Nederland uitkomen.

Van Liere kan haar emoties nauwelijks de baas als ze anderhalf uur na haar kür haar verhaal doet. Ze kan er niet bij dat ze de dupe is van een administratieve fout bij de FEI waardoor de weg naar de Spelen voor haar is afgesneden. “Hoe kan dit in hemelsnaam? Waarom zeggen ze gewoon niet, oké we hebben een foutje gemaakt, we lossen het op en dat meisje mag naar de Spelen.”

Dat het tribunaal van de FEI met een afwijzing kwam, verbaasde Van Liere niet. Welke slager zegt dat zijn eigen vlees niet deugt? “Ik hoorde ook van onze advocaten dat ze hadden gezegd waarom ik niet gewoon met mijn andere paard naar Tokio ga. Alsof dat zomaar kan. Zijn dat wel paardenmensen, vraag ik me dan af. Weten ze überhaupt wel iets van onze sport?”

De FEI is van mening dat de verantwoordelijkheid ligt bij de KNHS, Van Liere en eigenaar Van Uytert. Zij hebben volgens de wereldfederatie verzuimd de gegevens op het paspoort te controleren. Onzin, vindt Van Liere. “Weet jij of je BSN-nummer in je paspoort wel klopt”, zegt ze. “Waar wij in het paspoort naar kijken is of de inentingen kloppen en of het paard juist gevaccineerd is.”

En niet naar de nationaliteit van het paard, dat al van jongs af aan van een Nederlandse eigenaar is. “Als een paard ooit is verkocht aan een andere eigenaar, dan ga je daar naar kijken. Hermès is afgezien van twee wedstrijden nooit in Duitsland geweest. Ook hebben we nooit Duitse vlaggetjes achter zijn naam op startlijsten gezien.” In het paspoort staat volgens Van Liere ook het Nederlandse adres van Van Uytert.

Per abuis Duits gemaakt

Bondscoach Alex van Silfhout denkt dat de vergissing wellicht is terug te voeren op het feit dat Van Uytert ook paarden heeft staan in de stallen van de Duitser Paul Schockemöhle. En dat de FEI de naam van Van Uytert per abuis heeft gekoppeld aan het Duitse adres van Schockemöhle. Waardoor Hermès plots van Duitse afkomst was.

Van Liere vindt dat de FEI probeert de schuld van zich af te schuiven. En ze kan er verder niets mee. In Rotterdam leefde ze de afgelopen dagen in een bijna onwerkelijke wereld. Mensen feliciteerde haar met het goede optreden in de landenwedstrijd van donderdag. “Op naar Tokio riepen ze, terwijl ik al wist wat er allemaal speelde. Iedereen was blij voor me, maar ik kon alleen maar huilen.”

Nog niet alle hoop is vervlogen en Van Liere klampt zich vast aan die strohalm. Maandag krijgt de KNHS uitsluitsel over de tijdelijke voorziening die bij het Cas is aangevraagd. Is die negatief, dan is het einde verhaal voor Van Liere en Hermès. Ziet de Cas er wel een zaak in, dan is haast geboden. Dinsdag gaan de paarden in Aken in quarantaine en op 14 juli is de reis naar Tokio. Van Liere: “Het is allemaal zo bureacratisch. Ik hoop op een beetje compassie.”

Lees ook:
‘De sport vinden we hartstikke mooi, maar het welzijn van de paarden staat op één’

De zussen Anne en Lotte Meulendijks bedrijven topsport en runnen hun eigen paardenstal. Een druk bestaan voor de dressuurruiters.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden