InterviewManon Kamminga

Gebroken botten, vleeswonden en een hoge pijngrens

Manon Kamminga in actie tijdens het EK in Almere. Beeld ANP JERRY LAMPEN
Manon Kamminga in actie tijdens het EK in Almere.Beeld ANP JERRY LAMPEN

Keiharde Manon Kamminga pakt Europese titel skeeleren met gebroken duim. Stiekem denkt ze aan Olympische Spelen van Sotsji, als langebaanschaatster

Ze is 21, Europees kampioen en hard als steen: Manon Kamminga. Al op de eerste dag van het EK skeeleren in Almere slaat ze genadeloos toe. Het goud op de afvalkoers is een bekroning, maar misschien ook wel een begin. Er zijn nog zeven maanden te gaan tot de Winterspelen in Sotsji. Wie zoveel kracht op het asfalt kan zetten, moet dat toch ook op ijs kunnen? “Dat zou je zeggen, ja, maar hoe?”

De terminatorbril met spiegelende glazen en de verbeten trek om haar mond spreken boekdelen: met Manon Kamminga valt niet te sollen. Zeker niet na tegenslag. Zaterdag toont ze dat in Almere door na een mislukte ouverture ¿ diskwalificatie op de 300 meter - terug te keren als Europees kampioen op de afvalkoers.

Dat ze aan de start staat, is al een teken. Drie weken voor de Europese titelstrijd in eigen land, brak de Friezin een duim tijdens de training. Wie al onder de indruk is van haar prestatie met een gebroken duim, moet een jaartje terug in de tijd gaan. In juni van 2012 botste Kamminga tijdens een fietstraining op een auto. Ze dacht even dat haar laatste tel geslagen had. Toen dat niet het geval bleek, bekroop haar een andere angst: er was een stuk van haar knie weggeslagen. Een veelbelovende sportcarrière leek in de knop gebroken. Pas in het ziekenhuis stelden artsen haar gerust: de knie was zwaargehavend, maar kon op den duur herstellen. Tegen alle medische regels in, werd ze zes weken later in Hongarije Europees kampioen op de 1000 meter.

Olympisch vuur

Kamminga gaat na haar gouden race nog altijd verscholen achter de zonnebril, maar nu met een lach, in plaats van de terminatorlook. Ze knikt als ze hoort dat haar vriend, topschaatser Kjeld Nuis, haar ‘keihard’ noemt. “Wat zulke dingen betreft, heb ik een hoge pijngrens. Maar in de wedstrijden zou ik wel wat harder voor mezelf kunnen zijn, door de pijn heenrijden. Ik ben niet bang om op mijn bek te gaan, maar wel om stil te vallen.”

Gebroken botten, vleeswonden, het doet de 21-jarige niets. Waar ze wel de kriebels van krijgt: starten op het EK in eigen land. “Ik voel veel druk. Voor je land uitkomen, is toch iets anders dan voor een team.” De verprutste 300 meter dient als uitlaatklep voor de zenuwen. Daarna staat de keiharde Manon Kamminga weer op. Met groot machtsvertoon rijdt ze weg uit de overgebleven groep in de afvalkoers. “Manon heeft veel meer snelheid dan wij”, zegt Elma de Vries, die samen met Bianca Roosenboom beulswerk verricht om de groep concurrenten van kopvrouw Kamminga zo klein en zo moe mogelijk te maken. “Je weet: als je Manon goed aflevert, wint ze.”

Na de zomer wil de skeelerkampioen het ijs op. Diep van binnen brandt een olympisch vuurtje. Kamminga: “Ik sluit Sotsji niet uit, maar de realiteit is dat ik wel heel ver naar boven moet kijken. Ik moet eerst het olympisch kwalificatietoernooi maar zien te halen.” Vorig seizoen had ze een weinig succesvolle stage bij de Liga-ploeg van Marianne Timmer, waar haar skeelercoach Desly Hill assistent was. Beiden zijn er alweer vertrokken. “Ze kan dit ook op het ijs”, zegt Hill. Kamminga lacht ongemakkelijk. “Ik snap het wel. Wie dít ziet”, en ze knikt even naar de piste naast zich, “zegt natuurlijk: die kracht moet ze ook op het ijs kunnen overbrengen. Maar hoe? Als ik dat wist, had ik het al gedaan.”

Michel Mulder won in Almere de Europese titel op de 500 meter. De 27-jarige Zwollenaar bleef in de finale de Fransman Pelloquin en de Italiaan Angeletti voor. Irene Schouten veroverde de derde gouden medaille voor Nederland. De 21-jarige Andijkse was de beste op de 10 kilometer punten-/afvalkoers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden