Sportcode
Formule 1 verbiedt politieke, religieuze of persoonlijke uitingen door coureurs
Het wordt voor coureurs in de Formule 1 een stuk lastiger om een boodschap uit te dragen. In de nieuwe regels is een paragraaf opgenomen om overtuigingen over politieke of religieuze zaken tot een minimum te beperken.
Het duurt nog drie maanden voor het nieuwe seizoen in de Formule 1 begint, maar de regels rond het uiten van een politieke, religieuze of persoonlijke boodschap voor het volgende jaar zijn al vastgesteld. Met daarin beperkingen voor coureurs: er is voortaan amper ruimte voor enige uiting van politieke voorkeur of in het maatschappelijk debat.
Volgens de nieuwe richtlijn in regel twaalf van de ‘sportcode’ moet de te verkondigen boodschap voortaan eerst zijn goedgekeurd ‘op schrift’ door de autosportfederatie FIA. Op die manier moet de neutraliteit van de sport worden bewaard. Wie zich niet aan deze regels houdt, heeft de code geschonden en kan een sanctie opgelegd krijgen.
De nieuwe regels lijken een reactie op de acties van uitgesproken coureurs als Sebastian Vettel en Lewis Hamilton, die de laatste jaren hun podium gebruikten om aandacht te vragen voor politieke problemen. Lewis Hamilton is nog de meest uitgesproken coureur. Hij sprak zich uit tegen racisme, door onder meer op podia T-shirts te dragen tegen politiegeweld.
‘Neutrale uitingen’
Sebastian Vettel, inmiddels gestopt, kwam vorig jaar in Hongarije in een tenue in regenboogkleuren de baan op, om te demonstreren voor de rechten van de lhbtiq-gemeenschap. Dit jaar in Miami kwam hij in een T-shirt bij de teampresentatie, met daarop een tekst waarmee hij aandacht vroeg voor klimaatverandering.
De baas van de FIA, Mohammed Ben Sulayem uit de Verenigde Arabische Emiraten, leek zich in een interview in juli met Grandprix 247 uit te laten tegen de statements van de coureurs. Op de vraag hoe de sport er niet uit zou moeten zien, ging hij in op de uitlatingen van diverse rijders. “Ooit focusten Niki Lauda en Alain Prost zich alleen op autorijden. Nu is Lewis gepassioneerd over mensenrechten en rijdt Vettel op een regenboogfiets. We moeten besluiten of we onze mening via sport moeten uitdragen. Ik kom uit een Arabische cultuur. Heb ik mijn normen op andere mensen geplakt? Zeker niet. Nooit.”
De verwachting is dat voortaan alleen ‘neutrale’ uitingen worden toegestaan. Het Formule 1-circus gaat onder meer naar Abu Dhabi en Saudi-Arabië, landen die, net als de organisator van het WK voetbal Qatar, homoseksualiteit verbieden en waar vrouwen minder rechten hebben. Het is dan ook niet te verwachten dat uitingen rond bijvoorbeeld de lhbti+-gemeenschap daar als ‘neutraal’ worden gezien. Het nieuwe seizoen, met Max Verstappen en Nyck de Vries als Nederlandse deelnemers, begint op 5 maart in Bahrein.
Lees ook:
Lewis Hamilton mikpunt van racisme na crash Verstappen: ‘Afschuwelijk om te zien’
Een voorbeeld van vorig jaar, hoe Formule 1-coureur Lewis Hamilton na een overwinning in de Grote Prijs van Groot-Brittannië racistisch werd bejegend op internet.