Boek over Spaans voetbal

Franco maakte van El Clasico ‘het duel van de schaamte’

Real Madrid - Barcelona werd op 2 maart ook al voor de Copa del Rey, de Spaanse beker, gespeeld. Hier met Frenkie de Jong van Barcelona in duel met Dani Carvajal van Real Madrid.  Beeld Reuters
Real Madrid - Barcelona werd op 2 maart ook al voor de Copa del Rey, de Spaanse beker, gespeeld. Hier met Frenkie de Jong van Barcelona in duel met Dani Carvajal van Real Madrid.Beeld Reuters

Het boek Fútbol van Koen Greven laat zien hoezeer voetbal in het zo verdeelde Spanje is verknoopt met politiek, religie en cultuur.

John Graat

Zondagavond is het weer zover: El Clasico. FC Barcelona ontmoet aartsrivaal Real Madrid als soeverein koploper in La Liga, maar boven stadion Nou Camp hangt een donkere wolk. Het Spaanse OM heeft de club afgelopen week aangeklaagd voor corruptie. Volgens justitie heeft Barcelona in het verleden ruim zeven miljoen euro smeergeld betaald aan de vicevoorzitter van de Spaanse scheidsrechtersbond. De bedoeling: wedstrijden manipuleren. Twee oud-topmannen van Barcelona worden ook vervolgd.

Manipulatie en fraude heeft het Spaanse voetbal wel vaker geteisterd, zeker ook rond El Clasico. Dat blijkt uit Fútbol, in Spanje meer dan religie, het onlangs verschenen boek van NRC-journalist Koen Greven. Daarin wordt onder meer beschreven hoezeer Nou Camp in de hoofdstad van Catalonië een bolwerk van verzet was tegen generaal Franco.

Franco wilde boven alles de eenheid van Spanje bewaren, bijvoorbeeld via Real Madrid. Op 13 juni 1943 wint Real in de Copa del Generalísimo met maar liefst 11-1 van Barcelona. De geheime politie zou de spelers van Barcelona vooraf in de kleedkamer onder zware druk hebben gezet. De wedstrijd is de geschiedenis ingegaan als ‘het duel van de schaamte’.

Omstreden beslissing ging ‘een Guruceta’ heten

Zo zou, schrijft Greven, Franco vaker de hand hebben gehad in het bevoordelen van ‘De Koninklijke’. Op 6 juni 1970 kreeg Real in Nou Camp een onterechte strafschop cadeau van de Baskische scheidsrechter Emilio Guruceta. De overtreding werd ver buiten het strafschopgebied begaan. De wedstrijd werd gestaakt omdat woedende fans het veld op renden. Een omstreden beslissing ging ‘een Guruceta’ heten.

Het gaat over véél meer dan voetbal in Fútbol. Greven zoemt steeds in op de verschillende regio’s, en hoezeer voetbal daarin verknoopt was en is met politiek, de cultuur, religie, economie, misdaad en het onafhankelijkheidsstreven (Galicië, Baskenland, Catalonië). Greven was zeven jaar correspondent in Spanje en is een groot voetbalkenner, wat uit de kleinste details blijkt. Over gastronomie gaat het boek ook. In Albacete wordt wijn geteeld die is genoemd naar de beroemdste zoon van die regio: Andres Iniesta. Greven schrijft: “De wijn is net zo bescheiden als de mens achter de voetballer.”

‘Futbol, in Spanje meer dan een religie', Koen Greven, Edicola, 239 blz.

Lees ook:

Oranje of Barça? Michels mocht het combineren

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden