Protheses

Frustratie bij sporters met beperking over hulpmiddelen: speciaal fonds zet geen zoden aan de dijk

Amputatievoetballer Wesley van Ingen uit Oostzaan ondervond de willekeur en afwijzingen bij de aanvraag van sporthulpmiddelen. Beeld Jean-Pierre Jans
Amputatievoetballer Wesley van Ingen uit Oostzaan ondervond de willekeur en afwijzingen bij de aanvraag van sporthulpmiddelen.Beeld Jean-Pierre Jans

De overheid maakt een miljoen vrij voor hulpmiddelen om te sporten met een beperking. Geen structurele oplossing, zegt Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Sporters met een lichamelijke beperking die een aanvraag doen om een sporthulpmiddel vergoed te krijgen, worden door zorgverzekeraars en gemeenten vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Om hen te helpen heeft het Fonds Gehandicaptensport nu een nieuw platform gelanceerd: Uniek Sporten Hulpmiddelen. Sporters met een handicap kunnen er advies krijgen over hun aanvraag, of financiële steun als dat nodig is. Het ministerie van VWS maakt hier een bedrag van 1 miljoen euro voor vrij. Volgens Lonneke Schijvens van Kenniscentrum Sport & Bewegen is dit een stap in de goede richting, maar op de lange termijn geen oplossing voor het probleem.

Lichaamsgebonden sporthulpmiddelen, zoals protheses, moeten wettelijk gezien door de zorgverzekeraar vergoed worden. Andere hulpmiddelen, zoals een sportrolstoel, vallen echter weer onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) die gemeenten uitvoeren. Niettemin worden aanvragen vaak zonder gegronde reden afgewezen. Volgens Schijvens komt dit hoofdzakelijk door een gebrek aan kennis. “Zorgverzekeraars zijn zich vaak niet bewust van hun verantwoordelijkheden en de mogelijkheden. Dan wijzen ze al heel snel naar de gemeente. Gemeenten mogen hun eigen Wmo-beleid maken. Ook daar is het vaak onduidelijk wat zij wel en niet vergoeden. Dit leidt tot veel verwarring en frustratie.”

Met de komst van Uniek Sporten Hulpmiddelen is Schijvens bang dat zorgverzekeraars en gemeenten deze groep nog minder tegemoet zullen komen, en sneller zullen doorverwijzen naar dat fonds. “Maar dit fonds is opgezet als een soort tijdelijke achtervang, om op korte termijn veranderingen te kunnen maken. De vraag is of het over twee jaar wordt doorgezet. Mocht dit niet zo zijn, dan blijf je na die tijd met probleem zitten als er niets verandert bij de gemeenten en de zorgverzekeraars.”

Eindelijk werd de handbike vergoed

Voor die structurele verbetering blijft Kenniscentrum Sport & Bewegen zich volgens Schijvens hardmaken. Dat is nodig. Van de 1,7 miljoen Nederlanders tussen de 12 en 79 jaar met een beperking doet slechts 34 procent aan sport, tegenover bijna 60 procent van de gehele bevolking.

En dit terwijl bewegen een heel groot verschil kan maken, merkte Danielle van Hooff. De Bredase (45), die vanwege een vroeggeboorte rolstoelgebonden is, kreeg na een lang proces uiteindelijk een handbike vergoed door verschillende fondsen. “De aanvraag lag eerst bij de gemeente, maar van hen moest ik een bewijs kunnen overleggen dat ik lid was van een sportclub. Dat kon ik niet. En mijn fiets kostte zo’n 6500 euro, dat had ik nooit van mijn uitkering kunnen betalen.”

Van Hooff vindt het gek dat gemeenten zo weinig doen voor mensen zoals zij. “Doordat ik kan bewegen met mijn handbike heb ik veel minder klachten. Hierdoor gaan de dagelijkse dingen mij ook veel beter af.”

Ook uit onderzoek van Rebel, in opdracht van Kenniscentrum Sport & Bewegen, blijkt dat het loont om te investeren in sporthulpmiddelen. Elke uitgave van 16.000 euro – zoveel is er gemiddeld nodig voor een sporthulpmiddel – levert de maatschappij zo’n 75.000 euro op, concludeert het rapport. Dit komt met name omdat meer bewegen leidt tot lagere zorgkosten en een betere kwaliteit van leven. Van Hooff is in ieder geval blij dat de aandacht voor sporters met een fysieke beperking lijkt te groeien. “Iedereen moet kunnen sporten. Of je nou in een rolstoel zit of niet.”

Lees ook:
Tienduizenden sporters met een beperking krijgen niet de goede hulp. Dus sporten ze maar niet

Mensen met een fysieke beperking die willen sporten, worden van het kastje naar de muur gestuurd als ze hulpmiddelen nodig hebben, bleek uit een publicatie in Trouw in juli 2020.

Rennen op een blade gaf Wesley bevrijdend gevoel. ‘Waarom krijg ik die niet?’

Amputatievoetballer Wesley van Ingen probeerde vergeefs een blade vergoed te krijgen om te kunnen hardlopen. ‘Ze weten niet hoeveel zo’n ding voor iemand kan betekenen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden