Achtste finale

Frankrijk en Zwitserland steunen op multiculturele ploeg

Granit Xhaka (links) en Xherdan Shaqiri, twee Kosovaarse Albanezen in de Zwitserse selectie. Beeld EPA
Granit Xhaka (links) en Xherdan Shaqiri, twee Kosovaarse Albanezen in de Zwitserse selectie.Beeld EPA

De achtste finale tussen Frankrijk en Zwitserland, maandagavond in Boekarest, is misschien wel de meest internationale wedstrijd van dit EK. Natuurlijk zijn alle spelers van beide landen van dezelfde nationaliteit, maar de twee teams steunen in grote mate op spelers met een migratieachtergrond.

Thijs-Jan van Aalst

Het Franse elftal herbergt al sinds jaar en dag spelers met een buitenlandse achtergrond. Het merendeel van de spelers is weliswaar in Frankrijk geboren, maar vaak zijn een of beide ouders naar dat land geëmigreerd. Zo komen de ouders van Kylian Mbappé uit Kameroen en Algerije en verhuisden de ouders van Chelsea-middenvelder N’Golo Kanté in 1980 van Mali naar Frankrijk.

Het overgrote deel van de Franse voetballers met zo’n achtergrond kan hun familieverleden spiegelen aan het Frans imperialisme in West-Afrika. Voor de nazaten van veel arme migranten die in Frankrijk hun geluk zochten, vormde voetbal een manier om te ontsnappen aan de armoede. Het is geen toeval dat veel van deze talenten worden ontdekt in een van de Franse banlieues.

De multiculturaliteit van het Franse elftal vormt dikwijls ook een politiek thema. In de presidentsverkiezingen van 1998 gebruikte Jacques Chirac de wereldtitel van het diverse nationale elftal om zijn extreem-rechtse opponent Jean-Marie Le Pen een hak te zetten.

Balkan-oorlog

Het internationale gezelschap in de Zwitserse selectie op het EK kent vooral zijn oorsprong in de Balkan-oorlog. Rondom de val van Joegoslavië, begin jaren negentig, trokken veel migranten naar Zwitserland. Met name Albanezen, Montenegrijnen en Kosovaren verhuisden massaal naar het bergland. In 2009 woonden er een half miljoen mensen met een Balkan-achtergrond in Zwitserland. De kinderen van deze migratiegeneratie zien we nu terug in het nationale elftal.

De etnische spanningen tussen verschillende Joegoslavische nationaliteiten zorgen nog wel eens voor controverses. Toen de Kosovaarse Albanezen Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri scoorden tegen etnische aartsvijand Servië, vormden zij met hun handen de Albanese adelaar.

Lees ook:
Mahrez moet in Champions League-finale buigen voor Kanté, die ook uit de banlieue ontsnapte

In Sarcelles, een banlieue ten noorden van Parijs, werd zaterdagavond geduimd voor lokale held Riyad Mahrez. Tevergeefs. Niet Manchester City, maar Chelsea won de Champions League-finale in Porto (0-1).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden