Ronde van Frankrijk

Frankrijk maakt zich geen zorgen over Tourstartplaats Nice

Nice bereidt zich voor  op de start van de Tour. Beeld Reuters
Nice bereidt zich voor op de start van de Tour.Beeld Reuters

De Tour blijft toegankelijk voor publiek. Maar veel mag niet meer tijdens de Covid-editie van ‘s werelds grootste wielerevenement.

Kleis Jager

‘Alleen de beide wereldoorlogen van de vorige eeuw hebben de Tour kunnen stoppen’, zei Tourbaas Christian Prudhomme tijdens de lockdown. ‘Dat beweer ik niet om op te scheppen, maar als het niet door zou gaan, dan zouden we er echt heel slecht aan toe zijn.’

Zaterdag is het dan zo ver. Ook al wordt in het buitenland met enige zorg gekeken naar startplaats Nice. De stad ligt in een regio - Provence-Alpes-Côte d’Azur (Paca) - die nu rood kleurt op de Covid-kaart. De reproductiefactor, het getal dat aangeeft hoeveel nieuwe besmettingen een coronapatiënt gemiddeld veroorzaakt en dat onder de 1 moet blijven, bedraagt in Paca nu 1,52.

In Frankrijk lijkt niemand zich er zorgen over te maken. De autoriteiten huldigen het standpunt dat je voorzichtig moet zijn met het ‘vluchtige’ gegeven van de reproductiefactor. Dat het getal toeneemt, betekent volgens het ministerie van gezondheid niet per se dat het virus sneller rondgaat.

Afstand houden is niet mogelijk

Prudhomme, die dinsdag bekendmaakte hoe de 107de editie van la grande boucle moet verlopen, repte dan ook met geen woord over Nice. ‘Het wordt een andere, en naar ik hoop bijzondere Tour’, verklaarde hij opgewekt tegen het persbureau AFP.

Bij aankomst en vertrek mogen liefhebbers aanwezig zijn. In principe geldt een maximum van 5000 personen, het aantal dat in Frankrijk is toegestaan bij een openbare bijeenkomst. Toeschouwers moeten langs checkpoints die bemand worden door de politie.

Op een meter afstand - in Frankrijk is het niet anderhalve meter - van elkaar blijven met zoveel mensen is niet mogelijk. De finish van het nationale kampioenschap afgelopen zondag bewees dat al. De supporters stonden als vanouds dicht op elkaar gepakt achter de reclameborden.

Of de vuistregel overeind blijft, hangt af van de ontwikkeling van de epidemie. Een belangrijke rol hierbij is weggelegd door de prefect, die sinds Napoleon de landelijke overheid in een departement vertegenwoordigt. Frankrijk telt honderd departementen, provincies. De Tour trekt dit jaar door 32 departementen. Alleen de prefect kan een lager maximum verordonneren.

Mondkapjes verplicht

Een Tour die in september wordt gereden, betekent hoe dan ook automatisch minder publiek, benadrukte Prudhomme. ‘Het uitstel van juli naar september is de eerste sanitaire maatregel die is genomen: Men is weer aan het werk, kinderen zitten op school, de toeristen zijn weer thuis.’ Daar is veel voor te zeggen. In normale omstandigheden trekt de Tour 10 tot 12 miljoen bezoekers. Het publiek bestaat voor 20 procent uit niet-Fransen, op sommige cols is dat zelfs 50 procent.

In alle zones die vallen onder de verantwoordelijkheid van Amaury Sport Organisation (ASO), het bedrijf van Prudhomme, zijn mondkapjes verplicht. Overal is handgel verkrijgbaar en ASO belooft ‘sanitaire brigades’ die de bezoekers moeten wijzen op het juiste gedrag.

Prudhomme zou zelf de mondkapjes langs de hele route willen verplichten, maar ook dat is handen van de prefect. Eerder deze maand waren mondkapjes een must in vier van de vijf departementen die de Dauphiné aandeed, een vijfdaagse wedstrijd in de Alpen en de Auvergne. Dit had met een extra risico op besmetting trouwens niets te maken, het virus is in deze contreien onder controle.

De fans moeten het doen zonder selfies en handtekeningen van de renners die in een eigen bulle (bubbel) verblijven [zie verhaal hiernaast]. De reclamekaravaan, kennelijk onmisbaar voor de inkomsten van ASO, is afgeslankt. In plaats van 160 voertuigen rijden er nu 100 mee. Maar wie iets van de authentieke Tour-sfeer wil bewaren, mag nog steeds met campingtafel, TV en koelbox langs de weg gaan zitten. Dat is alleen niet toegestaan in de bergen, die alleen te voet of met de fiets toegankelijk zijn.

Lees ook:

Zo wordt het wielrenparcours weer veilig

Met drie zware valpartijen in het wielrennen binnen twee weken is de discussie over veiligheid aangewakkerd. Hoe nu verder?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden