Sportverenigingen

Financiële schade voor de sportsector loopt op tot 1 miljard

Ouders langs het veld bij voetbalvereniging Sparta Rotterdam.Beeld ANP

De financiële schade voor de Nederlandse sportsector als gevolg van de coronacrisis is opgelopen tot zo’n 1 miljard euro. Ruim de helft van de verenigingen leidt verlies.

Dat staat in een rapportage van het Mulier Instituut. Dat doet in opdracht van het ministerie van VWS, sportkoepel NOC-NSF en de Vereniging Sport en Gemeenten onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus op de financiering van de sport en op het sport- en beweeggedrag van Nederlanders.

In de zomer presenteerden de onderzoekers hun eerste bevindingen. Toen was de inschatting dat de schade voor de Nederlandse sport op dat moment 400 tot 600 miljoen euro bedroeg. Inmiddels is de financiële schade opgelopen tot bijna 1 miljard euro. Het totale omzetverlies voor de hele sportsector bedraagt 2,1 miljard, maar door kostenbesparingen en steunmaatregelen van de overheid wordt een deel daarvan opgevangen.

Klappen voor de breedtesport

De grootste klappen vallen in de breedtesportsector. Het Mulier Instituut schat het omzetverlies voor de sportverenigingen en sportondernemers, zoals fitnesscentra en zwembaden, op 1,5 miljard. Daar blijft ook na terugbrengen van de kosten en diverse steunpakketten nog zo’n 700 miljoen euro van over.

Het betaalde voetbal, de topsport en de sportevenementensector hebben naar schatting sinds het uitbreken van de crisis 630 miljoen euro aan omzet misgelopen. Ondanks overheidssteun en kostenbesparingen blijft dit deel van de sector met een schade van 280 miljoen euro zitten. Volgens experts die het Mulier Instituut sprak, is sprake van de grootste voetbalcrisis ooit.

Vrijwel alle sport kwam in het voorjaar stil te liggen vanwege het coronavirus. Na de eerste lockdown werden de maatregelen versoepeld en konden de competities in de zomer weer beginnen. Vorige maand besloot het kabinet vanwege het toenemende aantal besmettingen echter weer extra maatregelen te nemen. Op het betaalde voetbal na werden alle sportcompetities stilgelegd.

Gaan leden en vrijwilligers stoppen?

Meer dan de helft van de sportverenigingen verwacht 2020 af te sluiten met een financieel tekort. Van de ondervraagde clubbestuurders maakt 45 procent zich (ernstige) zorgen over de gevolgen van de crisis. Ze zijn vooral bang dat leden en vrijwilligers stoppen en dat de financiële situatie voor problemen gaat zorgen. Bij één op de drie verenigingen daalt het ledenaantal sinds september vorig jaar. De coronacrisis is daarvan de belangrijkste oorzaak.

In een reactie op het onderzoek schrijft minister Tamara van Ark van sport aan de Tweede Kamer dat het ‘van levensbelang’ is dat Nederlanders zo optimaal mogelijk kunnen blijven sporten, ook na de coronacrisis. Van Ark belooft er daarom alles aan te doen om de ‘unieke Nederlandse sportinfrastructuur’ overeind te houden. 

Lees ook:

Een zware klap voor de sportverenigingen: ‘De nieuwe maatregelen kosten algauw een halve ton’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden