Zelfverrijking

FIFA legt oud-voorzitter Blatter nog eens zes jaar schorsing op

Sepp Blatter overtrad tijdens zijn Fifa-bewind tal van ethische regels.  Beeld picture alliance / dpa
Sepp Blatter overtrad tijdens zijn Fifa-bewind tal van ethische regels.Beeld picture alliance / dpa

De wereldvoetbalbond FIFA heeft oud-voorzitter Sepp Blatter voor nog eens zes jaar en acht maanden geschorst voor het overtreden van tal van ethische regels tijdens zijn bewind.

Die schorsing komt bovenop de zes jaar die de Zwitser in 2015 al kreeg opgelegd voor een dubieuze betaling aan Michel Platini. Blatter krijgt er ook nog een boete van 1 miljoen Zwitserse frank, omgerekend 900.000 euro, bij.

Ook voormalig secretaris-generaal Jérôme Valcke kreeg zes jaar en acht maanden schorsing bovenop de schorsing van tien jaar die hem al eerder ten deel viel. De Fransman moet eveneens een boete van 900.000 euro betalen.

De eerste schorsing van de inmiddels 85-jarige Blatter loopt in oktober van dit jaar af. Vanaf dan gaat de nieuwe schorsing in, die loopt tot diep in 2028. Voor Valcke gaat het allemaal nog langer duren; zijn eerste schorsing loopt pas af in oktober 2025 en vervolgens begint dan de nieuwe, die pas afloopt in 2032.

Zelfverrijking

De tuchtcommissie van de onafhankelijke ethische commissie van de FIFA vond tal van nieuwe vergrijpen van Blatter en Valcke. Het ging vooral om allerlei betalingen waar ze zelf beter van werden. Ze gaven zichzelf bonussen, maar betaalden ze ook aan andere FIFA-officials, namen geschenken aan of deelden ze uit. Er was daarmee sprak van zelfverrijking en belangenverstrengeling.

Blatter trad in juni 2015 na zeventien jaar terug als voorzitter van de mondiale voetbalbond, maar kreeg in datzelfde jaar een schorsing van acht jaar opgelegd, die later in beroep werd teruggebracht naar zes jaar. Hij had eind 2011 een bedrag van 1,8 miljoen euro betaald aan de Franse oud-voetballer Michel Platini, destijds voorzitter van de Europese bond UEFA.

Valcke, jarenlang de rechterhand van Blatter, werd destijds schuldig bevonden aan de verkoop van WK-kaartjes, het sjoemelen met reiskostenvergoedingen en het bewust verkopen van tv-rechten onder de marktwaarde. Bovendien zou hij geprobeerd hebben bewijsmateriaal te vernietigen en had hij niet meegewerkt aan het onderzoek van de FIFA.

Blatter en Valcke zijn overigens ook verwikkeld in rechtszaken die het Openbaar Ministerie van Zwitserland is begonnen tegen de twee vanwege corruptie. Blatter onderging eind vorig jaar een ingrijpende hartoperatie, waarvan hij momenteel herstelt in een kliniek in de Walliser Alpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden