Sport Film Festival Rotterdam

Film over cricketende meisjes om Pakistaanse cultuur te veranderen

Uit de film OutSwing waarin te zien is hoe Pakistaanse meisjes, ondanks een verbod van thuis, toch cricket spelen. Beeld
Uit de film OutSwing waarin te zien is hoe Pakistaanse meisjes, ondanks een verbod van thuis, toch cricket spelen.Beeld

Cricket en sporten in het algemeen kan het leven van arme tienermeisjes in Pakistan verbeteren, en dat wil OutSwing laten zien. De film is genomineerd op het aankomende Sport Film Festival Rotterdam.

Stefan Cornelius

Akhtar Zeb loopt een winkel binnen in een drukke straat in Islamabad, de hoofdstad van Pakistan. Hij koopt een sporttas. Zeb is cricketcoach op de Mashalschool en heeft een missie: meisjes uit de arme buitenwijk Bari Imam helpen om hun leven te verbeteren met behulp van cricket.

Het is de beginscene van OutSwing, een documentaire die van 7 tot en met 10 december online is te zien via het Sport Film Festival in Rotterdam. Dat festival wordt sinds 2015 gehouden om een platform te bieden voor de betere films over en rond sport. Ze hebben vaak een maatschappelijke lading.

Dat geldt zeker voor OutSwing, gemaakt door de Pakistaanse documentairemaakster Samar Minallah Khan. Ze volgde met haar camera jonge meisjes in Islamabad die stuk voor stuk verschrikkelijke dingen meemaakten.

Sport is niet voor meisjes vinden veel Pakistanen

De 15-jarige Haleena is verantwoordelijk voor het huishouden. Als haar vader thuiskomt masseert zij zijn voeten en brengt ze hem eten. Vrijwel iedereen uit de wijk Bari Imam verliet Islamabad mede vanwege het religieus extremisme, vertelt Minallah Khan. Meisjes hadden er geen toegang tot school, laat staan sport. Sport is sowieso niet voor meisjes, vinden veel mensen in het islamitische land. Maar Zeb laat hen op zijn school in het geheim toch het populaire cricket spelen. Meestal weten ook de ouders niet dat hun dochters dit doen.

Minallah Khan heeft een bedoeling met de film, vertelt ze telefonisch vanuit Pakistan. Ze wil met OutSwing niet alleen alle culturele belemmeringen voor Pakistaanse meisjes laten zien. Het gaat verder: “Ik wil de Pakistaanse cultuur een beetje veranderen. Dat is ook waarom de film wordt getoond aan overheidsfunctionarissen,” zegt de 51-jarige documentairemaakster, die net als de meisjes in OutSwing zelf ook uit het noordwesten van Pakistan komt. “Politici en ambtenaren kunnen helpen met het maken van beleid op het gebied van het sporten voor meisjes. We kunnen de uitdagingen in het leven van de arme meisjes niet veranderen. Hen een kans geven om te spelen en te sporten kunnen we wel mogelijk maken. Sport kan hun leven echt veranderen.”

Excellent camerawerk

De film kwam per toeval tot stand, vertelt Minallah Khan. “Toen ik voor het eerst naar de Mashalschool ging wist ik niet dat ik een film over sport zou gaan maken. Ik wilde gewoon wat tijd besteden met de meisjes van de school. Maar ze gooiden op een gegeven moment hun tassen op de grond, en gingen naar buiten om een half uur cricket te spelen. Dit was de eerste keer dat ik dit zag, ik wist niet dat ze dit deden. Dit plaatje op zichzelf was al uitzonderlijk mooi, in de dorpen zie je meisjes of vrouwen helemaal niet sporten.”

Outswing is op het Sport Film Festival Rotterdam genomineerd in de categorie ‘Beste Korte Film’. Het verhaal spreekt de jury aan, maar ook het excellente camerawerk. “Ze heeft prachtige composities gemaakt van jonge Pakistaanse meiden die cricket spelen, wat tegen de Pakistaanse cultuur is,” zegt Conrad Alleblas, directeur van het festival. “Dit hebben we ook besproken met haar. Het recht om vrij te kunnen sporten is een belangrijk recht.”

Het sportfilmfestival moet vanwege corona voor de tweede keer online worden gehouden. Via een speciale sectie zijn er 29 lange en 24 korte films te zien.

Lees ook:
Aan sociale kwesties geen gebrek op het Sport Film Festival Rotterdam

In de documentaire ‘Learning to Skateboard in a Warzone (if you’re a girl)’ krijgen Afghaanse meisjes toegang tot onderwijs door te skateboarden. De film is een van vele op het Sport Film Festival Rotterdam met een sociaal tintje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden