WK volleybal

Gapend gat tussen volleybalsters en de wereldtop

Nika Daalderop en Eline Timmerman van Nederland in actie tegen Japan. Beeld ANP
Nika Daalderop en Eline Timmerman van Nederland in actie tegen Japan.Beeld ANP

Oranje heeft teleurstellend gepresteerd op het WK volleybal. ‘Verjonging mag geen excuus zijn.’

Esther Scholten

Met drie nederlagen op rij is het WK voor de Nederlandse volleybalsters ontluisterend geëindigd. Japan is zondag te sterk, nadat het verjongde Oranje eerder al voor China en Brazilië moest buigen. Hoewel het een team in opbouw is, stemt de vroegtijdige uitschakeling – nog voor de beoogde kwartfinales – tot nadenken.

Vooral ook door het getoonde spel. Libero Myrthe Schoot, met 34 jaar de oudste van de selectie, spreekt van een mislukt WK. “We hebben maar één wedstrijd ons niveau gehaald, alleen tegen China. Dat kan gewoon niet in eigen land.” Een verklaring heeft ze niet.

Zelfs de basisdingen gingen mis

De ervaren spelverdeelster Laura Dijkema, die haar vierde WK speelde, zegt dat het gat met de wereldtop groter is dan gehoopt. Vier jaar geleden was Nederland nog de mondiale nummer vier. “We kwamen niet in een flow dit toernooi, soms gingen zelfs de basisdingen mis. Ballen die tussen twee mensen in op de grond vielen, dat mag op dit niveau niet. Het is heel teleurstellend, dus dat moeten we evalueren. Waar is het misgegaan?”

Peter Blangé, de gouden volleyballer van weleer die in Ahoy aanwezig is als analist van Ziggo, noemt het aanvalsspel van Oranje een aandachtspunt voor de toekomst. Met veel ruime en hoge ballen is dat soms te traag. Daar is makkelijk een tweemansblok tegenover te zetten. “Het mondiale volleybal wordt juist met snelle ballen naar de buitenkant gespeeld en met hoge snelheid door het midden. Nederland zal daarin mee moeten.”

Dijkema bestrijdt dat het nationale team op dit moment de benodigde kwaliteit mist. Passer/lopers Anne Buijs en Nika Daalderop behoren tot de besten van de wereld. “Die meiden kunnen allebei 25 punten per wedstrijd bij mekaar slaan. Het zit er dus wel in.”

Gebrek aan toernooi-ervaring

In het samenspel is het echter niet gelukt dat eruit te halen. Wreekt zich daar het gebrek aan toernooi-ervaring? De ploeg van bondscoach Avital Selinger telde zes WK-debutanten. Dijkema: “Er zijn ook andere teams die een verjonging hebben doorgemaakt. Ik vind dat dat geen excuus mag zijn. Wij hebben gewoon niet aan de verwachtingen voldaan.”

Het contract met Selinger loopt af. Bij zijn aanstelling in 2020 kreeg hij de opdracht om te bouwen aan een team voor de toekomst. “We winnen of we leren”, hield hij de jonge talenten regelmatig voor.

Joop Alberda, de toenmalig technisch directeur van volleybalbond Nevobo, wilde dat Selinger aan een basis voor de lange termijn zou werken. Toch houdt de opvolger van Alberda, Herman Meppelink, zondag nadrukkelijk de optie open om naar een andere coach te zoeken. “Avital heeft een aantal dingen goed gedaan, maar of dat goed genoeg is, moeten we evalueren. De doorbraak van een aantal jonge speelsters is zeker zijn verdienste. De vraag is alleen wat we in de volgende fase nodig hebben. Die staat in het teken van de kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2024.”

Lees ook:

Avital Selinger is terug als bondscoach volleybalsters: ‘In Nederland hebben wij het te goed’

Avital Selinger is de nieuwe bondscoach van de vrouwen. Zijn belangrijkste taak: de selectie verjongen. ‘Voor een duurzaam team is het inzetten van talenten nodig.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden